Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Öngyilkossági hajlama volt a másodpilótának

A hatóságok azt akarják kideríteni, mi ösztönözhette Andreas Lubitz másodpilótát egy ilyen szörnyű cselekedetre.
A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótáját öngyilkossági hajlam miatt kezelték a pilótaengedély megszerzése előtti időkben - közölte hétfőn a düsseldorfi ügyészség.

A közlemény szerint az eddig kiértékelt orvosi dokumentumok nem utalnak arra, hogy a másodpilótának volt szervi megbetegedése.

A másodpilóta több évvel ezelőtt - még a pilótaengedély megszerzése előtt - hosszabb ideig pszichoterápiás kezelésben részesült öngyilkossági hajlam miatt - áll a közleményben.

Hozzátették, hogy a kezelés lezárása után, egészen a legutóbbi időszakig több alkalommal előfordult, hogy orvosnál járt és betegállományba helyezték, de anélkül, hogy öngyilkossági hajlamot vagy idegenekkel szembeni erőszakosságra vonatkozó hajlamot állapítottak volna meg nála.

Korábban írtuk:

A légikatasztrófát kivizsgáló nyomozók a 27 éves német másodpilóta lélektani állapotára összpontosítanak. Az ügyészség gyanúja szerint a férfi szándékosan vezette hegyoldalnak a Germanwings diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf között, fedélzetén 150 emberrel közlekedő járatát - közölte hétfőn a francia rendőrség.

Jean-Pierre Michel francia törvényszéki nyomozó szavai szerint a hatóságok azt akarják kideríteni, mi ösztönözhette Andreas Lubitz másodpilótát egy ilyen szörnyű cselekedetre. "Nyilvánvalóan lélektani mozgatórugók kellettek ahhoz, hogy valaki ilyen tettet elkövessen - tette hozzá.

Francia tisztségviselők sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandóak azokat a sajtóbeszámolókat, miszerint Lubitz depresszió vagy más mentális betegség miatt gyógyszert szedett. A német Bild am Sonntag című újságban vasárnap megjelent, az utasszállító pilótafülkéjének kommunikációját rögzítő fekete dobozból nyert felvételekről közölt összeállítást sem voltak hajlandóak kommentálni. Eszerint a kapitány az utolsó percekben könyörgött a pilótának, hogy nyissa ki a fülke ajtaját, majd üvöltve próbálta feltépni az ajtót.

Brice Robin, a dél-franciaországi Marseille államügyésze korábban azt mondta, az eddig talált holttestek egyikét sem sikerült azonosítani, s ezzel visszautasította azokat a német médiaértesüléseket, melyek szerint megtalálták Lubitz földi maradványait.

A düsseldorfi egyetemi kórház hétfőn átadta az államügyészségnek a másodpilóta kartonját - közölte a klinika szóvivője. 2015 februárja és március 10. között a férfi legalább három alkalommal járt ott, azt azonban nem tudni, melyik osztályon. A kórház korábban tagadta azokat a beszámolókat, melyek szerint Lubitzot depresszióval kezelték az intézményben.

A Szentszékhez delegált francia nagykövetség közölte, hétfőn a halálos áldozatok emlékére ökumenikus istentiszteletet tartanak a római Santa Maria dell'Anima nevű német templomban.

Szombaton a nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Haltern városában felvonulást tartanak az áldozatok emlékére. A városka gimnáziumának 16 tanulója és 2 tanára tartózkodott a lezuhant repülőgépen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Germanwings: megtalálták a másodpilóta maradványait

Úgy tűnik, a Francia Aplokban ráleltek Andreas Lubitz földi maradványaira. Tovább olvasom