Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: egész Magyarország érzi, szükség van az átalakulásra

A magyar kormány igyekszik minél versenyképesebbé tenni az országot, és próbálja kiásni magát egy nagy adóssághegy alól is.
A miniszterelnök szerint egész Magyarország érzi, hogy szükség van a teljes átalakulásra, így az ahhoz szükséges társadalmi nyugalom fennmaradt, nincsenek az országban nagy kormányellenes megmozdulások és sztrájkok. Orbán Viktor ezt hétfői ljubljanai sajtótájékoztatóján mondta, miután megbeszélést folytatott Janez Jansa szlovén kormányfővel, aki fontosnak nevezte az egymás országaiban élő szlovén, illetve magyar nemzetiségek identitásának megőrzését.

A magyar kormány igyekszik minél versenyképesebbé tenni az országot, mindeközben azonban egy nagy adóssághegy alól is ki kell magát ásnia - mondta Magyarország helyzetét értékelve a miniszterelnök, hangsúlyozva: a kabinet tudja, hogy nem minden lépése hibátlan, de "az egész ország érzi, egy olyan nagy munkában vagyunk, amelyet, ha már belevágtunk, mindenképpen érdemes végigcsinálnunk". Ezért fontos, hogy Magyarországon ma nincsenek nagy kormányellenes megmozdulások és nagy sztrájkok - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy Magyarország termelési központtá akar válni, iparpolitikájának alapelve ezért úgy szól: olcsóbban termelni és rugalmasabbnak lenni.

Az egynapos szlovéniai látogatáson tartózkodó magyar kormányfő megerősítette egyúttal azt az álláspontját, amely szerint értelmetlenek és kudarcra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyeket ma Európában azért folytatnak, hogy megvédjék a válság előtt felépített gazdasági-társadalmi rendszert. A baj ugyanis sokkal nagyobb annál, mint azt gondolni szokás - vélekedett, jelezve, hogy Magyarországon ezért nem is strukturális reform, hanem - egy bizonyos vízió szerint és politikai kompromisszumok nélkül - teljes megújulás és átszervezés zajlik.

A szlovén-magyar kapcsolatokat konfliktusmentesnek, a szlovén gazdaságot pedig - még ha Magyarországgal és az egész európai gazdasággal együtt nehéz időket is él át - sikertörténetnek nevezte a kormányfő.

Kitért arra is, hogy bepótolnak egy évekkel ezelőtti, ám késedelmet szenvedett megállapodást, amely két, szlovénok lakta magyarországi település közötti útszakasz megépítéséről szól. Éppen hétfőn hirdetnek eredményt az építkezést érintő közbeszerzési eljárásban, az út pedig 2013-ban megépül - tájékoztatott. Hozzátette azt is, hogy a szlovén és magyar határ menti települések között is szeretnének több, közúti kapcsolatot biztosító átkelőt létesíteni.

A kisebbségek kérdéséről Orbán Viktor közölte: Magyarország büszke tizenhárom nyilvántartott kisebbségére, ez ugyanis színesebbé teszi az életet, növeli Magyarország értékét, a kormány pedig minden segítséget megad a nemzetiségek kultúrájának, nyelvének megőrzésére.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a sajtótájékoztatón gyümölcsözőnek nevezte a szlovén-magyar kapcsolatokat, külön kiemelve a Szlovéniában élő magyar és a Magyarországon élő szlovén kisebbségek helyzetét mint a hétfői tárgyalások egyik fő témáját, majd úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat. Üdvözölte egyúttal, hogy megépül az említett, szlovénok lakta két magyarországi települést összekötő út, az ugyanis hozzájárulhat az életkörülmények javításához.

A politikus szólt arról is, hogy Magyarország fontos gazdasági partnere Szlovéniának, e kapcsolat fokozása pedig kölcsönös érdek.

Janez Jansa elmondta továbbá, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is támogatja a Nyugat-Balkán európai uniós integrációját.

