Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Odüsszeia Hajnal - rakétatűz Kadhafi légvédelme ellen. Percről percre.

Általános szövetséges támadás készül a líbiai partok mentén amerikai, brit, francia, olasz és kanadai részvétellel. Több mint 100 amerikai légvédelmi rakétát lőttek ki Kadhafi csapatai ellen. Az akció neve: Odüsszeia Hajnal.

22:34 A francia védelmi minisztérium cáfolja azt a líbioai állítást, miszerint Tripoliban lelőttek volna egy francia harcigépet.

22:30 Egy francia védelmi forrás közlése szerint az Odüsszeia Hajnal hadműveletben végrehajott amerikai, brit és francia akciót németországi amerikai főhadiszállásról irányítják. (AFP)

22:23 Kadhafi nyilatkozatát ígéri az állami TV (BBC)

22:21 Folytatódik a támadás: a szövetségesek egy Tripolitól keletre eső, jelentős líbiai légibázist támadnak, jelentette az al-Dzsazíra.

22:06 A BBC jelentése szerint Obama amerikai elnök Brazíliában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, nem nézhetik ölbe tett kézzel, amikor egy zsarnok megfenyegeti népét.

22:02 A Reuters szerint 4 spanyol F-18-as vadászgép is elindult Madridból, hogy az akcióban részt vegyen. A spanyol kormány két támaszpontot is megnyitott.

22:00 Véget ért a légvédelmi egységek elleni rakétatámadás. Gourtney amerikai tengernagy azt közölte, hogy az akció a helyzet felmérése után folytatódik.

Fontosabb események

- Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a Líbia feletti repüléstilalmi övezet felállítását

- Ugyanez a határozat lehetővé tette a légi beavatkozást

- Kadhafi tűzszünetet hirdetett, de nem hagyta abba Miszrata ostromát

- Kadhafi erői már Bengázit ostromolták

- Nicolas Sarkozy közölte: francia vadászgépek repültek Líbia fölé

- Négy tankot kilőttek a franciák

- Amerikai és brit tengeralattjárók több mint 100 rakétával szétlőtték a líbiai légvédelmet
21:54 A líbiai állami TV szerint lelőttek egy francia vadászgépet Tripoli Njela körzetében. Más forrás erről még nem adott hírt. Ugyancsak a hivatalos líbiai forrás közölte, hogy Tripoli közelében a szövetségesek eltaláltak egy kórházat.

21:50 A líbiai állami TV-ben jelenleg tájékoztatót tart Kadhafi kormányszóvivője. Közlése szerint a szövetséges támadás azután indult el, hogy Kadhafi tűzszünetet hirdetett. A hivatalos líbiai közlés szerint sok a civil áldozat. Az al-Dzsazíra szerint az akcióval együttműködnek a líbiai lázadók csapatai is.

21:44 A líbiai állami TV szerint az "ellenség" civil célpontokat lő Benghazi, Zuwarah és Misrata közelében. (BBC) Az al-Dzsazíra szerint azonban Tripoliban semmi nem utal a támadásra.

21:42 A BBC információja szerint egy brit tengeralattjáróról is kilőttek Tomahawk légvédelmi rakétákat.

21:33 A Pentagonban zajló sajtótájékoztatón elhangzott: eddig összesen 110 Tomahawk cirkálórakétát lőttek ki a líbiai légvédelem 20 célpontjára. Ez az első fázisa egy többfázisú akciónak. A hadműveletben 25 szövetséges hadihajó vesz majd részt a Földközi-tengeren. Líbiánál már 11 olasz és 11 amerikai, egy brit, egy francia és egy kanadai hadihajó van.

21:30 A Liberation.fr szerint Alain Juppé francia külügyminiszter az esti France 2 híradóban úgy nyilatkozott: az akció nemzetközi támogatást élvez, és addig tart, amíg Kadhafi kormánya eleget nem tesz az ENSZ határozatának.

21:25 Nyilatkozik a Pentagon: Kadhafi légvédelmét célozták a rakéták. A hadműveletet Odüsszeia Hajnalnak nevezték el. Elsősorban Tripolinál és Miszratánál támadják a légvédelmet.

