Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

Olasz népszavazás a vízprivatizációról és az atomenergiáról

Olaszország - Vasárnap és hétfőn négy kérdésre kell igennel vagy nemmel szavazniuk az olaszoknak a vízszolgáltatás privatizációjáról, az atomerőművek újranyitásáról és a kormánytagok mentelmi jogáról rendezett referendumon. 1995 óta azonban egyetlen olasz népszavazás sem volt érvényes a túl alacsony részvétel miatt.
Egy hónappal a helyhatósági választások után ismét az urnákhoz szólítják az olaszokat. A népszavazáshoz szükséges ötszázezer aláírást a víz közvagyoni státusának fenntartását szorgalmazó civil mozgalom gyűjtötte össze, az Antonio Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) párt támogatásával.

A vasárnap reggel nyolctól este tízig és hétfőn héttől délután három óráig voksoló olaszoknak különböző színű szavazólapokon négy kérdésre kell az igen vagy a nem választ beikszelni. Az igen szavazat az adott törvény hatályon kívül helyezésének szándékát jelenti, a nem szavazat a hatályos törvény fenntartását.

Így például a csernobili katasztrófát követő 1987-es referendummal bezárt olasz atomerőművek újranyitását jelentette be tavaly a Berlusconi-kormány, majd a Fukusimában történtek után ötéves moratóriumot rendelt el. A népszavazás célja az, hogy 2016 után se állhassanak üzembe a reaktorok.

Berlusconinak és a kormánytagoknak az alkotmánybíróság részleges mentelmi jogot adott: ha elfoglaltságuk megakadályozza őket, távol maradhatnak a bíróságról. Ezt kívánja eltörölni a népszavazás.

A referendum érvényességéhez a szavazásra jogosultak legalább ötvenegy százalékának részvétele szükséges, ez huszonötmillió-háromszázezer olasz jelent.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőszakba torkollott az első spliti melegfelvonulás

Horvátország - Félbe kellett szakítani az első spliti melegfelvonulást szombaton, miután huligánok… Tovább olvasom