A sajtótájékoztató előtt a miniszterelnökök aláírták az államhatáron átvezető közúti kapcsolatok fejlesztéséről szóló keretmegállapodást, a két ország innovációs hivatala a technológiai és innovációs területen való együttműködésről szóló dokumentumot írt alá, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára pedig a szlovén féllel a magyar-szlovén, szlovén-magyar tudományos szótár elkészítéséről rendelkező nyilatkozatot szignált.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Igazságérzetű 2012. november 27. 19:10
  „Nagyon tetszik itt a cikk mellett ez a Gyurcsány-Bajnai reklám!!! Mi lesz itt? Több mint egy év a kampányig és már így eldurvult. Ha jól megfizetik akkor miért ne raknák fel az oldalra! Piac az piac!”
 • 38. pirosmedence 2012. november 27. 17:03
  „Viktorkám, súlyos matematikai tévedésben élsz: az ország lakossága kb. 9 és fél millió, ebből szavaz kb. 8 millió és az általad áhított változást szeretné valamivel több, mint 1 millió - 6 és fél millió pedig azt a változást szeretné, ha elhúznál a bandáddal együtt a rákba.....Ezt nem tudod felfogni?????”
 • 37. Smerdis 2012. november 27. 15:46
  „29. Zka 2012.11.27. 08:21

  hoppá, milyen igaz!”
 • 36. Smerdis 2012. november 27. 15:45
  „jaja, én is érzem hogy elhúzhatna már Orbán <moderálva>”
 • 35. mazsolaszolo 2012. november 27. 13:57
  „"A miniszterelnök szerint egész Magyarország érzi, hogy szükség van a teljes átalakulásra, így az ahhoz szükséges társadalmi nyugalom fennmaradt, nincsenek az országban nagy kormányellenes megmozdulások és sztrájkok."

  Ez így van, Viktorka, tényleg kell a változás, de immár abszolúte nélküled.
  Ugyanis Árvizi Hajósnak kissé bátrabb és okosabb ember kell, mint te.

  És nem kell itt előremenekülősdit játszani. Most nincsenek sem sztrájkok, sem tüntetések, de ugyebár a jövő nincs lefixálva, még Alcsútdobozon sem. A magyar nép köztudottan elég birkoid, vagy inkább kicsit medve-szerű. Sokszor alszik téli álmot és nagyon nehezen mozdul. De ha egyszer megmozdul, Viktorka, hol leszel te? Szerintem fenn, az uborkafán, fogvacogva.