21:18 Francia védelmi források szerint eddig 20 francia harci gép vett részt a líbiai akcióban. A BBC szerint eddig 4 amerikai cirkálórakétát lőttek ki.

21:08 Barack Obama amerikai elnök nyilatkozik a líbiai helyzetről: "válaszolunk a fenyegetésben élő népek hívására".

21:00 A Reuters egy amerikai szakértőt idéz, aki szerint amerikai, brit, francia, olasz és kanadai erők csapást mérnek a líbiai tengerpart mentén. A Pentagon megerősítette, hogy Kadhafi légvédelme ellen lőttek ki rakétákat.

20:56 Amerikai tengeralattjárók Tomahawk cirkálórakétákat lőttek ki Tripoli közelében Kadhafi légvédelmi állásai ellen, jelentette a CNN.

20:51 David Cameron néhány perce nyilatkozott a Downing Street 10. kapujában: a líbiai beavatkozás szükséges, legális és igazságos. A brit kormányfő egyúttal megerősítette az Egyesült Királyság részvételét az akcióban.

20:50 A BBC jelentése szerint jelenleg francia felderítő gépek teljesítenek feladatot Líbia fölött. Tripoli mellett erős robbanást hallottak, de ennek eredete nem tisztázott.

20:35 A Reuters szerint az Egyesült Államok három  tengeralattjárója is a Földközi-tengeren áll készenlétben, és bevethető a líbiai akcióban. A tengeralattjáról Tomahawk rakétákkal vannak felszerelve, így azok célba vehetik a líbiai légvédelmet.

20:30 A Fehér Házban bejelentették, Barack Obama amerikai elnök hamarosan sajtótájékoztatót tart a líbiai helyzetről. Obama éppen Brazíliában tartózkodik.

19:50
Oroszország nem ért egyet a Líbiában indított katonai akcióval - közölte Alexander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Robert Gates, az amerikai védelmi miniszter elhalasztja Oroszországba tervezett útját, hogy figyelemmel tudja kísérni a líbiai eseményeket - közölte az arab hírterlevízió.

19:44 A tankok kilövését a francia védelmi minisztérium is megerősítette.

19:15 Négy líbiai tankot lőttek ki Bengázi külvárosaiban a Líbia fölött járőröző francia vadászgépek - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír, az akciót még a francia kormány sem erősítette meg, a CNN párizsi tudósítója szerint azonban úgy tűnik, hogy a francia hadsereg szabad kezet adott a pilótáinak, hogy kilőjenek veszélyesnek ítélt szárazföldi célpontokat.

18:32 Líbiában eldördült az első lövés, egy célpont megsemmisült. Líbiában egy francia harci repülőgép 17.45-kor megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet - jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szóvivője. A repülőgépre nem lőttek rá, a megsemmisített katonai jármű típusa még nem világos. A szombati bevetésekben mintegy húsz harci gép vett részt eddig, főként Bengázi 100-150 kilométeres körzetében, ahol le akarják állítani Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását - mondta egy másik szóvivő, Thierry Burckhard ezredes a vezérkar részéről. Ugyanő bejelentette azt is, hogy a líbiai vizekhez vezényelték a Charles de Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozót, amely vasárnap fut ki a tengerre Toulonból.

18:05 Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután felderítő repülésekbe kezdtek Líbia egész területe fölött - közölték Párizsban nem hivatalos francia katonai források. "A gépek nem ütköztek semmi ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek. A francia gépek Bengázi fölött is átrepültek - jelentette a BFMT-TV francia tv-állomás. Egy másik katonai forrás szerint öt gép vesz részt a bevetésben, köztük egy AWACS típusú radarfelderítő repülőgép. A Rafale típusú, több célú vadászgépeket bombázásra, csapatok támogatására és a légtér védelmére is fel lehet használni. Sebessége a hangsebesség 1,8-szorosa, akciórádiusza nagy magasságban 1850 kilométer, a maximális fegyverterhelése 6000 kilogramm. A sorozatgyártását 1998-ban kezdték meg. Hét különböző típusú harci gép feladatainak ellátására alkalmas. Harci bevetésben még nem vett részt. Darabonként mintegy 50 millió euróba kerül. A francia állam 294-et rendelt belőle. Négy változatban készül, közülük az egyik a lopakodó altípus. A líbiai állami televízió lépeket mutatott Tripoli repülőteréről, ahol több száz, zöld zászlót lengető, jobbára fiatalok, de nők és gyerekek is gyűltek össze a kifutópályákon, minden bizonnyal a reptér bombázásának megakadályozására. Hasonló élő pajzsot alakítottak ki Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül - jelentették külföldi tudósítók, akik közül mintegy ötvenet szervezetten elvittek a hatóságok a légitámadások valószínű célpontjaihoz.

