Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Olaszország: megvan a Monti-kormány első botránya

Botrány rázta meg Mario Monti 2011 novembere óta hivatalban lévő kormányát Olaszországban: kedden távozott hivatalából Carlo Malinconico államtitkár, miután egy vitatott építkezési vállalkozóhoz fűződő zavaros kapcsolatai miatt az olasz média érdeklődésének középpontjába került.
Malinconicót amiatt támadják, hogy 2007-ben és 2008-ban hosszabb ideig vakációzott a toszkánai tengerpart egyik luxusszállodájában, s a költségeket állítólag Francesco Maria Piscicelli építkezési vállalkozó állta.

Piscicelli, valamint Diego nevű barátja hírek szerint politikusokat és magas rangú hivatalnokokat kenyerezett le, hogy előnyre tegyenek szert közbeszerzési ügyekben. Az Anemones építési vállalatcsoport az elmúlt években számos megbízást kapott, például a földrengés sújtotta LíAquila városában, ahol 2009-ben a G-8-as országcsoport csúcsértekezletét tartották - közölték a vizsgálatot folytató ügyészek. Állítólag vannak olyan dokumentumok, amelyek szerint a vállalatcsoport magas rangú hivatalnokokat ajándékozott meg ingatlanokkal. A botrány 2010-ben tört ki.

Malinconico azt követően nyújtotta be lemondását, hogy beszélt Montival. Beszámolók szerint a kormányfő ragaszkodott a távozásához. Malinconico ugyan ártatlanságát hangoztatta, ám - mint mondta - lemond, mert nem akar ártani a Monti-kormány szavahihetőségének és tekintélyének.

Monti pártok felett álló szakértői kormánya azzal a szándékkal kezdett novemberben munkához, hogy segít megmenteni Olaszországot a pénzügyi katasztrófától, szigorú takarékossági intézkedéseket léptetve életbe, amelyek egyebek között magasabb adókat foglalnak magukba. A kormány elkötelezte magát az átláthatóság és a szigor mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plácido Domingo és Sir Simon Rattle kapta az idei művészeti Wolf-díjat

Plácido Domingo spanyol sztártenor és Sir Simon Rattle brit karmester, a Berlini Filharmonikus Zenekar igazgatója kapta idén a művészetek terén az izraeli Wolf-díjat. Tovább olvasom