Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Olaszországot és Spanyolországot is leminősítették

Olaszországot és Spanyolországot is leminősítette pénteken a Fitch Ratings, az "egyre intenzívebbé váló" euróövezeti adósságválság hatásaival indokolva a döntést.
A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát az eddigi "AA mínusz"-ról egy fokozattal "A plusz"-ra rontotta, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Fitch Ratings "AA plusz"-ról két fokozattal "AA mínusz"-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új - egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői - osztályzaton. Olaszország esetében a cég azzal a véleményével indokolta a leminősítést, hogy az euróövezeti válság intenzívebbé válása jelentős pénzügyi és gazdasági sokkot jelent, amely gyengíti Olaszország szuverén kockázati profilját.

Jóllehet a nemrégiben benyújtott olasz pótköltségvetés jelentőset lendített a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseken, az olasz kormány azonban kezdetben "tétova" válaszlépéseket tett az euróövezeti válság terjedése ellen, és ez aláásta a piaci szereplők bizalmát az iránt, hogy a kormány képes hatékonyan átnavigálni Olaszországot az euróövezeti válságon - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő az olasz költségvetésre kidolgozott alapeseti forgatókönyvében azt feltételezi, hogy az évtized végére sikerül az olasz hazai össztermék (GDP) 110 százaléka alá csökkenteni az államadósság-rátát. A héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal rontotta Olaszország kormánykötvény-besorolását, egyebek mellett a nagy adósságokkal küszködő euróövezeti országok, köztük Olaszország növekvő hosszú távú finanszírozási kockázataira hivatkozva.

A Moodyís "Aa2"-ről - a köztes "Aa3" és "A1" fokozatok kihagyásával - "A2"-re süllyesztette az olasz szuverén kötvényadósság osztályzatát, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A múlt hónap végén a Standard & Poor's is leminősítette Olaszországot, arra a véleményére hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen az olasz kormány által tervezett reformok sem javítanak sokat.

Spanyolország pénteki leminősítésének indoklásában a Fitch Ratings az euróválság intenzívebbé válása mellett kiemeli azt a kockázatot is, amelyet az egyes régiók költségvetési teljesítménye jelent a spanyol kormány konszolidációs erőfeszítéseire. Jóllehet a 169 százalékos GDP-arányos spanyol bruttó küladósság euróövezeti összehasonlításban nem magas, a 91 százalékos nemzetgazdasági szintű nettó küladósság viszont a legmagasabbak között van az egész világon, és ez érzékennyé teszi Spanyolország külső finanszírozási pozícióját a kamatok emelkedésére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a meggyengült kockázati profil ellenére biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetőképességét.

Olvasóink írták

  • 1. vidékipolgár 2011. október 09. 11:51
    „...és a Fitchs Ratings-ot meg a többi cimbijét mikor minősíti már le valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvásárolhatja a Skype-ot a Microsoft

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az amerikai Microsoft felvásárolja a Skype-ot, mivel ez nem… Tovább olvasom