Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Olaszország is halasztást kérne a deficitcsökkentés alól

Olaszországnak is két év halasztást kellene kérnie a 3 százalékos deficithatár elérésére - mondta az olasz gazdasági miniszter helyettese, Stefano Fassina vasárnap.
"Ha több ország, nemcsak Franciaország és Spanyolország, hanem Portugália, Görögország, Írország, Hollandia és Szlovénia is haladékot kapott már, akkor Olaszország miért ne?" - idézte a miniszterhelyettest a La Repubblica című lap.

A jelenleg érvényes stabilitási programja szerint Olaszországnak az idén kellene a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkentenie államháztartása hiányát - a hivatalos cél 2,9 százalék idénre -, hogy kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása alól.

Az EU miniszteri tanácsa május 29-én vizsgálja felül a túlzottdeficit-eljárásokat és a különböző haladékkérelmeket, és dönt arról is, hogy a jövőben jobban figyeljenek a szerkezeti hiányra - vagyis a deficit egyszeri és konjunkturális hatásoktól megtisztított magjára -, ne csak az átfogó folyó összegre.

Görögország korábban tavasszal kapott halasztást, nemzetközi mentőprogramja felülvizsgálatának keretében.

Portugália és Írország már április 12-én hétéves haladékot kapott az EU miniszteri tanácsától, de nem a deficitcéljára, hanem a nemzetközi mentőprogramjaikban kapott hitelek törlesztésére.

Fassina főnöke, Fabrizio Saccomanni múlt hét csütörtökön még kizárta az olasz haladékkérést. A Reuters hírügynökség ebből arra következtet, hogy új balközép-jobbközép olasz kormány berkeiben még viták vannak, nem tisztázták a kérdést.

"A költségvetési szigor megbukott, ideje a növekedésre összpontosítani, és mindnyájunknak egy irányba tartani" - mondta az olasz miniszterhelyettes a La Repubblicának.

Az Európai Bizottság a pénteken megjelent tavaszi előrejelzésében Olaszországnak 2,9 százalékos hiányt jósolt idénre és 2,5 százalékosat jövőre.

Az előrejelzések ismertetésekor az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn helyeselte, hogy Franciaország két év haladékot kapjon a deficitcél teljesítésére. Erről is e hónap végén dönt az EU miniszteri tanácsa, csakúgy, mint a spanyol kormány haladékkérelméről, amelyet április végén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Christine Lagarde külön nyilatkozatban üdvözölt és támogatott.

Franciaországnak erre az évre 3,9 százalékos, jövőre 4,2 százalékos hiányt valószínűsít az Európai Bizottság, Spanyolországnak pedig 6,5 százalékosat idénre és 7,0 százalékosat jövőre. A brüsszeli bizottság rontotta gazdasági növekedési előrejelzéseit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollande tagadja, hogy megromlott a német-francia viszony

Az utóbbi napokban egyebek között a Der Spiegel is elemzést közölt a német-francia viszony… Tovább olvasom