Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Obama nem tervezi csapatok bevetését Jemenben

Az amerikai elnök megerősítette, hogy nem akar csapatokat küldeni Jemenbe vagy Szomáliába az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és szövetségesei elleni küzdelem céljából.
Barack Obama a People című amerikai folyóiratnak nyilatkozva kijelentette: továbbra is úgy hiszi, hogy az al-Kaida tevékenysége az Afganisztán és Pakisztán közös határa mentén elterülő térségekre összpontosul.

A People legfrissebb, pénteken utcára kerülő számában megjelenő - vasárnap kivonatosan ismertetett - interjúban Obama úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem áll szándékában csapatokat küldeni sem Jemenbe, sem Szomáliába. "Soha nem zárom ki semminek a lehetőségét a mai bonyolult világban" - mondta az elnök, aki azonban úgy látja, hogy az ilyen országok esetében a külföldi partnerekkel való együttműködés a leghatékonyabb módszer.

Hangsúlyozta, hogy már egy éve világosan tudják, az al-Kaida komoly fenyegetéssé vált Jemenben. Az Egyesült Államok ezért egyre szorosabban együttműködik a jemeni kormánnyal, hogy fel tudják számolni a terroristasejteket és kiképzőtáboraikat. Ugyanez a helyzet Szomália esetében, ahol az ország jelentős része felett nem a központi kormány gyakorol ellenőrzést, amit az al-Kaida megpróbál saját javára fordítani.

David Petraeus tábornok, az Egyesült Államok középső parancsnokságának vezetője a CNN hírtelevízióban vasárnap emlékeztetett: Jemen nem akarja, hogy amerikai csapatokat vezényeljenek a területére. A tábornok, aki január elején tett látogatást Szanaában és tárgyalt a jemeni vezetőkkel, rámutatott, hogy az Egyesült Államok segítséget nyújt Jemennek a terrorellenes küzdelemhez, például hírszerzési adatok megosztásával, katonai felszereléssel és kiképzéssel. Washington a tavalyi 70 millió helyett idén legalább 150 millió dollár értékben nyújt katonai támogatást a koldusszegény arab országnak.

Jemen azután került a figyelem központjába, hogy egy nigériai fiatalember karácsonykor megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát. A vizsgálatok során kiderült, hogy az al-Kaida arab-félszigeti szárnya szervezte be a 23 éves Umar Farouk Abdulmutallabot, aki aztán Jemenben kapott kiképzést.

Olvasóink írták

  • 1. Perikles 2010. január 11. 09:39
    „Köszönjük USA, hogy nem fenyegetsz amúgy békés országokat megszállással, a mesterségesen gerjesztett paranoiádnak okán...(AL)aposan (K)iképzett (A)merikai (I)deológiát (D)etermináló (A)lakulat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 millió amfetamin tablettát foglaltak le

Több mint nyolcmillió amfetamin tablettát foglalt le, és hat drogkereskedőt vett őrizetbe a… Tovább olvasom