17:11 Az amerikai erők felsorakoztak Líbia közelében, de egyelőre nem kapcsolódtak be a megindított katonai akcióba - közölték washingtoni források szombaton. Az egyikük szerint a haditengerészet a Földközi-tengerről indított rakétatámadásokra készült fel a líbiai parti légvédelem ellen. A másik - ezt alapjában megerősítő - forrás szerint az Egyesült Államok a hadműveletek kezdeti szakaszában arra korlátozza részvételét, hogy segít a francia és más harci gépeknek a líbiai légvédelem kiiktatásában. A további lépéseket a líbiai választól teszik függővé. A hírforrások a nevük elhallgatását kérték.

Nicolas SARKOZY francia elnök (j) fogadja a líbiai válsággal kapcsolatos tanácskozásra érkező BAN Ki Mun ENSZ-főtitkárt a párizsi Élysée-palotában. A csúcstalálkozó résztvevői az ENSZ felhatalmazáson
Nicolas SARKOZY francia elnök (j) fogadja a líbiai válsággal kapcsolatos tanácskozásra érkező BAN Ki Mun ENSZ-főtitkárt a párizsi Élysée-palotában. A csúcstalálkozó résztvevői az ENSZ felhatalmazáson alapuló katonai beavatkozás kereteit és az együttműködés alapjait vitatják meg. (MTI/EPA/HORACIO VILLALOBOS)


17:09 Kadhafi líbiai vezető "hazudott" a nemzetközi közösségnek, megszegte saját tűzszünetét, ezért elérkezett az ideje a cselekvésnek - mondta szombaton a BBC-nek a brit kormányfő. David Cameron az amerikai, európai és arab vezetők szombati párizsi tanácskozása után adott nyilatkozatában "sikeresnek" nevezte a találkozót. Kijelentette: teljesen egyértelművé vált, hogy Kadhafi megszegte saját szavát, megsértette a tűzszünetet, és folytatja a lakosság lemészárlását. "Ezt meg kell állítani, és nekünk kell elérnünk, hogy ez befejeződjék" - fogalmazott a konzervatív párti brit kormányfő. Hozzátette: a nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy Kadhafi "szembesüljön a következményekkel". A brit miniszterelnök "életfontosságúnak" nevezte a "sürgős" cselekvést. A fellépés törvényessége egyértelmű, és jóllehet a beavatkozásnak megvannak a veszélyei és a nehézségei, és mindig vannak előre nem látott következmények is, mégis jobb a cselekvés, mint a szembesülés a tétlenség következményeivel, vagyis a polgári lakosság folytatódó lemészárlásával - mondta Cameron a BBC-nek. Arra a kérdésre, hogy ez elkerülhetetlenül katonai akciót jelent-e, a brit miniszterelnök kimondatlanul ugyan, de igennel válaszolt, úgy fogalmazva: "ezt Kadhafi idézte elő, (azzal, hogy) hazudott a nemzetközi közösségnek, tűzszünetet ígért, majd megsértette ezt a tűzszünetet, és továbbra is brutálisan lép fel saját népe ellen". Ezért "a cselekvés ideje elérkezett, és e cselekvésnek sürgősnek kell lennie ... ki kell kényszerítenünk az ENSZ akaratának érvényesülését, és nem hagyhatjuk a polgári lakosság legyilkolásának folytatódását" - mondta a szombati tanácskozás után a BBC-nek a brit kormányfő.

