Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Olmert: Jeruzsálemet fel kell osztani

Ehud Olmert volt izraeli kormányfő vasárnap felszólította az izraeli vezetőket, hogy mondjanak le az egyesített Jeruzsálemről, ha valóban békét akarnak.
Olmert több interjúban is azon véleményének adott hangot, hogy Jeruzsálem egyesítése nem reális. Mint a Maariv című lapnak elmondta, Izrael éveken át elhanyagolta Kelet-Jeruzsálem arabok lakta negyedeit, nem integrálták a városba, és ezzel helyrehozhatatlanul megosztották a várost. "Nem tudjuk egyesíteni őket, nem tudjuk bekapcsolni őket Jeruzsálem életébe és fájdalmon kívül semmit sem kaptak tőlünk" - fogalmazott Olmert, aki 1993-tól tíz éven át volt Jeruzsálem főpolgármestere, majd 2006 és 2009 között Izrael kormányfőjeként dolgozott.

A zsidó állam vasárnap ünnepelte Kelet-Jeruzsálem elfoglalása 45. évfordulóját.

Olmert szavai éles ellentétben állnak a hivatalos állásponttal, amely a teljes várost tekinti Izrael fővárosának. Mint Benjámin Netanjahu miniszterelnök az ünnepség alkalmából kijelentette, kormánya elkötelezett Jeruzsálem megőrzése mellett.

"Az izraeli kormányok 1967 óta leheletnyit sem tettek annak érdekében, hogy gyakorlati értelemben egységesítsük a várost. Ami tragédia, s - mert nincs más választás - elkerülhetetlen politikai engedmények felé vezet bennünket" - mondta Olmert, akinek politikai pályája is számos drámai fordulatnak volt tanúja. Kezdetben főpolgármesterként maga is ellenzett bármiféle engedményt a palesztinok felé, ám miniszterelnökként közel állt ahhoz, hogy békemegállapodást kössön velük, területi engedmények árán, bár a palesztinok szerint nem ment elég messzire felajánlásaiban. Elképzelése szerint Kelet-Jeruzsálem bizonyos részeit megkapták volna a palesztinok, míg az Óvárost, teli a világvallások szent helyeivel, nemzetközi konzorcium irányította volna, amelyben az izraeliek és a palesztinok mellett az Egyesült Államok, Jordánia továbbá Szaúd-Arábia is képviseltette volna magát.

Olmert egy korrupciós ügybe bukott bele, utódja pedig radikálisan szakított a város megosztásának gondolatával.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. május 20. 21:25
    „Izraelt is !
    Jelenlegi illegitim konglomerátum. Potenciális háborús veszélyzóna.

    Illetve Palesztinában kellene egy autonóm köztársaságot engedélyezni a zsidóknak.
    Jobb a béke !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz földrengés: hat áldozatot és jelentős anyagi kár

A földmozgás középpontja Bolognától 36 kilométerre északra volt. Tovább olvasom