Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Olasz média: Erdő Péter az esélyesek között

A pápaválasztó konklávéra készülő pénteki olasz média Erdő Péter bíborost ismét az esélyes pápautódok között említette. Rómában a hívők még a távozó XVI. Benedekért imádkoznak.
Fiatal utódja lesz XVI. Benedeknek az ANSA olasz hírügynökség vatikáni szakértőjének elemzése szerint. A szakértő az utódlásra esélyes hatvanöt évesnél fiatalabb bíborosok között említette Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket is.

Erdő "befolyásos és tekintélyes az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökeként betöltött szerepe miatt is... az első vonalban van az európai katolicizmus jövőjét érintő témákban" - írta az ANSA szakértője.

Az elemzés szerint még nem tudni ugyan, hogy ki lesz a pápa, de azt biztosra lehet venni, hogy ebből a konklávéból nem rövid idejű, nem "átmeneti pápaság" születik.

A La Stampa napilap hangsúlyozta, hogy XVI. Benedek utódjára vár az összes nyitott egyházi probléma megoldása a Kúria reformjától a papi cölibátus, illetve a női papság kérdéséig.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap arra emlékeztetett, hogy az új pápa feladata lesz a Vatikán egyre csökkenő geopolitikai szerepének újbóli megerősítése az Észak-Afrikából "nyomuló" iszlámmal szemben.

XVI. Benedek lemondása máris vitát indított az egyházon belül a "meghatározott időre szóló pápaság" bevezetéséről - értesült a La Repubblica, mely szerint néhány bíboros már pápai nyugdíjkorhatárról beszél.

A Corriere della Serának Fernando Armellini olasz Biblia-szakértő nyilatkozott, aki szerint XVI. Benedek nem véletlenül a húsvéti nagyböjt gyászában jelentette be lemondását, hogy az egyház a feltámadásra tudjon megújulni.

Nyilatkozott Ali Agca volt terrorista, II. János Pál merénylője is. Az olasz közszolgálati rádiónak kijelentette, hogy "forradalmi pápa kell, aki lebontja a Vatikán falait, miként Gorbacsov lebontotta a Kreml és Berlin falait".

Róma egyházmegyéjének templomaiban vasárnap XVI. Benedekért imádkoznak. A sajtónak a római papok elmondták, hogy a pápa lemondása "elveszettséget, bizonytalanságot" teremtett a hívőkben. A Szent Péter téren napok óta csoportokban imádkoznak a hívők és a PapaBoys katolikus ifjúsági mozgalom péntektől hatvan órás imavirrasztást indított vasárnap délig, amikor a pápa hagyományosan elmondja úrangyala imádságát.

Olvasóink írták

 • 8. queenmargareth1 2013. február 16. 11:21
  „szóval konkrét dolog nincs...csak azért imádkoznak, mert szokás egyszerűen leírhattátok volna, hogy pl az életéért?!az egészségéért?!bár ezt ugye mindennap megtehették, ezért nem kellett a lemondása.a lényeg ti sem tudjátok.a nézz utána nem válasz.”
 • 7. theseus 2013. február 16. 10:06
  „2. queenmargareth1 2013.02.15. 18:03

  Nem csak a halottakért vagy a haldoklókért szoktak imádkozni, hanem az élőkért is.
  Ha tényleg érdekel a téma, bizonyára bőségesen találhatsz erről is olvasnivalót.”
 • 6. queenmargareth1 2013. február 15. 20:11
  „4. Mozimasiniszta 2013.02.15. 19:05 na, köszi a tudományos és vallásos válaszodat, mindent elmond”
 • 5. queenmargareth1 2013. február 15. 19:45
  „na, de mondd meg, tudod miért imádkoznak?A pápáért..de mit?mit akarnak?írd le, ha olyan észkombájn vagy.”
 • 4. Mozimasiniszta 2013. február 15. 19:05
  „2-es ! Maargitt , nem vagyol egy észkombájn....csak egy csorbult sarló.”
 • 3. theseus 2013. február 15. 18:19
  „Erdő Péter főleg a kora miatt esélyes, mert fiatal bíborosnak számít. Az a tény, hogy Péternek hívják, érdekes kérdés, ahogy arról a lap is beszámolt. Mindenesetre nem az egyetlen Péter a jelöltek között. A kérdés és Erdő személye nyilván jóval túlmutat a magyar politikán, pláne a pártpolitikán, felesleges belekeverni ebbe is.”
 • 2. queenmargareth1 2013. február 15. 18:03
  „de miért imádkoznak?nem halt meg, csak lemond.”
 • 1. fefeegy 2013. február 15. 15:07
  „Nem rossz ötlet Erdő Péter biboros "pápasága".Az első vonalban van az európai katolicizmus jövőjét érintő témákban, megfelel annak, hogy forradalmi pápa kell, aki lebontja a Vatikán falait, miként Gorbacsov a Kreml és Berlin falait. Forradalmisága Orbántól ered. Ha lebontotta a Vatikán falait, létrejöhetne egy közös Magyar-Vatikán állam és ekkor már Matolcsi sem tud semmit elrontani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötött Mobile-ban a bajba került üdülőhajó

A luxushajón vasárnap ütött ki tűz, miután elhagyták Cozumelt. Senki sem sérült meg, de leálltak az… Tovább olvasom