Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Obama népszerűbb Kubában, mint Castro

Barack Obama amerikai elnök jóval népszerűbb Kubában ottani hivatali kollégájánál, Raúl Castrónál.
Barack Obama amerikai elnök jóval népszerűbb Kubában ottani hivatali kollégájánál, Raúl Castrónál, sőt még a korábbi kubai államfőnél, Fidel Castrónál is - derült ki egy titokban végzett amerikai felmérésből.

A karibi szigetországban készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mintegy 80 százaléka kedvezően vélekedik Obamáról, és csupán a válaszadók 17 százaléka festett negatív képet az amerikai elnökről, míg Raúl Castro esetében 47 százalék volt a pozitívan vélekedők, és 48 százalék a kedvezőtlenül nyilatkozók aránya. Raúl Castro bátyjáról, egyúttal elődjéről, Fidel Castróról a megkérdezettek 44 százaléka volt jó véleménnyel, 50 százalék pedig negatívan ítélte meg.

Barack Obama és Raúl Castro december 17-én egyidejűleg jelentette be, hogy a két ország több mint fél évszázad elteltével újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat, és az Egyesült Államok enyhíti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót. A történelmi közeledés jegyében a két vezető a hét végén találkozik az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) panamai csúcstalálkozója alkalmával.

A szerdán közzétett felmérés szerint a kubaiak 97 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikai-kubai viszony rendeződése kedvező hatással lesz hazájára. A közvélemény-kutatást a miami székhelyű Bendixen & Amandi International készítette az Univision spanyol nyelvű amerikai televíziós csatorna és a The Washington Post című amerikai napilap számára 1200 ember személyes megkérdezésével, a kubai hatóságok tudta nélkül.

A felmérés szerint a kubaiak 96 százaléka szeretné az Egyesült Államok által több mint fél évszázaddal ezelőtt bevezetett kereskedelmi embargó feloldását. A válaszadók 79 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a kubai gazdasági rendszerrel, amely 64 százalék szerint megváltozhat a Washingtonhoz fűződő viszony javulásának hatására. A politikai rendszerrel a megkérdezettek 53 százaléka elégedetlen, és 52 százalékuk szeretne egynél több politikai pártot. A többség (58 százalék) kedvezőtlenül ítéli meg az országot irányító kommunista pártot, és 32 százalék festett jó képet róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostoni robbantás - Bűnösnek találta Dzsohar Carnajevet az esküdtszék

Mind a 30 ellene felhozott vádpontban bűnösnek ítélte az esküdtszék szerdán a 2013-as bostoni… Tovább olvasom