Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Obama: Nemzetünk háborúban áll

Nehéz idők eljövetelére figyelmeztetett a megválasztott amerikai elnök szombaton rádió- és onlinebeszédében.
Barack Obama, aki kedden teszi le az esküt a washingtoni Capitolium előtt, rádió- és onlinebeszédében úgy fogalmazott: "Nehéz idők előtt állunk, és még nehezebbek várnak ránk. Nemzetünk háborúban áll. Gazdaságunk nagy bajban van. Rengeteg munkát kell elvégeznünk, hogy helyreállítsuk a békét és a prosperitást."

"De az amerikai szellemiség, amely kiállta az idők próbáját, eszünkbe juttatja, hogy meg tudunk felelni a kihívásoknak, amennyiben megfelelünk ennek a szellemnek, amely azóta demokráciánk éltetője, hogy első elnökünk, George Washington letette hivatali eskűjét." -mondta Obama, aki egy új kezdet, új korszak igéretére hivta fel az amerikaiak figyelmét.

Obama történelmi úton

Tizezrek ünnepelték útközben szombaton Barack Obama lassan haladó vontatát, amely történelmi hagyományt felidézve viszi a leendő amerikai elnököt Philadelphiából, az Egyesült Államok szülővárosából, ahol 1776-ban elfogadták a függetlenségi nyilatkozatot, a fővárosba, Washingtonba. Barack Obama több helyen kiállt az igazi régiségnek számító fékezőkocsi lépcsőjére és onnan integetett a tömegeknek.

A leendő amerikai elnök ugyanazt az utat teszi meg, mint csaknem 150 évvel ezelőtt a majdani rabszolgafelszabadító és a polgárháborúból győzetesen kikerülő legendás elnök, Abraham Lincoln, amikor a fővárosba vonatozott, hogy feleskűdjön elnöki hivatalára 1861-ben. Obama egyik példaképe éppen Lincoln. A vonatutat, amelynek jelképes üzenetet is van, a legszigorúbb biztonsági intézkedések övezik, Obama utazásának pontos részleteit az utolsó pillanatig titokban tartották.

Olvasóink írták

 • 3. török 2009. január 19. 13:39
  „Az amerikai szellemiség - pff, más csak a zászló kellene a háttérbe. Milyen idők próbáját? A fél évezredesnek sem nevezhető történelmükről beszél? Vagy arról, hogy száz évig sikerült nagyhatalomnak lenniük? Ennyi, vége. Kösz, de én nem kérek az amerikai szellemiségből.”
 • 2. floridaimagyar 2009. január 18. 21:11
  „Ez igaz, de Irakbol Obama mar ebben az ev vegere ki akar vonulni es a fogolykinzasokat is azonnal be fogja tiltani. Nehez helyzetet orokolt Buschtol, be kell vallani. 2 het altt 6 munkatarsam lett kirugva letszamcsokkentes miatt a munkahelyemen, es van itt egy magyar haverom az o munkahelyukon is volt egy 10%-os letszamcsokkentes. Nezzuk meg es tamogassuk az uj elnokot...”
 • 1. comet 2009. január 18. 12:01
  „Kennedy elnök "Titkos társaságok" beszéde és az azt követő, azóta is tisztázatlan, szervezett meggyilkolása új fejezetet nyitott Amerika történelmében. Amerika valóban háborúban áll, de ez a háború inkább belső, és a színfalak mögött zajlik. A külső háborúk sok esetben a belső erőviszonyok éles megnyilvánulásai és inkább köthetők szűk csoportosulások érdekeihez mint magához az amerikai néphez, demokráciához és alkotmányossághoz.
  (pl. Irak megszállásának ürügyéről későb kiderült hogy nem igaz, az alkotmány ellenes fogoly kínzásokat amerikán kívül végezték stb.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy-Britanniában azt hirdetik: nincs Isten

Nagy-Britannia - Több mint 800 busz hírdeti az oldalára ragasztott jelmondattal, hogy nincs isten. Tovább olvasom