Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Olasz külügyminiszter: Európa történetének egyik legnehezebb pillanatát éli

Az egyes tagállamok döntései nem kérdőjelezhetik meg az utóbbi évtizedek eredményeit, köztük a szabad mozgás schengeni rendszerét sem - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a mai Európai Unió egykori elődjét megalapító hat állam külügyminiszterének keddi római találkozóján.
Az alapítói országok  - Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg - külügyminiszterei az unió legidőszerűbb  kérdéseiről tanácskoztak. 

Paolo Gentiloni kijelentette: a hat alapító állam a találkozóval új ösztönzést kívánt adni az EU-nak a jelenlegi nehéz időszakban. 

"Az alapító országok üzenete egy erősebb Európának szól, az egyre inkább terjedő Európa-ellenes üzenetekkel szemben" - fogalmazott Paolo Gentiloni.  Hangsúlyozta, hogy Európa története egyik legnehezebb pillanatát éli meg. 

A migráció problémájával  kapcsolatban a külügyminiszterek közös európai politikát szorgalmaztak. Az olasz külügyminiszter kijelentette, hogy a Rómában tanácskozó országok külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy a migráció problémájának megoldására  közös uniós döntésekre van szükség, nem pedig "egyedi nemzeti politikákra, amelyek az utóbbi hatvan évben elért célokat veszélyeztetik". 

A találkozó helyszíne és időpontja nem volt véletlen: Olaszország a külügyminiszteri minicsúccsal indította el a jövőre esedékes évforduló programsorozatát. Jövőre lesz hatvan éve, hogy 1957. március 25-én az említett hat állam a római Capitolium-dombján aláírta a Római Szerződést, útjára indítva az EU elődjét jelentő Európai Gazdasági Közösséget. 
    
Paolo Gentiloni megjegyezte, hogy a hatok találkozóval nem akarták kizárni a többi tagállamot, és a következő hasonló találkozón mások csatlakozását is várják. 

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a találkozó után azt hangsúlyozta, hogy az alapító országok a közös megoldást támogatják a menekültválság megoldása érdekében.    

"Minden állam, amely azt hiszi, hogy ezt a kérdést saját maga képes megoldani,  tévedésben van és illúziókat kerget" -  jelentette ki Steinmeier, és hozzáfűzte: az alapító államok amellett foglaltak állást, hogy mindent elkövetnek egy közös európai megoldás érdekében. 

A több százezer Európába áramló menekült válsága a pénzügyi válsággal és Nagy-Britanniának az unióból történő lehetséges kilépésével egy "európai hármas válság" részét jelenti. Steinmeier szerint a  római találkozó ezért egyfajta "ébresztő" szerepét  töltheti be. 

A külügyminiszterek a tanácskozást követő zárónyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az Európai Unió "kihívásokkal teli idők"  előtt áll. "Európa akkor lehet sikeres, ha a szolidaritás szellemével győzi le a korlátolt egoizmusokat" - hangoztatta a nyilatkozat. A dokumentum szerint ez vonatkozik a menekültválságra is, amellyel kapcsolatban szolidaritásra és felelősségre van szükség. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlinben több évtized után fogták el egy nagy-britanniai gyilkosság gyanúsítottját

Ami 23 éven keresztül nem sikerült a brit rendőrségnek, sikerült német kollégáiknak. Keddi hivatalos… Tovább olvasom