Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Órákon belül lehet egyezség a ciprusi mentőcsomagról

A bejelentésre erősödött az euró a dollárral szemben.
Órákon belül lehet egyezség, erősödik az euró

A ciprusi jobbközép kormányzó Demokratikus Tömörülés szerint órákon belül megállapodás születhet egy olyan mentőcsomagról, amely megfelel az euróövezeti pénzügyminiszterek által előírt feltételeknek.

Averof Neofitu, a párt elnökhelyettese pénteken újságíróknak úgy fogalmazott: "óvatosan bizakodunk, hogy az elkövetkező néhány órában megállapodásra juthatunk, hogy a parlament el tudja fogadni azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek megfelelnek az euróövezeti pénzügyminiszterek legutóbbi találkozóján megállapított megközelítésnek, keretnek és céloknak".

A bejelentésre erősödött az euró a dollárral szemben, és az euró dollárárfolyama a bejelentést megelőző 1,295-ös szintről 1,30 dollár közelébe nőtt.

Megkezdődött Görögországban a ciprusi bankok görögországi leányvállalatainak értékesítése

Percekkel azután, hogy a ciprusi elnöki hivatal bejelentette a megállapodást Görögországgal a ciprusi bankok görögországi leánybankjainak értékesítéséről, máris kezdetét vette az átvétel.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnöknek Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel folytatott egyeztetései után az elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a ciprusi bankok görögországi leányvállalatainak értékesítése "az adott körülményekhez képest a legkedvezőbb feltételekkel történik meg".

Még pénteken kora reggel a görög kormány bejelentette, hogy 600 millió eurót különített el a Görögországban tevékenykedő ciprusi bankok újratőkésítésére. Ezt az összeget abban az esetben használnák fel, ha a Görögországban működő három ciprusi bank (Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank és a Hellenic Bank) valamelyike fizetésképtelenné válna és ezzel veszélybe kerülne a görög betétesek pénze. A három banknak együttesen csaknem 300 fiókja van Görögországban.

Hírek szerint egy görög bankcsoport a ciprusi központi bank felügyelete mellett a Cyprus Popular Bank és a Bank of Cyprus görögországi leánycégét veszi át.

A Görögországban működő ciprusi bankérdekeltségek a héten zárva voltak összhangban azzal, hogy Cipruson sem nyitottak ki a pénzintézetek.

Angela Merkel élesen bírálta a ciprusi vezetést

Angela Merkel német kancellár élesen bírálta pénteken a ciprusi vezetést és elutasította a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítására vonatkozó tervet a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának rendkívüli ülésén.

A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint a kancellár egyebek között kifogásolta, hogy a ciprusi vezetés napok óta nem lépett kapcsolatba a trojka - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - képviselőivel. Hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy Ciprus próbára teszi a nemzetközi hitelezők türelmét.

A ciprusi kormány B-terv néven emelgetett új válságkezelési elképzelésével kapcsolatban leszögezte: az euróövezeti tagországok elutasítják a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítását.

A kancellár kifejtette: a ciprusi bankok jóval nagyobb kamatot fizetnek a betétekre, mint például a németországi bankok, ezért elfogadható volt az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács múlt szombati ülésén elfogadott terv a bankbetétekre kivetendő egyszeri illetékről. Ugyanakkor a kisbetéteseket meg kell kímélni a válságkezelés terhétől - fűzte hozzá Angela Merkel az ülés résztvevőinek beszámolói szerint.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a rendkívüli frakcióülésen elsősorban azt emelte ki, hogy elkerülhetetlen a ciprusi bankrendszer átalakítása. A ciprusi kormány nem várhatja el a trojkától, hogy a pénzügyi szektor jelenlegi szerkezetének fenntartásához nyújtson segítséget - hangsúlyozta a német pénzügyminiszter.

Volker Kauder, a képviselőcsoport vezetője a tanácskozás után újságíróknak nyilatkozva kiemelte: "stabilizálni akarjuk az eurót, de az a benyomásom, hogy Ciprus a tűzzel játszik".

Hozzátette: a német konzervatívok elvárják a ciprusi kormánytól, hogy biztosítsa az 5,8 milliárd eurós önrészt a nemzetközi hitelprogramhoz, és alakítsa át az ország pénzügyi rendszerét. A ciprusi bankszektor egyszerűen túl nagy - mondta Volker Kauder. Hangsúlyozta: a reformokat úgy kell végrehajtani, hogy ne kerüljön veszélybe a társadalmi egyensúly.

A kormány szerint célegyenesben a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel

Célegyenesbe értek a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel, de a ciprusi kormánynak az elkövetkező órákban még nagyon nehéz döntéseket kell meghoznia - mondta a ciprusi kormányszóvivő pénteken.

