Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Olaszország a százéveseké

Róma - Olaszország egyre öregszik és az olaszok egyre tovább élnek: ez derült ki az Istat statisztikai hivatal legfrissebb adataiból. Az utóbbi tíz év alatt háromszorosára ugrott a száz év feletti olaszok száma.
Százegy évesen Rita Levi Montalcini, Nobel-díjas biológus a római parlamentben szavaz örökös szenátorként. Nem jelent kivételt Olaszországban, ahol tizenhatezerre emelkedett a száz év felettiek száma. 2001-ben még csak ötezernégyszázan voltak.

Nőtt a nyolcvanöt felettiek tábora is: a lakosság 2,8 százalékát teszik ki, a tíz évvel ezelőtti 2,2 százalékhoz képest. A hatvanöt év felettiek aránya 20,3 százalékot ért el a korábbi 18,4 százalékkal szemben.

A statisztikai hivatal a fokozatosan javuló életkörülményekkel magyarázza az olaszok hosszú életének titkát hangsúlyozva, hogy az egyre népesebb idős lakossággal szemben tavaly 12 200 gyerekkel kevesebb született, mint 2009-ben.

A hatvanöt év felettiek legnagyobb aránya (26,7 százalék) Liguriában él, a legkisebb Campaniában (16,2). Ebben a dél-olasz tartományban mérték a legalacsonyabb várható életkort is: 77,7 évet a férfiaknál és 83 évet a nőknél. A legtöbb hatvanöt évessel büszkélkedő első tíz tartomány kivétel nélkül Észak- és Közép-Olaszországban található, az utolsók közé került a szintén déli Puglia (18,5) és Szicília (18,5).

Az Istat érdekességként jelölte meg, hogy ugyanakkor Moliséban (21,9) és Abruzzóban (21,2) a hatvanöt év felettiek többen vannak mint a sokkal gazdagabb Trentino Alto Adigéban (18,6).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az Afrikai Unió csúcsértekezlete

Addisz Abeba - Addisz Abebában megnyílt vasárnap az Afrikai Unió 16. csúcsértekezlete, amelynek a… Tovább olvasom