16:54 Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnali katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében - jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban. Tökéletesen elszántak vagyunk - mondta Nicolas Sarkozy a francia elnöki hivatalban rendezett válságértekezleett követően, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében tartottak. A francia hadsereg parancsnokaként Sarkozy elmondta, a Líbia felett köröző francia harci repülőgépek célja megakadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi polgári lakossága ellen. Hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását és jelezte, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül a szövetséges erők más gépei is készen állnak megvédeni a "civileket a tankokkal szemben". A Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután kezdtek felderítő repülésekbe Líbia egész területe fölött. "A gépek nem ütköztek semmilyen ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el katonai források. "Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az arab országokkal együtt az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket ... Arab partnereinkkel megvédjük a polgári lakosságot egy rezsim gyilkos őrületével szemben, amely saját népét gyilkolva elvesztette minden legitimitását" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy. Hozzátette: "Azért avatkozunk be, hogy lehetővé tegyük a líbiai népnek, maga döntsön a sorsáról. Nem lehet őt megfosztani ettől a jogától erőszakkal és terrorral". A francia elnök ugyanakkor azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt" - mondta az elnök. Angela Merkel német kancellár a találkozó után azt közölte: a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban. Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését. Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

16:28 Miközben a szombati párizsi nemzetközi válságtanácskozáson egyetértés született arról, hogy eljött az ideje a líbiai polgári lakosság katonai eszközökkel történő megvédésének, a líbiai légtérben pedig francia gépek már meg is kezdték a járőrözést, a NATO brüsszeli székhelyén a 28 tagország nagykövete továbbra sem jutott politikai megállapodásra a közös fellépés ügyében. Diplomáciai források szerint amellett, hogy Németország és Törökország ellenzi az atlanti szövetség tevőleges beavatkozását, Franciaország is azon az állásponton van, hogy nem keltene jó visszhangot az arab államok körében, ha NATO-műveletnek minősülne az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát érvényesítő nemzetközi katonai akció. Az Észak-atlanti Tanács már pénteken is nagyköveti szintű tanácskozást tartott Brüsszelben. Szombaton folytatták a "megfelelő NATO-fellépés" előkészítését, és úgy tudni, vasárnap szintén üléseznek majd a nagykövetek. Miközben még nem teljesen tisztázott, hogy mely NATO-tagországok vennének részt a közös fellépésben, az már körvonalazódott, hogy a tevékenységnek három célra kell irányulnia. Egyfelől érvényesíteni kell az ENSZ BT által elrendelt repüléstilalmat Líbia légterében, másfelől biztosítani kell a fegyverszállítási tilalom betartását, harmadrészt pedig lehetővé kell tenni a humanitárius segítségnyújtást a líbiai polgári lakosságnak. A legközvetlenebb katonai cél - mondják brüsszeli NATO-körökben - a Kadhafi-rezsim radarberendezéseinek és légvédelmének kiiktatása lehet. Az elképzelhető második cél az, hogy légitámadásokkal megfékezzék a felkelők központja, Bengázi ellen támadó líbiai erőket.

Nicolas SARKOZY francia elnök (b) fogadja Angela MERKEL német kancellárt a párizsi Élysée-palotában, amikor a líbiai válsággal összefüggő megbeszélésen állam- és kormányfők előkészítik az aznapi páriz
Nicolas SARKOZY francia elnök (b) fogadja Angela MERKEL német kancellárt a párizsi Élysée-palotában, amikor a líbiai válsággal összefüggő megbeszélésen állam- és kormányfők előkészítik az aznapi párizsi Líbia-csúcstalálkozót. A líbiai helyzettel kapcsolatos tanácskozáson arab vezetők, az Afrikai Unió képviselője, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Merkel kancellár is részt vesznek. A jelenlévők az ENSZ felhatalmazáson alapuló katonai beavatkozás kereteit és az együttműködés alapjait vitatják meg. (MTI/EPA/HORACIO VILLALOBOS)16:19 Angela Merkel német kancellár a szombati párizsi rendkívüli találkozón közölte, a világ jelentősebb hatalmai egységesek abban, hogy véget kell vetni az erőszaknak Líbiában, de megerősítette, hogy országa nem vesz részt a katonai beavatkozásban. Berlin tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának csütörtöki szavazásán, amely jóváhagyta a líbiai légtérzár megteremtését. Merkel ugyanakkor jelezte, hogy Németország kész arra, hogy az Egyesült Államok helyett ellássa az afgán légtér ellenőrzését az AWACS felderítő repülőgépekkel, így az amerikai gépeket bevethetik Líbiában.