  Ugyanis tudvalevő, hogy egy vérszomjas medve elől nemigen lehet elmenekülni - pláne, ha már előtte néhány ezer darázs csípése felhergelte.”
 • 34. hrdflr 2012. november 27. 11:14
  „Valóban szükség van változásra: nem kell Fidesz, nem kell MSZP, nem kell Jobbik, nem kell LMP, nem kell Bajnai... Egy hajóban eveznek mind: csak az egyik jobbról, a másik meg balról ül.”
 • 33. KamuNeni 2012. november 27. 08:57
  „ez is jo
  http://www.nypost.com/p/news/local/airlines_left_my_wife_to_die_nF3WDbQiw0EZLnvYr9XQmM”
 • 32. fxtrader 2012. november 27. 08:46
  „Mindenkit arra szeretnék megkérni, ne ijedjen meg a választások előtti regisztrációtól, mert az a cél hogy félelembe tartsák az embereket, sok szegény éhező ember kell nekik, akik majd könyöröghetnek kenyérért... DE NEM SZABAD FÉLNI, BÁTRAN EL KELL ŐKET ZAVARNI VÉGE, MENJEN EL AZ EGÉSZ BANDA DOLGOZNI...”
 • 31. fxtrader 2012. november 27. 08:42
  „Viktor könyörgünk menj innen, nem látod hogy 56´-os állapotok vannak az országban!!! Mindenki menekül aki tud, egyértelmű a célotok, hogy minél szegényebb, csóróbb legyen a magyar, és éhezzen, akkor majd a segély, vagy a minimálbér is rengetegnek fog számítani! EMBEREK ÉBRESZTŐ, NEM AZ ELŐZŐ KORMÁNNYAL VOLT A BAJ, CSAK AZ ÉLETETEKET NÉZZÉTEK MEG...”
 • 30. KamuNeni 2012. november 27. 08:40
  „Viktornak igaza van. Menniuk kell. Az egesz bandanak.!!”
 • 29. Zka 2012. november 27. 08:21
  „Kezdhetnék az átalakulást azzal, hogy elhúznak. A nép meg felébredhetne a Kádárista álomból és választhatna olyan pártokat, akik nem csak lopni meg osztogatást ígérni tudnak. Bizony a ti hibátok, ti választottátok őket.”
 • 28. NTK 2012. november 27. 08:12
  „A címre válaszolva: Csak nem ilyen formában!!”
 • 27. rezice 2012. november 27. 06:35
  „a K..VA ÉLETBE22 ÉVE CSAK REFORMÁLTOK !!!!!!mIKOR A FENÉBE FOGTOK DOLGOZNI IS??????? Az a baj,hogy állandóan a reformot is többszörösen reformáltok nálatok és a sleppnél,gyűlik a forint a többségnél meg kopik.Sajna ti mind egyformák vagytok a vörösökkel együtt!!!”
 • 26. rezice 2012. november 27. 06:23
  „Milyen versenyképessé?? Ébredj ember ezt már régen el..sztátok!!Idiótának nézed a MAGYART !!!mI NEM A TESTVÉREID VAGYUNK!!! sZERINTEM ÖREGKORI HÜLYÜLÉS A BETEGSÉGED!!”
 • 25. tzrtz 2012. november 27. 02:07
  „Kb. csak a címet olvasva el: ez az ember valami nagyon súlyos betegségben szenved, és ennek isszuk a levét nap mint nap! Hogy mer ilyet bemondani, hogy mindenki érzi a változások szükségét, mert nincs nagy kormányellenes hangulat?!

  Az egészen jobboldalinak és/vagy nemzeti elkötelezettségűnek nevezhető ismerőseimmel beszélve is látom, hogy olyan irtózatos utálat forr bennük ezek iránt, ami egészen meglepő. Csak mivel a szocikat és csatolmányaikat is utálják alapból minden formában, sok más emberrel együtt, a közvélemény-kutatásban nem jelenik meg mindez erős Fidesz ellenes oldalként. De hogy ezért narancsék elbizakodottan gúnyolódnak, az egyszerűen felfoghatatlan.”
 • 24. smalltown 2012. november 26. 23:08
  „ezhulye”
 • 23. gubanc 2012. november 26. 22:46
  „Agyrém. Szerintem valami elmebetegség tünetei kezdenek kibontakozni. Akit meg kell reformálni az mondja, hogy ő akar reformálni. Fura.”
 • 22. booo 2012. november 26. 21:30
  „Igen, megújulásra van szükség, de Orbán és csapata nélkül!
  Végre ezt Viktor is érzi!”
 • 21. aquila0126 2012. november 26. 21:14
  „Újabb eredmény. Év végén kivonul a Bricostore. Újabb 1000 munkanélküli. Csak így tovább! Hajrá Magyarország!
  Hamarosan a többi multi is követi, újabb tízezrek válnak munkanélkülivé! Érdekes világ lesz itt. Lehet felállni és ütemesen tapsolni a "hívőknek".”
 • 20. queenmargareth1 2012. november 26. 19:43
  „18. ALBERT 2012.11.26. 19:14
  ne sértegesd a Kádár rendszert!!!Most annyi a bűnöző, hogy még nekik sincs hely a börtönben, nem hogy a szerencsétlen munkanélkülit oda kerüljön.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A norvég rendőrség bocsánatot kért a zsidók világháborús deportálásáért

A gesztust a hazai zsidó közösség megkésettnek tartja, mégis örömmel fogadta. Tovább olvasom