Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Obama telefonon beszélt az afgán elnökjelöltekkel

Barack Obama az amerikai elnököktől szokatlan módon egy külföldi ország elnökválasztásának jelöltjeivel - a két afgán vetélytárssal - beszélt telefonon, és arra kérte őket: ne akadályozzák a vitatott első választási fordulóban állítólagosan előfordult csalások kivizsgálását.
Egyúttal - külügyminiszteréhez hasonlóan - megfenyegette Afganisztánt, hogy ha alkotmányellenes intézkedések történnének az országban, akkor Washington leállítja Afganisztán segélyezését.

Obama a vesztésre álló jelölttel, Abdulla Abdullával hétfőn, a nyerésre állóval, Asraf Gánival pedig kedden beszélt. Közölte velük, hogy az Egyesült Államok elvárja az állítólagos csalások alapos kivizsgálását, és arra kérte őket, hogy olyan megoldást találjanak a helyzetre, amely nem árt a törékeny afgán nemzeti egységnek - közölte kedd este a Fehér Ház.

"Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy nincs mentség az erőszakos vagy más, alkotmányellenes eszközök használatára, ha ez megtörténik,akkor az Egyesült Államok beszünteti Afganisztán támogatását" - olvasható a washingtoni közleményben.

A határozott figyelmeztetés nyilvánvalóan elsősorban Abdulla Abdullának szólt, aki kedden kijelentette, hogy be fogja jelenteni győzelmét. Egyes hívei arra buzdítják, hogy ha nem őt nyilvánítják győztesnek, akkor alakítson egy "párhuzamos kormányt". Abdulla szóvivője egy nappal korábban elutasította az első forduló eredményét, és közzétételüket a nép szavazatai ellen elkövetett "puccsnak" minősítette.

A Japánban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter helyi idő szerint szintén kedden kijelentette, hogy Washington megszünteti az Afganisztánnak nyújtott anyagi és biztonsági támogatást, ha törvénytelen hatalomátvétel történne az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt egy észak-koreai nukleáris és rakétaszakértő

Elhunyt egy észak-koreai nukleáris és rakétaszakértő, akit az ENSZ büntetőintézkedésekkel sújtott az ország nukleáris és rakétaprogramjában betöltött szerepe miatt. Tovább olvasom