Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylő robbantott Kabulban

Robbanás rázta meg hétfőn Kabul belvárosát: egy öngyilkos merénylő egy rendőrségi épületnél repítette magát a levegőbe, a terrortámadásnak legalább tíz halálos áldozata és húsz sebesültje van.
Adzsub Zalangi afgán belügyminiszter-helyettes Twitter-üzenetében közölte, hogy az áldozatok többsége civil. 

Nadzsib Danis belügyi szóvivő elmondta, hogy a merénylő a Kabul nyugati részén található afgán nemzeti polgárőrség (ANCOP) kapujában robbantotta fel magát kora délután. Az épület előtt vezető út az egyik legforgalmasabb a fővárosban.

A robbantás idején a Kabulban villámlátogatáson lévő - és elsősorban a rendkívüli mértékben megnövekedett számú afgán menedékkérők ügyében egyeztető - Thomas de Maiziere német belügyminiszter a detonáció helyszínétől néhány kilométerre lévő német nagykövetségen tartózkodott. A miniszter az elutasított afgán menedékkérők mielőbbi hazatérését szorgalmazza, és ennek érdekében pénzügyi ösztönzőket is elképzelhetőnek tart.

A támadást egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára, az utóbbi időben azonban a tálibok több hasonló öngyilkos merényletet is elkövettek.

A szélsőségesek mással is megkeserítik az afgán főváros lakóinak életét. Az afganisztáni villamosenergia-hálózat egyik csomópontja ellen múlt héten elkövetett támadásuk miatt Kabulban mindössze napi hat órán át van áram, az áramszolgáltatás helyreállítását célzó munkálatok pedig a rossz időjárás, valamint a szélsőségesek tevékenysége miatt nem haladnak - közölte hétfőn a nemzeti áramszolgáltató egyik illetékese. Az északkelet-afganisztáni Baglán tartományban végrehajtott támadás miatt leállt az áramszállítás Üzbegisztánból, amely a főváros villamosáram-szükségletének nagyjából a felét fedezi.

Az afganisztáni áramszolgáltató illetékese elmondta, hogy a javítással megbízott szakemberek nem tudnak a javítandó távvezetékoszlop közelébe férkőzni, mert a területet elaknásították a szélsőségesek. A hatóságok ráadásul további támadásokra számítanak. Az illetékes beszámolója szerint a köd és a rossz időjárás is nehezíti a munkálatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A védelemre nem jogosult menedékkérők hazatérését sürgeti a német belügyminiszter

A Németországba beutazott, de védelemre nem jogosult afgánoknak lehetőleg önként vissza kell térniük hazájukba. Tovább olvasom