Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Olajkatasztrófa: leeresztették az újabb olajfogót

Egyesült Államok - A BP olajcég szerdára virradóra újabb olajfogó berendezést eresztett le a Mexikói-öbölben a tengerfenékre azzal a szándékkal, hogy megszüntesse a kisebbik szivárgást a megsérült kútnál.
Az április 20-án felrobbant és elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platform üzemeltetője, a BP úgy tájékoztatott, hogy a 2 tonnás berendezést csütörtökre igazíthatják helyére a mélytengeri robotok.

A Louisiana állam partjától 80 kilométerre délre történt katasztrófa helyszínén két helyen ömlik az olaj a tengerbe.

A nagyobb szivárgást a múlt héten akarták megszüntetni egy alul nyitott süllyesztőszekrénnyel, de az első kísérlet arra, hogy a 100 tonnás, négy emelet magas torony alakú berendezést elhelyezzék, nem járt sikerrel. Az 1500 méteres mélységben - ahol 3-4 Celsius fokos a víz, és a nyomás a felszíninek 150-szerese - gázokból és vízből nagy mennyiségű kristályos hidrát keletkezett a tartály belsejében, a kúp alakú tetőrész, amelyen keresztül a tervek szerint felszivattyúzták volna az olajat egy felszíni tankerba, elzáródott. A BP közölte, hogy folytatják a próbálkozást.

A második, kisebb olajfogót már egy olyan csővel tervezik összekötni egy felszíni tankerrel, amely másik vezetékben fut. Ez utóbbiban meleg vizet és metanolt terveznek lejuttatni a mélybe, hogy megelőzzék a jégkristályok képződését. Egyes szakértők túl könnyűnek találják a szerkezetet.

Az ABC arról számolt be, hogy az utóbbi napokban megváltozott az öböl felszínén terjengő szennyeződés alakja. Műholdfelvételek tanúsága szerint nemhogy gyarapodott volna, hanem csökkent a mérete. A BP megerősítette: lehetséges, hogy a korábbinál kevesebb olaj ömlik a vízbe, mert földgáz tört magának utat a lelőhelyről a kúton keresztül, csökkentve az olajszivárgást. A földgáz nem marad meg a tenger felszínén, hanem elillan a légkörbe.

A BP tájékoztatása szerint a szivárgás természetének megváltozásával javul az esélye annak, hogy el tudják tömíteni az olajkút végén levő szelepet. A tervek szerint egyebek mellett autógumidarabokból és golflabdákból álló keverék belövésével akarják útját állni a feltörő olajnak és gáznak.

Szerdai jelentések szerint hat delfint sodort partra a víz az utóbbi napokban Louisiana, Mississippi és Alabama államoknál, a hatóságok vizsgálják, hogy az állatok halálának köze lehet-e az olajkatasztrófához.

A Louisiana állammal szomszédos Mississippi állam partjainál élők átható kőolajszagra panaszkodnak az utóbbi két napban. A tenger felszínén levő olajszennyeződés párolgásával keletkező - az égett gumi szagához és a dízel üzemű autók kipufogógázához hasonlító - szag a hatóságok szerint egyelőre a környezetvédelmi normákon belül van, kellemetlen, de nem veszélyes az egészségre.

Becslések szerint továbbra is naponta mintegy 800 ezer liter nyersolaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős üzemanyagár-emelés Szerbiában

Szerbia - Jelentősen, literenként nagyjából négy dinárral - átszámítva több mint tíz forinttal -… Tovább olvasom