Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Obama: Washington újabb katonákat küld Észtországba

Az Egyesült Államok elkötelezett Észtország biztonsága iránt, s további katonákat és repülőgépeket küld a balti államba
Barack Obama a Toomas Hendrik Ilvesszel folytatott tárgyalás után elmondta: az amerikai légierő újabb egyenruhásai az ämari katonai támaszponton állomásoznak majd gyakorlatozási céllal. Az amerikai államfő a lépéssel kapcsolatban, amelyet még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia, nem beszélt számokról. 

Obama példának hozta fel a balti államot arra, hogy a 28 NATO-tagállamnak miként kell tisztességesen kivennie a részét a kollektív védelemből. Az Egyesült Államok és Észtország is benne van abban a négy országban, amely kötelezettségét teljesítve bruttó hazai termékének (GDP) két százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Obama azzal a szándékkal utazott az észt fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO kollektív védelme iránt, és megnyugtassa a Moszkva ukrajnai tevékenysége miatt aggódó balti államokat, egyben a szövetség többi keleti tagállamát is. Az amerikai elnök ezt az elkötelezettséget "törhetetlennek", "megingathatatlannak" és "öröknek" nevezte, hozzátéve, hogy "Észtország sosem marad egyedül".

Ilves kijelentette: Obama látogatása vélhetően segít megértetni az észt polgárokkal, miért fontos az észak-atlanti szövetség tagjának lenni. 

Nem sokkal Obama Európába érkezése után az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán telefonon az ukrán és az orosz államfő. Az amerikai elnök a hírre reagálva azt mondta, túl korai lenne megítélni a tűzszüneti egyezményt. A megállapodás létét később a Kreml cáfolta. Az egyezséget "egy lehetőségnek" nevezte Obama, persze csak azzal a feltétellel, ha azt Oroszország és az ukrán szakadárok is támogatják. 

Az amerikai elnök kitért az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita szervezet által Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videóra is, amellyel kapcsolatban leszögezte: Washington "nem hagyja magát megfélemlíteni".

A Fehér Ház szerdán megerősítette a felvétel hitelességét. Az amerikai elnök "borzalmas erőszakcselekménynek" nevezte a történteket. Mint mondta, Washington célja az, hogy az IÁ ne jelentsen többé fenyegetést a régióra. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek elérése időbe telik, és a regionális partnerekkel való szoros együttműködés nélkül nem megvalósítható.

Obama a nap végén továbbutazik a walesi Newportba, ahol részt vesz a NATO csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IÁ a korábban véltnél jóval több iraki katonát gyilkolt meg júniusban

Az Iszlám Állam a maga részéről június közepén azt állította, hogy 1700 Camp Speicher-i katonával… Tovább olvasom