16:18 A Líbia felett köröző francia harci repülőgépek meg fogják akadályozni, hogy Kadhafi légi támadást intézzen Bengázi civil lakossága ellen - jelentette be a francia elnök, aki egyben a francia hadsereg parancsnoka is. Nicolas Sarkozy ezt a Párizsban szombat délután rendezett válságértekezlet követően mondta, amelyet az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében tartottak. Hozzátette, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül más gépek is készen állnak megvédeni a "civileket a tankokkal szemben". "Líbia jövője a líbiaiak kezében van. Nem akarunk helyettük dönteni. Az egyetemes lelkiismeret nevében avatkozunk be az arab országokkal együtt, amely nem tűrhet el ilyen bűntetteket" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sarkozy.

16:12 Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnal katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében - jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban. Tökéletesen elszántak vagyunk - mondta Nicolas Sarkozy, és hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását. A francia elnök azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt - mondta az elnök.

15:42 Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután felderítő repülésekbe kezdtek Líbia egész területe fölött - közölték Párizsban nem hivatalos francia katonai források. "A gépek nem ütköztek semmi ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek. A Rafale típusú vadászgépeket bombázásra és a légtér védelmére is fel lehet használni. A francia gépek Bengázi fölött is átrepültek - jelentette a BFMT-TV francia tv-állomás.

Videó a délelőtt lelőtt vadászgépről.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. nemecsekerno_007 2011. március 20. 14:15
  „75. Figyelő

  Jajj Figyelő próbálj már meg a tényeket ismerve összefüggésekben gondolkodni, még ha a magyar oktatás nem is erre képez. Az arab országok főleg az olajból élnek, a fejlett világ meg olajfüggő.

  Ha nem sikerül olyan technológiai szintre érnünk, hogy fent tudjuk tartani a fejlődést a környezet tönkretétele nélkül v. nem tudunk lakhatóvá tenni más bolygókat mindannyian itt pusztulunk. Ja ehhez még egy kicsit bölcsebbeknek is kellene lennünk. Az eddigi modell becsődölt mert nem fenntartható. De biztos lehetsz benne, hogy a választ az USA, az Unio v. Kína-Japán fogja megadni és nem valamelyik olajtermelő arab állam. És erről nyílván nem az ottani állampolgárok tehetnek : (”
 • 71. mentelmi-jog 2011. március 20. 12:36
  „1:Kadhafinak nincs is Sami nevű fia! 2:Aki nyilatkozott a BBC-nek tegnap este azt egy Tripoli-i lakosként aposztrofálták líbiából... Ez mind benne van a riportban, el sem hangzik, hogy a fia lett volna, ezt honnan sikerült szedni, kedves DM?”
 • 70. Jozsoci 2011. március 20. 12:02
  „Lehet, hogy visszasírják még Kadhafit, ha az Alkaida veszi át a hatalmat! Intézzék el maguk között a bajaikat az arabok.”
 • 69. Lacusch69 2011. március 20. 11:57
  „DM, ez mit jelent:

  "110 amerikai és brit légvédelmi rakétát lőttek ki."

  Kik? Milyen célpontra? Kadhafi légiereje felszállt és megtámadta a nyugati hajókat? Vagy Líbiának amerikai és brit lérakjai vannak és a nyugati gépekre lőtték ki?

  EAM: mi a t.köm az a "szkájfájkter" (Starfighter az 50-es évekből?)

