Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Obama Nobel-békedíja - vegyes fogadtatás

Jimmy Carter volt amerikai elnök szerint Barack Obama Nobel-békedíja "(az elnök) jövőképe és elkötelezettsége iránti nemzetközi támogatás bátor kinyilatkoztatása".
Carter, aki 2002-ben, két évtizeddel hivatalából való távozása után maga is elnyerte a rangos elismerést, úgy foglalt állást: a Nobel-bizottság döntése azon tevékenység támogatását fejezi ki, amelyet Obama a béke és a nemzetközi kapcsolatokban való összhang megteremtése érdekében fejt ki. A volt demokrata párti elnök meggyőződése szerint az oslói döntés azt mutatja, hogy az Obama-kormány nemcsak az amerikaiak, hanem a világ minden népe számára reményt jelent.

Ugyancsak méltatta Obama kitüntetését Al Gore volt amerikai alelnök, aki 2007-ben lett Nobel-békedíjas. A szintén demokrata párti politikus azt mondta, Obama "rendkívüli módon megérdemelte" az elismerést. Michael Steele, a Republikánus Párt országos bizottságának elnöke azonban több konzervatív megfigyelőhöz hasonlóan azt kérdezte: mit ért el eddig valójában Obama? Szerencsétlennek nevezte, hogy az elnök sztár státusa fontosabbnak bizonyult azoknak az embereknek a tevékenységénél, akik fáradhatatlan munkájukkal valódi érdemeket szereztek a béke és az emberi jogok területén. "Egy bizonyos: Obama elnök nem fog kapni semmilyen kitüntetést az amerikaiaktól a munkahelyteremtésért, a pénzügyi felelősségért vagy azért, hogy beszédeit konkrét cselekedetek követték" - jelentette ki Steele.

A tekintélyes konzervatív napilap, a The Wall Street Journal blogjában Iain Martin neves jogvédő "teljesen bizarrnak" nevezte Obama kitüntetését. Miért kapta, talán azért, mert békét kötött Hillary Clintonnal, feladta a rakétapajzs tervét és bátorítja az irániakat? Vagy mert újabb csapatokat és fegyvereket küld Afganisztánba? A Nobel-bizottság posztmodern újítása szerint már az a vezető is megkaphatja az elismerést, aki csak reménykedik, hogy a jövőben valamikor elérhető lesz a béke, nem is kell elérnie, elég, ha arra törekszik - olvasható az újság honlapján.

A díj korai odaítélésével kapcsolatos kételyének adott hangot a CNN hírtelevízió sztárriportere, Christiane Amanpour is, aki szerint Obamát "ígéreteinek elismeréseként" tüntették ki.

Olvasóink írták

 • 7. nagyi8 2009. október 10. 14:02
  „A semleges ( !!) nyugati sajtó pedig már arról cikkezik, hogy ki a legnagyobb terrorista?
  aki nem hiszi:
  http://www.blick.ch/news/ausland/wer-ist-der-groessere-terrorist-130570

  Érdemes még ott a fórumba beírok 1-2 gondolatát is megismerni.

  .”
 • 6. sevenof9 2009. október 10. 03:37
  „ha eleget fizetsz, draga frsbegbie, vagy ebben az esetben eleg zsarolasi trukkot ismersz es hatalmadban all,jovo heten elveszik tole a dijat es te megkaphatod. ebben a rohadt vilagban mar semmi sem szent...”
 • 5. frsbegbie 2009. október 09. 23:58
  „Én is szeretnék világbékét. Mikorra várjam a Nobel-bizottságot?”
 • 4. frsbegbie 2009. október 09. 23:53
  „Bocsánat az elirásért : Teréz Anya....”
 • 3. frsbegbie 2009. október 09. 23:52
  „Valahogy én is úgy érzem hogy nem tett annyit az emberiség érdekében, mint mondjuk a szintén Nobel béke-dijas Teréy Anya.”
 • 2. nagyi8 2009. október 09. 22:41
  „Nem értem, miért kapta?”
 • 1. Frog 2009. október 09. 21:55
  „Így kell ezt csinálni! Nyaljunk be rendesen Obamának és amerikának! Pedig már így is szaros a szánk...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nobel-díj - Herta Mülleré az irodalmi elismerés

Megosztott a nyugati sajtó Herta Müller irodalmi Nobel-díja kapcsán. Tovább olvasom