Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Orbán Japánban - Magyarország stratégiai partnerként tekint Japánra

Megtörtént a központ ünnepélyes szalagavatása, Balog Zoltán közös oktatási szándéknyilatkozatot írt alá, Tiszaújvárosban japán cég nyárt majd szintetikus gumit.
14.29 - Szintetikus gumit gyártó vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg a Mol és a Japan Synthetic Rubber (JSR) japán cég: az 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar cég Tiszaújvárosban működik majd - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Tokióban, a japán kormányfővel folytatott tárgyalása után. Abe Sindzó szintén a japán-magyar gazdasági együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Orbán Viktor egy magyar-japán üzleti fórumon mondott köszöntőjében hangsúlyozta: a magyar egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer a kulcs a gazdasági növekedéshez.

Orbán Viktor a japán Miniszterelnöki Hivatalban tett sajtónyilatkozatában sikertörténetnek nevezte a tiszaújvárosi beruházást, amely várhatóan száz új munkahelyet teremt majd. Felidézte egyúttal, hogy a múlt héten egy másik japán székhelyű cég, a Takata járműipari beszállító vállalat közölte, hogy gyárat épít Miskolcon, s ezzel mintegy ezer új munkahelyet hoz létre.

A kormányfő köszönetet mondott a japán befektetőknek, jelezve, hogy a magyarországi japán befektetések értéke 3,5 milliárd euró, a külkereskedelmi mérleg pedig folyamatosan javul.

A mintegy háromnegyed órás megbeszélés után a magyar miniszterelnök üdvözölte, hogy Japán a stabilitás és a béke érdekében aktívabb szerepet játszik a jövőben a nemzetközi politikában.

A japán diákoknak szóló magyar ösztöndíjprogramot ismertetve felidézte, hogy korábban, 1997-ben ő maga is egy ösztöndíjprogram keretében járt Japánban. "Egy évvel később miniszterelnök lettem, és a munkámban rengeteget segített ez az ösztöndíjprogram, és az a tudás, amelyet itt gyűjthettem össze. Az igaz, hogy nem minden magyar fiatalból lesz miniszterelnök - különösen remélem, nem hamarosan -, de abban biztos vagyok, hogy mindannyiuk számára hasznos, ha ilyen programokban vehetnek részt" - fogalmazott.

Sajtónyilatkozatában Abe Sindzó is kiemelte a Magyarország és Japán közötti gazdasági együttműködés elősegítésének fontosságát, és reményét fejezte ki, hogy tovább fejlődnek a gazdasági kapcsolatok. A tárgyaláson megerősítették azt is, együttműködnek abban, hogy Japán és az Európai Unió minél hamarabb megkösse a szabadkereskedelmi megállapodást - mondta a japán kormányfő.

Szorgalmazta egyúttal, hogy a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és Japán tovább fejlessze együttműködését, amellyel kapcsolatban Abe Sindzó - aki júniusban részt vett a visegrádi országok kormányfői csúcstalálkozóján, Varsóban - emlékeztetett arra, hogy 2014 a V4 és Japán közötti úgynevezett csereév lesz.

A japán miniszterelnök is üdvözölte, hogy a magyar kormány létrehozott egy ösztöndíjprogramot száz diák számára.

Abe Sindzó szólt arról is, a tárgyaláson "a proaktív békeelv alapján" kifejezte határozott szándékát, hogy "Japán aktívan hozzájárul a térség és a világ békéjéhez és stabilitásához".

A nyilatkozatok előtt a két miniszterelnök aláírta a Japán és Magyarország közötti új partnerségről szóló közös nyilatkozatot, amely megerősíti egyebek között a V4-Japán-együttműködést, valamint azt, hogy a japán vállalatok befektetései pozitív hatással vannak mindkét ország gazdasági növekedésére. A dokumentumban a japán fél üdvözli a magyar gazdaság stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseket.

Emellett több - a nap folyamán már aláírt - japán-magyar megállapodást is átadtak egymásnak a két ország miniszterei, illetve államtitkárai. Ezek között volt az energetikai együttműködési megállapodás, a közös oktatási szándéknyilatkozatot, valamint a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) közötti memorandum.

Még a miniszterelnöki vizit előtt Orbán Viktor köszöntőbeszédet mondott a HITA és a JETRO által szervezett üzleti fórumon, ahol ismét megerősítette álláspontját, amely szerint Közép-Európa és Németország lesz Európa növekedési motorja a következő években.

A magyar gazdaság helyzetét elemezve azt mondta hallgatóságának, hogy a magyarországi egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer a kulcs a gazdasági növekedéshez, ez a háttere a magyar gazdaságpolitika sikerességének.

Közölte, Magyarország stratégiai partnerként tekint Japánra, a kormányzat célja pedig, hogy minél több japán befektető telepedjen le Magyarországon.

A tanácskozáson emlékeztetett, hogy a magyar kormánynak több japán cég is már stratégiai partnere, így a Suzuki, a Bridgestone és a már említett Takata is.

