Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Obama személyes felelősséget vállalt a biztonsági kudarcért

Egyesült Államok - Barack Obama amerikai elnök személyes felelősséget vállalt csütörtökön azért a biztonsági kudarcért, amely nyomán egy merénylő karácsonykor felszállhatott egy amerikai utasszállító repülőgépre.
"A felelősség végső soron az enyém" - szögezte le, és azonnali lépéseket ígért a biztonsági hézagok megszüntetésére, a hírszerzési értesülések hatékonyabb kezelésére.

Elődje, George Bush politikáját közvetve elutasítva ugyanakkor kijelentette: soha nem fog ostromhangulatot teremteni, s miközben keményíti a védelmet az al-Kaidával szemben, nem fogja feláldozni a nyitott társadalmat a terrorista fenyegetés elhárítására hivatkozva.

Megismételte azt, amit kedden, idei első teljes munkanapján kijelentett: "kormányunk kudarcot vallott abban, hogy nem rakta össze a mozaikokat". Ezzel arra utalt, hogy az elkövetőről, a nigériai Umar Farouk Abdulmutallabról elegendő információval rendelkeztek a hírszerző szervek, csak elmaradt az összehangolt cselekvés. Mint csütörtöki beszédében fogalmazott, a hírszerző közösség nem dolgozta fel alaposan a megszerzett információkat.

Az elnök - akit a republikánus ellenzék azzal vádol, hogy gyönge a nemzetbiztonsági kérdésekben - közölte: változtatásokat rendel el azzal kapcsolatban, ahogyan a hírszerző szervek a potenciális fenyegetésekre vonatkozó értesüléseket feldolgozzák. Kifejtette, utasítani fogja a hírszerző közösséget, hogy jelöljön ki világos felelősségi vonalakat azért, hogy a fenyegetésekről szóló információkat azonnal nyomozzák ki.

Arra is kitért, erősíteni akarja azt a módot, ahogyan bizonyos személyek a terrorfigyelő, illetve a berepülési tiltó listára felkerülnek. Hozzátette, sürgetni fogja, hogy a hírszerzési jelentéseket - különösen azokat, amelyek a fenyegetésekről szóló információkat tartalmaznak - az eddiginél gyorsabban és szélesebb körben osszák szét. Mint fogalmazott, javítani kell a hírszerzési értesülések elemzésének és feldolgozásának folyamatát.

Obama arról is beszélt, hogy a repülőtereken erőteljesebben kell érvényesíteni az alapos átvilágítási, ellenőrzési módszereket, a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett.

Megjegyezte: a karácsonyi biztonsági kudarcnak nem lesznek személyi következményei, vagyis nem fog senki leváltani, a felelősök keresése helyett a hibák korrigálásával kíván foglalkozni.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter Obama nyilatkozata után újságíróknak kifejtette: a biztonság fokozásában rendkívül fontos szerepet játszik a légi utasok repülőtéri ellenőrzése, különösen a fejlett technológiájú szkennerekkel. Elmondta, a repülőtereken nagyobb lesz az egyen- és civil ruhás rendőrök jelenléte, viselkedéselemző szakembereket fognak alkalmazni, és több lesz a kutyás rendőr. Azt is kifejtette, újra fogják értékelni a terrorfigyelő listák elkészítésének elveit.

Az ABC News aznap adott hírt arról, hogy Obama február 1-jéig megnöveli a repülőgépeken a biztonsági tisztek, az úgynevezett légi marsallok számát. A hírcsatorna úgy tudja: a nigériai merénylőhöz hasonló több mint egy tucat fiatalembert képeztek ki a világon arra, hogy öngyilkos támadást intézzen amerikai repülőgépek ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Restaurálják a brnói Tugendhat-villát

Februárban kezdik a brnói Tugendhat-villa felújítását Csehországban. Tovább olvasom