Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Olajkatasztrófa: leeresztették az olajfogó szerkezetet

Leeresztették a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa helyszínén a fő szivárgáshoz azt a csaknem 100 tonnás olajfogó szerkezetet, amellyel a remények szerint 85 százalékban csökkenthetik a nyersolaj tengerbe ömlését.
A BP olajtársaság több órás művelettel bocsátotta le a 12 méter magas, torony alakú beton-acél berendezést a tengerfenékre, 1500 méteres mélységbe - jelentette a Fox News hírtelevízió pénteken. Az alulról nyitott gyűjtőtartály - amelynek kupola alakú tetejéből egy acélcsövön keresztül akarják a benne összegyűlő olajat felpumpálni egy felszíni tankhajóba - a fő szivárgási pontra került.

Ez nem magánál a kútnál, hanem annak a vezetéknek egy sérülésénél van, amelyen keresztül a két hete felrobbant és elsüllyedt kitermelő platformhoz azelőtt feljutott a nyersolaj.

Az olajkutat üzemeltető BP közlése szerint a platform balesete óta naponta mintegy 800 ezer liter olaj ömlik a tengerbe. A három keletkezett szivárgás közül a legkisebbet néhány napja sikerült megszüntetni, egy mélytengeri robot levágta a vezeték végét és zárószelepet illesztett hozzá. A harmadik szivárgás a kútnál van; ha a most leeresztett berendezés, az úgynevezett keszon beválik, egy hasonló szerkezetet fognak rátenni arra is átmeneti megoldásként. Ennek a második kupolának a készítése már folyamatban van.

Szakértők szerint péntekig összesen 3,3 millió gallon (12,5 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Ennek egy része elpárolgott, egy másik része a tenger fenekére süllyedt, néhány felszíni foltot elégettek. A tengeren úszó szabálytalan alakú szennyeződés 386 kilométeres kelet-nyugati és 160 kilométeres észak-déli kiterjedésű.

Ez lehet minden idők legsúlyosabb amerikai olajkatasztrófája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metángáz-buborék okozta az olajplatform felrobbanását

A mélytengeri olajkútból kiszabadult metángáz-buborék okozta a British Petroleum (BP) olajipari… Tovább olvasom