Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Olli Rehn:bankcsőd esetén hozzá lehetne nyúlni a bankban tartott nagybetétekhez is

"Az új direktíva feltételezi, hogy egy bank átszervezése vagy bezárása esetén érvényesítik a befektetők és a betétesek pénzügyi felelősségét" - mondta az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért, valamint az euróért felelős alelnöke.
Az Európai Unió egy készülő direktívája szerint bankcsőd esetén hozzá lehetne nyúlni a bankban tartott nagybetétekhez is - közölte az YLE finn televízióban szombaton Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért, valamint az euróért felelős alelnöke, ugyanakkor hozzátette: a ciprusi mentőprogram kivételes volt.

"Az új direktíva feltételezi, hogy egy bank átszervezése vagy bezárása esetén érvényesítik a befektetők és a betétesek pénzügyi felelősségét.
De van egy nagyon egyértelmű hierarchia, először a részvényesek kötelezettségét használják ki, aztán esetleg a nem biztosított befektetésekhez és betétekhez nyúlnak hozzá. Azonban a 100 ezer euró alatti rész érinthetetlen, az ez alatti betétek mindig biztonságban lesznek" - mondta az európai biztos.

Az Európai Bizottságnál folyamatban van egy olyan direktíva kidolgozása, amely a befektetői felelősség kérdését belefoglalná a tagállami törvényekbe.

Ciprus március végén állapodott meg az euróövezeti államokkal egy mentőcsomagról, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurós mentőhitelt kap. A nicosiai kormánynak cserében át kell alakítania bankrendszerét, amelynek részét képezi a 100 ezer eurónál nagyobb összegű bankbetéteket érintő egyszeri értékleírás. A ciprusi jegybank szerint a veszteségleírás a megtakarítások akár 60 százalékát is érintheti.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése után tartott tájékoztatóján Ciprussal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ország megmentésének módja nem lehet más esetekben alkalmazható sablon. Hozzátette: az EKB sosem javasolta a 100 ezer eurónál kisebb, azaz biztosított betétek bevonását a mentőcsomagba.

Kitért arra is: a kormányzótanács "átfogóan" megvitatta a kamatcsökkentés lehetőségét, és megvizsgálja, hogy az alacsony kamatokon kívül milyen új eszközöket lehet bevetni, ha az eurózóna gazdaságának további stimulusra volna szüksége.

Olli Rehn ezzel kapcsolatban azt mondta szombaton: az EKB-nak egy új programot kellene indítania, amely segítené a recesszió sújtotta eurózóna gazdaságának fellendítését. Jelenleg az egyik legnagyobb probléma a vállalati finanszírozás magas költsége, különösen Dél-Európában - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2013. április 07. 17:24
  „tehát ez - az én olvasatomban - annyit jelent, hogy az unió hivatalosan is a rabló bankárok hitvallását követi:
  te vagy a bűnös ha elveszted a pénzed (mármint a betétes) - minek hoztad hozzánk !!! Nos ezek után: irány
  Horány, vagy a Kajmán szigetek...”
 • 1. pachakuti 2013. április 07. 17:22
  „Nincs bankbetétem, valószínűleg már nem is lesz.
  Ennek ellenére érdekelne, mit értenek a bankárok és az őket mozgató háttérhatalom "a befektetők és a betétesek pénzügyi felelősségén"? Felelős a betétes a bankvezérek által a haveri körnek, vagy a pártoknak kiutalt, soha vissza nem térülő PR (magyarul: vesztegetési és piszkos) pénzek eltűnése miatt? Talán ő járul hozzá a vezetők sokmilliós juttatásaihoz? Az osztalékokhoz, a felügyelőbizottságok, elnökségek hatalmas pénzszivattyúzásához?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika drónokat vezényelne Japánba, Kim Dzsong Un több tüzérségi eszközt gyártat

Az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépeket vezényelne Japánba Észak-Korea figyelésére - írta… Tovább olvasom