Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylet az afgán parlament közelében

Öngyilkos merényletet követtek el kedden az afgán főváros, Kabul nyugati részén egy afgán parlamenti képviselő otthonának közelében. A robbanásban három civil meghalt, mintegy harminc megsebesült - számolt be a rendőrség.

Ez szinte egy időben történt azzal, hogy az országban állomásozó nemzetközi biztonsági erők átadták a katonai ellenőrzést az afgán hadseregnek.

Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrtisztviselő elmondta, hogy a támadás Mohamed Mohakik, az afgán törvényhozás befolyás képviselője ellen irányult. A honatya sértetlenül úszta meg az öngyilkos merényletet.

Egy szemtanú két holttestet látott az utcán, valamint egy szétroncsolódott rendőrautót.

Mohakik a síita hazara kisebbség vezetője, az Iszlám Egység Pártjának vezetője, a Nemzeti Egységfront tagja. Ez utóbbi szervezet az egykori Északi Szövetség tagjait képviseli, akik a 2001-es amerikai megszállás előtt harcban álltak a tálib szélsőségesekkel. A tálibok ötéves uralmuk alatt az iszlám jogrend (saría) szigorú változatát vezették be, és többek között a hazara kisebbség tagjait is üldözték.

A merénylettel egy időben, csupán néhány kilométerre onnan, Kabul külterületén több száz helyi és nemzetközi tisztviselő gyűlt össze azon a rendezvényen, amelynek keretében a helyi afgán erők országszerte átveszik a biztonsági ellenőrzést a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőtől. Az ellenőrzés átadása a terrorizmus visszaszorításának érdekében 12 éve kirobbantott fegyveres konfliktus jelentős mérföldköve, mert azt is jelzi, hogy a szövetséges erők segítségével az elmúlt években kiképzett afgán hadsereg és rendőrség már képes arra, hogy irányítsa tálibok elleni harcot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábra helyezték Montreal korrupcióval vádolt polgármesterét

Szabadlábra helyezték Montreal polgármesterét hétfőn, néhány órával azután, hogy a québeci… Tovább olvasom