A rendezvényen hosszú távú együttműködési szerződést kötött a magyarországi központú multinacionális szoftverfejlesztő vállalat, a Graphisoft és a Nikken Sekkei japán építészeti cég.

11.24 - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön közös oktatási szándéknyilatkozatot írt alá a japán oktatási miniszterrel Tokióban.

Balog Zoltán az Orbán Viktor miniszterelnököt elkísérő küldöttség tagjaként utazott a távol-keleti szigetországba. A miniszter helyi idő szerint csütörtök délután kétoldalú tárgyalásokat folytatott Simomura Hakubun oktatási, kulturális, sport-, tudományügyi és technológiai miniszterrel Tokióban. A felek áttekintették a japán és a magyar nyelv tanításának helyzetét egymás országában, üdvözölve azt a tényt, hogy egyre többen kíváncsiak a másik ország kultúrájára.

Megállapodtak abban is, hogy a jövőben szorosabban együttműködnek az oktatás, különösen a felsőoktatás terén. Balog Zoltán felajánlotta, hogy Magyarország megosztja tapasztalatait a felsőoktatás nemzetközivé tétele, a külföldi hallgatói mobilitás elősegítése, valamint a felsőoktatás külföldi népszerűsítése terén.

A kétoldalú találkozón a miniszterek aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amely a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 100 magyarországi ösztöndíj felajánlását tartalmazza a japán fél részére. Ez a program az egészségügy, a művészetek és a zene, a természettudományok és a matematika, az IT- és mérnöki, az üzleti és menedzsment-, valamint a nemzetközi és európai tanulmányok területén biztosít helyet magyar egyetemeken japán hallgatók számára, magyar vagy angol nyelvű képzésben.

Balog Zoltán emellett bejelentette, hogy a magyar kormány új felhívást tett közzé a kormányközi tudományos és technológiai kapcsolatok fejlesztésére. A pályázaton keresztül a magyar fél közvetlenül olyan magyar kutatók mobilitását támogatja, akik japán kollégáikkal vesznek részt közös, kétoldalú tudományos projektekben. A rendelkezésre álló költségvetés kétéves időtartamra összesen 50 millió forint, a támogatás maximális összege projektenként 10 millió forint.

A megbeszélés végén Balog Zoltán hivatalos magyarországi látogatásra hívta meg japán partnerét.

06.59 - Megnyílt Tokióban a Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ.

A japán főváros magyar nagykövetségénél lévő központ csütörtöki ünnepélyes szalagátvágásán - amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mizuta Noriko, a tokiói Dzsószai Egyetem vezetője végzett el - Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly Japánból 77 ezer turista ékezett Magyarországra. Több mint 153 ezer éjszakát töltöttek el ott, ami tízszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt is mutatja, hogy egyre erősebbek a japán-magyar gazdasági kapcsolatok - mondta a kormányfő, akinek vezetésével szerda este érkezett magyar politikai-üzleti delegáció Japánba.

A megnyitón Szerdahelyi István tokiói magyar nagykövet közölte: az iroda célja az, hogy az oktatási, kulturális közvetítői tevékenységet végző japán intézményekhez kellő mennyiségben és időben eljussanak azok az információk, amelyek alapján meghívhatják a magyar kultúra képviselőit a távol-keleti országba. Emellett kulturális projektet is szervez majd a központ - tette hozzá.

A tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ kialakítására és működtetésére - a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint - idén 3,5 millió forintot biztosít a magyar kormány.

Orbán Viktor és Abe Sindzo a sajtóértekezlet végén a tokiói miniszterelnöki rezidencián. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Jamanaka Toru
Orbán Viktor és Abe Sindzo a sajtóértekezlet végén a tokiói miniszterelnöki rezidencián. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Jamanaka Toru

Előzőleg, szintén a nagykövetségen, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára energetikai együttműködési megállapodást írt alá Isiguro Norihikóval, a japán gazdasági tárca miniszterhelyettesével.

Az államtitkár az aláírás után az MTI-nek elmondta, hogy a kétoldalú megállapodás értelemében együttműködésbe kezd a két ország a megújuló energiaforrások használata és fejlesztése területén. Megemlítette a tisztaszén-technológiát, amelyben Japán vezető szerepet tölt be a világban, ezért a kormány számít a segítségére ezen eljárás esetleges magyarországi alkalmazásában.

A megállapodás rögzíti az együttműködést a nukleáris energia területén is, azon belül a képzés, a technológia, a nukleárishulladék-kezelés és az esetleges káros nukleáris hatások elhárításának kérdéseiben.

A nagykövetségi program kitüntetések átadásával zárult. Orbán Viktor magyar állami elismerést adott át mások mellett a Dzsószai Egyetem vezetőjének, vállalatvezetőknek és kulturális területen dolgozóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesti járatokat is érint a zágrábi repülőtéri-sztrájk

A repülőtér forgalma csütörtök délelőtt tíz órakor állt le és szombaton nulla órától indul újra. A… Tovább olvasom