Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylők bíróságot támadtak meg Pakisztánban

Fegyveresek megtámadtak egy bírósági épületegyüttest a pakisztáni Iszlámábádban hétfőn, a merényletben az első jelentések szerint tizenegyen meghaltak. Egy tálib szóvivő elítélte a támadást.
A halálos áldozatok között egy bíró is van. Legalább négyen a támadók közül haltak meg. A halálos áldozatok mellett több mint harmincan megsebesültek.

A támadók száma nem ismeretes. A helyszíni beszámolók szerint előbb lövöldözni kezdtek, majd ketten működésbe hozták a testükre erősített robbanószerkezetet. A hivatalos közlések szerint kézigránátokat is robbantottak.

A forgalmas környéken, bevásárló övezetben található bíróság elleni támadást egyelőre senki nem vállalta magára. A pakisztáni tálibok Iszlámábádban, a kormány székhelyén ritkán csapnak le, ráadásul éppen most hirdettek egyhónapos tűzszünetet, hogy elősegítsék a kormánnyal folytatott béketárgyalások felújítását.

Egy tálib szóvivő a hétfői merényletet követően azt hangoztatta, hogy tartják magukat az egyoldalúan bejelentett tűzszünethez. A nyilatkozó egyúttal elítélte a támadást.

Egyes sajtókommentárok szerint az iszlámábádi akció célja az is lehetett, hogy rontsák azokat a kilátásokat, amelyek a tálibokkal folytatott esetleges béketárgyalásokra, illetve azok sikerére vonatkoznak. Más értesülések szerint a fegyveresek hétfőn egy bíróság elé állított társukat akarták kiszabadítani.

Elemzések szerint nem lehet kizárni, hogy a támadás célpontja a bíró, Rafakat Avan volt, aki tavaly elutasította, hogy gyilkosság miatt eljárást indítson Pervez Musarraf volt elnök ellen, amiért az 2007-ben utasítást adott a hadseregnek egy iszlámábádi mecset ostromára. Ezzel a művelettel a volt elnök magára haragított szélsőséges iszlám csoportokat, amelyek azóta is célpontnak tekintenek mindenkit, aki akadályozza, hogy az ügyben igazságot szolgáltassanak.

Szintén hétfőn katonákat ért támadás a pakisztáni-afganisztáni határon, ketten meghaltak. A tálibok ettől a támadástól is elhatárolódtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos buszbaleset Északnyugat-Kínában, halottak

Legalább tíz ember meghalt és több tucat megsérült, amikor az északnyugat-kínai Kanszu tartomány… Tovább olvasom