Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Obama szerint Edward Kennedy a szenátus oroszlánja volt

Egyesült Államok - "Korunk legnagyobb törvényhozója" távozott; Edward Kennedy a Demokrata Párt lelke volt - fogalmazott búcsúbeszédében Barack Obama amerikai elnök a bostoni Missziós Templomban tartott szombati gyászmisén.
Ted Kennedy soha nem a gazdagok, a hatalmasok vagy a különleges kapcsolatokkal rendelkezők oldalára állt, hanem azokat segítette, akiknek nem lehetett hallani a hangját - mondta az elnök a szertartáson, amelyen a négy életben levő volt elnök közül jelen volt George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter. Obama azt mondta, Kennedy a szenátus oroszlánja volt, akinek több mint 300 törvény köthető a nevéhez.

Mint megjegyezte, egy olyan kor szülötte volt, amikor a politika öröme és emelkedettsége még megakadályozta azt, hogy a pártok és világnézetek közötti különbségek gátolják az együttműködést és a kölcsönös tiszteletet, amikor az ellenfelek még hazafiaknak tekintették egymást. "Ted Kennedy így vált korunk legnagyobb törvényhozójává" - mondta.

Obama - aki Massachussets állambeli családi vakációját megszakítva utazott el a first ladyvel a bostoni szertartásra - arról beszélt: Kennedy magánéletében az általa kapott súlyos örökségnek megfelelő szellemben élt, az élet kihívásaira rugalmasan, jó humorral reagált.

Az elnök már korábban elrendelte, hogy vasárnap napnyugtáig félárbocra eresztve lobogjon az amerikai zászló a Fehér Házon és a kormányzati épületeken.

Edward Kennedy fontos szerepet játszott az első fekete bőrű amerikai elnök üstökösszerű karrierjében. A szenátusban 2005-ben szárnyai alá vette, tanácsokkal látta el, és az elnökválasztási kampányban korán mögé állt, ami hozzásegítette Obamát ahhoz, hogy a jelöltségért folyó küzdelemben legyőzze nagy ellenfelét, Hillary Clinton akkori szenátort. Kennedy és Obama között szoros barátság alakult ki; a szenátor ajándékozta az elnöknek és családjának az "első ebet", a Bo nevű portugál vízi kutyát, Obama pedig júliusban személyesen továbbította Kennedy levelét XVI. Benedek pápának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalásról beszél az ellenzéki afgán elnökjelölt

Afganisztán - Megkérdőjelezi Afganisztán jövőjét, ha nem szavatolják az ázsiai országban rendezett… Tovább olvasom