Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Október 26-án kezdődik Karadzic pere

Újabb rövid késedelemmel, október 26-án kezdi meg a hágai Nemzetközi Törvényszék a háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető perét - jelentették be csütörtökön Hágában.
"A per október 26-án reggel 9 órakor kezdődik az 1. tárgyalóteremben" - közölte O Gon Kvon bíró, az ügyet tárgyaló bírói testület elnöke. A 2-3 évesre tervezett per eredetileg 19-én nyílt volna meg, majd 21-ére, most pedig 26-ára halasztották.

A rövid késlekedést adminisztratív problémák okozták. Nincs szó tehát arról, hogy helyt adtak volna Karadzic kérésének, miszerint a kezdést legalább tíz hónappal el kell halasztani a perirat vaskossága miatt. A vádlott szeptemberben folyamodott a törvényszékhez a jókora halasztásért.

A 64 éves Karadzicot tavaly júliusban fogták el Belgrádban, 13 évi bujkálás után. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett bűncselekményekkel vádolják, az abban játszott politikai és katonai vezető szerepéért kell felelnie. A háború százezer halottat és 2,2 millió menekültet hagyott maga után. A 11 vádpont közül kettőben - a 10 ezer ember életét kioltó szarajevói ostrommal, valamint a 8 ezer srebrenicai muszlim kivégzésével kapcsolatosan - Karadzicnak népirtásért is felelnie kell. A srebrenicai tömegmészárlást a második világháború utáni legszörnyűbb európai hadműveletként tartják számon.

Az eljárás időzítésének Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő ügye miatt van különös jelentősége. A volt jugoszláviai háborúk mindegyikéért (Horvátország, Bosznia, Koszovó) felelőssé tett Milosevic három éve elhunyt hágai börtönében, még mielőtt pere véget ért volna, és igazságot tudtak volna szolgáltatni vele szemben. A bírák azóta törekszenek arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt lefolytassák az eljárások előkészületeit és a pereket - ügyelve természetesen a kellő szintű alaposságra is.

Szorítja némileg az idő a törvényszéket önnön mandátuma miatt is. Eredetileg az évtized végére a testületnek már a fellebbviteli eljárásokat is le kellett volna zárnia. A törvényszéket többször bírálták már azért, hogy eljárásai - melyek között akadt már hét évig tartó is - túlságosan hosszúak.

A Karadzicra vonatkozó eljárás gyorsításának érdekében az ügyészek már módosították, rövidítették a vádiratot.

Karadzicra a vád életfogytiglani büntetés kiszabását szeretne elérni a per során. A volt boszniai szerb vezető ártatlannak tartja magát, és az az álláspontja, hogy a hágai székhelyű törvényszék nem jogosult ügyének elbírálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A románok 60 százaléka nem képes megtakarítani

Románia - A románok 60 százaléka nem képes megtakarítani, hiszen jövedelmüket annak ellenére is… Tovább olvasom