Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Obama nyilvános magyarázkodásra kényszerült

USA - Nyilvánosan magyarázkodásra kényszerült pénteken Barack Obama amerikai elnök a fekete bőrű professzort őrizetbe vevő massachusettsi rendőrökre tett kijelentéséért.
Henry Louis Gates, a Harvard egyetem tanára azután került rendőri őrizetbe, hogy - kulcsát nem találva - erővel jutott be saját házába. Erre fölfigyelt egy szomszéd, és betörést gyanítva kihívta a rendőrséget. A kiérkezett közegek igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete.

"Lám, így bánnak a feketékkel az Egyesült Államokban, maguk nem tudják, hogy kivel szórakoznak" - kiabálta, a tornácra is követve a távozó rendőrt, aki erre őrizetbe vette közrend megzavarásáért.

Az eset nagy port vert fel Amerika-szerte, arról tanúskodva, hogy a faji hovatartozás kérdése mennyire érzékeny probléma ma is Amerikában.

Szerdán Obama is megszólalt az ügyben. Közölte: nem tudja, milyen szerepet játszott az incidensben a bőrszín, a rendőrök mindazonáltal "ostobán cselekedtek", amikor őrizetbe vették Gatest, miután az igazolta, hogy saját otthonában tartózkodik.

"Tisztázni szeretném, hogy szóválasztásomban sajnálatos módon olyan kifejezést használtam, amely - úgy gondolom - befeketítette a cambridge-i rendőrséget és különösen Crowly őrmestert. Alaposabban is megválogathattam volna a szavaimat, s ezt Crowley őrmesternek is elmondtam" - mondta az elnök pénteki rögtönzött sajtóértekezletén, a nyilvános bocsánatkéréstől azonban tartózkodott.

Az elnök személyesen telefonált mind a professzornak, mind az őt őrizetve vevő rendőrnek, a cambridge-i James Crowley őrmesternek, s mindkettőjüket meghívta egy sörre a Fehér Házba.

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2009. július 25. 22:15
    „A professzor abban a korban nott fel amikor ez issue volt, ma mar nem annyira szerintem.”
  • 1. bo 2009. július 25. 14:18
    „Mennyi cigány meg rendőr sörözhetne a parlamentben! Ez volna az ország legnagyobb kocsmája, így csak marad szimplán kupleráj! :-))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az iráni első alelnök

Teherán - Lemondott Eszfandiar Rahim Masaje iráni első alelnök, akinek a távozását Ali Hamenei, Irán… Tovább olvasom