  Egyébként tényleg nem vagy szakértő. Anno (1976) Viktor Beljenko dobbantott egy MiG-25-tel Japánba. (MiG-24 nincs)”
 • 68. cselac 2011. március 20. 09:35
  „Figyelő, így van, minden (fél)őrült arab diktátor lője inkább halomra azokat, akiknek nem tetszik a rendszer.”
 • 67. Figyelő 2011. március 20. 08:19
  „Lesz még ennek böjtje!
  Nem kell majd azon meglepődni ha az arab államok egyszer megsokalják a területeik és népeik ellen indított idegen országok katonai akcióit!”
 • 66. N.P. 2011. március 20. 07:58
  „A sok kérdőjel helyett görögül kellene látszania a következőnek - Homérosz: Odüsszeia, csak a görög karaktereket nem tudja kezelni a program..”
 • 65. N.P. 2011. március 20. 07:55
  „Homérosz: Odüsszeia -???????? ??? ?????? - Már csak Mignon megnyugtatására....ha a görög mitológia nem is, de a görög irodalom ismeri..”
 • 64. Carlo 2011. március 20. 07:46
  „Mignon, te olyan okos vagy..<moderálva>
  honnét tudod te, hogy milyen a valóságban a harci esemény fedőneve?
  mi a fenét okoskodsz ezen ?
  ha ennyire speckó vagy, akkor mért nem ógörögül írtad le eme neveket?

  amúgy meg kívánom szövetségeseinknek, hogy minél jobb munkát végezzenek,”
 • 63. Egyolvasó 2011. március 20. 06:16
  „Lesz még itt egy újabb szeptember 11, ha így folytatják.”
 • 62. scorpiosecret 2011. március 20. 00:54
  „Líbia után majd mehetnek Iránba is bombázni, ott is virágzik a diktatúra. Irakot és Afganisztánt is megtámadták, de ott sem változott nagyon semmi. Az egész világon politikai diktatúra van. De a fagyi majd visszanyal...hanem most, akkor később.”
 • 61. dublini 2011. március 20. 00:16
  „Ez a bombázosdi nem érdekel, , ám abba a sörözésbe beszállnék.. :D”
 • 60. Mignon 2011. március 20. 00:15
  „Te ujsagiro Kollega!

  Odüsszea nincs..."
  A görög Mytologia csak Odysseus-t ismeri,mint Syshiphos fiat es Penelope ferjet.

  Ezek a magyarok meg a görög mitologiat is összekeverik...”
 • 59. scorpiosecret 2011. március 20. 00:14
  „Hány háborúnak kell még a Földön lenni, hogy észrevegyük nem ez a megoldás??? Ébredjünk már fel! Gondolkozzunk és legyünk tudatos emberek!”
 • 58. Mignon 2011. március 19. 23:35
  „Jo ejszakat Mindenkinek!”
 • 57. Black&Red 2011. március 19. 23:32
  „Virradat az a Hajnal:)”
 • 56. cselac 2011. március 19. 22:12
  „Na, E. bátyám, be azt a pálinkát, aztán alvás és reméljük, reggelre már lenyugszik a helyzet Afrikában és minden megoldódik.”
 • 55. cselac 2011. március 19. 21:53
  „Ez igen :) Tehát, a szövetséges erők már kiiktatták a légvédelmet?”
 • 54. nemecsekerno_007 2011. március 19. 21:51
  „48. lamatic

  Jajj, jajj. Észak-Afrika az EU érdekszférája, most meg kell tanulnia/nunk érvényesíteni az érdekeinket (ami adott esetben a szabadságért harcoló állampolgároknak is jó lehet, illetve jobb mint Kadhafi)
  A romantikus szabadságharcos, egyenlősdis kizsákmányolós nyálverést meg hagyjuk.

  Amikor tankolsz a kocsidba akkor ugye nem ég a bőr a képeden, hogy ezt úgy szerezték, hogy kizsákmányoltak valakiket. : )”
 • 53. frakk 2011. március 19. 21:36
  „E....i András--Mi..n :)) Teljesen mindegy nekem tetszik a stílusod”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem használják többé a japán Fukusima 1-es számú (Daiicsi) atomerőművét

Az 1-es erőmű technikusai közben - az élelem és a víz nagyobb arányú szennyeződésétől tartva -… Tovább olvasom