Úgy fogalmazott: "az elkövetkező néhány óra meghatározza majd az ország jövőjét".

Szintén pénteken, közép-európai idő szerint dél körül jelentette be a ciprusi elnöki hivatal, hogy megállapodás született Görögországgal a ciprusi bankok görögországi leánybankjainak értékesítéséről.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnöknek Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel folytatott egyeztetései után az elnöki hivatal közleményt adott ki, amely szerint a ciprusi bankok görögországi leányvállalatainak értékesítése "az adott körülményekhez képest a legkedvezőbb feltételekkel történik meg".

Ciprusban azt követően alakult ki politikai és gazdasági bizonytalanság, hogy a törvényhozás kedden elutasította az euróövezeti mentőcsomag azon feltételét, hogy a ciprusi kormány a bankbetétek egyszeri megadóztatásával járuljon hozzá az ország kimentését célzó program költségeihez.

A nicosiai kormányzat most azon dolgozik, hogy egy B-tervvel álljon elő a nemzetközi hitelezők számára, hiszen mentőcsomag hiányában az Európai Központi Bank hétfőn leállítja a ciprusi bankok likviditásfolyósítását.

Aggodalmat okoz ugyanakkor a piacokon, hogy sikertelenül zárultak a pénzügyminiszter tárgyalásai az orosz kormánnyal. Az esetleges pénzügyi támogatáson túl a ciprusi kormány egy korábbi, Oroszországtól kapott hitel futamidejének meghosszabbításáról tárgyalt.

Ciprus továbbra is támogatást remél Moszkvától

Ciprus nem kapta meg a kért segítséget Moszkvától, de továbbra is reménykedik benne és folytatja a tárgyalásokat - derült ki a szigetország pénzügyminiszterének pénteki nyilatkozatából.

Mihail Szarrisz a Bloomberg hírügynökségnek Moszkvából elutazása előtt úgy fogalmazott: "azt gondolom, hogy nem tudtuk megkapni azt a támogatást, amit szerettünk volna, a pénzügyi támogatást, amire számítottunk".

Hozzátette, hogy szerinte Oroszország további kölcsönt adhat Ciprusnak és felülvizsgálhatja a korábban, 2011-ben adott 2,5 milliárdos hitel visszafizetésének feltételeit. A ciprusi pénzügyminiszter úgy érvelt, hogy országa nem tud teljes mértékben lemondani a válság rendezését célzó segítségnyújtási változatról, de küldöttségének haza kell térnie, mivel Cipruson a helyzet komollyá vált.

Mihail Szarrisz szerdától tárgyalt Moszkvában a pénzügyi segítség reményében. Előbb Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszterrel, majd Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseket, de eredménytelenül. Mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesült: sem a Gazprom, sem a Rosznyefty nem mutatott érdeklődést a ciprusi energiahordozók kiaknázására tett nicosiai ajánlat iránt.

Felhagyott a moszkvai tárgyalással a ciprusi pénzügyminiszter

A ciprusi pénzügyminiszter pénteken elutazott Moszkvából, ahol hírek szerint nem sikerült elérnie, hogy orosz támogatást kapjon országa súlyos pénzügyi válságának a megoldásához.

A pénzügyminiszter és delegációja távozásáról diplomáciai források számoltak be.

A hírre, hogy a pénzügyminiszter üres kézzel távozott, gyengülni kezdett az euró a dollárhoz viszonyítva.

Korábbi hírek szerint Nicosia fölajánlotta, hogy Oroszország vegyen részt ciprusi kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázásában, amiért cserébe vagy azt kéri, hogy Moszkva hosszabbítsa meg egy korábban folyósított, 2,5 milliárd eurós hitel visszafizetésének határidejét és csökkentse a kamatot, vagy adjon újabb 2 milliárd euró hitelt.

Az orosz energiaipari minisztérium egyik forrása pénteken reggel azonban azt mondta, hogy a Gazprom gázipari és a Rosznyefty (Rosneft) olajipari cég nem mutat érdeklődést a ciprusi ajánlat iránt. Elsősorban azért, mert a Törökországgal vitatott területen található olaj- és gázlelőhely feltérképezése még be sem fejeződött, így igazából azt sem tudni, hogy milyen készletek találhatóak a föld alatt.

Olvasóink írták

  • 2. zero 2013. március 22. 18:14
    „Sok fogalmad lehet az eur erősödéséről ha szerinted ez miatt erősödik .”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. március 22. 09:38
    „hu-húúú ebből még baj is lehet !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojás nagyságú jégdarabok gyilkoltak Kínában

Legalább kilenc embert ölt meg egy szokatlanul erős jégeső és tornádó a kínai Tungkuan városban. Tovább olvasom