Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Öngyilkosságra készülők mozdulatait figyelik kamerák a szöuli hidakon

A kamerák jelzést küldenek a készenléti szolgálatnak, amely szükség esetén akár már három perc alatt lélekgyógyászokat, illetve jól felszerelt mentőket küld a helyszínre.
A dél-koreai fővárosban "intelligens" megfigyelőkamerákat szerelnek fel a Han folyó fölött átívelő, az öngyilkosok által leggyakrabban használt hidakra, hogy megakadályozzák az öngyilkosokat végzetes tettük végrehajtásában és csökkentsék az öngyilkossági arányszámot, amely a legmagasabb a világon.

A szöuli önkormányzat csütörtöki bejelentése szerint a kamerák észlelni fogják az öngyilkossággyanús mozgásokat a hidakon, és jelzést küldenek a készenléti szolgálatnak, amely szükség esetén akár már három perc alatt lélekgyógyászokat, illetve jól felszerelt mentőket küld a halálba készülő emberek életének megmentésére.

Az öngyilkosságprevenciós rendszert márciusig tesztelik a Mapo és a Szogang hidakon, és majd a tapasztalatok alapján döntik el, hogy a figyelő- és mentőrendszert kiterjesszék-e mind a 25 hídra a Han folyón.
A folyó 25 szöuli hídjáról tavaly 196 ember vetette magát a mélybe öngyilkossági szándékkal, majdnem négyszer annyi, mint 2003-ban. Az öngyilkosok körében a "legnépszerűbb" híd a Mapo, amelyről az ugrások 87 százalékát hajtották végre, ezt a Hangang és a Szogang híd követi.
A program részeként a jelenlegi kettőről háromra növelik a Han folyón szolgálatot teljesítő mentőalakulatok számát.

Eddig különböző intézkedéseket tettünk annak érdekében, hogy a remény helyeivé változtassuk a hidakat. Most együttműködést tervezünk a helyi mentális egészségvédő központokkal is a potenciális öngyilkosok védelmére - közölte a Yonhap hírügynökséggel az öngyilkosság megelőzéséért felelős önkormányzati tisztségviselő.

Szeptemberben a városvezetés a Mapo híd korlátjaira helyezett szívhez szóló üzenetekkel próbálta lebeszélni tettükről az öngyilkosságra készülőket. A híd közepén felállítottak egy szoborkompozíciót, amelyen egy férfi meglapogatja egy másiknak a hátát, és felvidítása céljából megcsípi az arcán.

A lakosság számához viszonyítva Dél-Koreában történik a legtöbb öngyilkosság a fejlett ipari országok közül: 2010-ben 100 ezer lakosra 33,5 önkéntes halál jutott, míg a második helyen álló Magyarországon 23,3, a harmadik helyezett Japánban pedig 21,2.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem terrortámadás volt a zágrábi robbanás

A zágrábi rendőrség a robbanást élet - és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének eseteként… Tovább olvasom