Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Orbán Viktor: több Európát, de legyen választási lehetőség

A gazdasági válság nem kezelhető azokkal az eszközökkel, amelyek előidézték azt, ezért bátorság kell újító gazdaságpolitikák bevezetéséhez - hangsúlyozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök csütörtökön Bukarestben, az Európai Néppárt (EPP) 21., tisztújító kongresszusán mondott beszédet.

"A válasz: több Európa" címmel megrendezett EPP-kongresszuson angolul elmondott felszólalásában a miniszterelnök rámutatott: valóban több Európára van szükség, de hagyni kell a tagállamokat, hogy maguk válasszák meg a válságkezelő gazdaságpolitikák helyes, az adott országban legalkalmasabb elegyét.

Orbán Viktor beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európa ma a kelleténél elitistább, bürokratább és technokratább - ezért szerinte az Európai Néppártnak valódi néppártként kell az elszegényedett és a középosztálybeli emberek felé fordulnia.

Orbán Viktor szerint a technokrata megközelítés kudarcát jelzi a szélsőséges pártok népszerűségének növekedése. Rámutatott: a jobbközép erőknek valódi néppártokként kell politizálniuk, több erőfeszítést kell tenniük annak érdekében, hogy a válságtól sújtott emberekben megerősítsék a hitet, a demokrácia az egyetlen megoldás az ő személyes problémáikra is.

Orbán Viktor kifejtette, egy időben kell a gazdasági versenyképességet növelni és a társadalmi stabilitást biztosítani - ezt a feladatot nem lehet technokratákra bízni, ennek megvalósításához politikai menedzsment szükséges.

"Nem elég jó döntéseket hozni: fel kell készítenünk közösségeinket arra, hogy Európa sosem lesz már olyan, mint amilyen a válság előtt volt" - mondta Orbán Viktor az EPP kongresszusán.

A miniszterelnök a magyarországi rendszerváltozás "fontharcosaként" fejtette ki nézeteit a jobbközép pártcsalád tanácskozásán, ezt a bemutatkozást és a kormányfő több következtetését a teremben ülő küldöttek tapssal honorálták. Nagy tetszés fogadta Orbán Viktor zárszavait is, amelyben kifejtette: néppártiak politikai ellenfelei, a szocialisták, mindig elbukták a történelem nagy változásait, és visszafele próbálják forgatni a történelem kerekét.

"Ha nem sikerült volna legyőzni őket, ma is létezne a Szovjetunió, Németország megosztott lenne, és nem létezne az egyesült Európa. Világossá kell tenni, hogy csak az Európai Néppárt tud helyes válaszokat adni a történelmi kihívásokra" - zárta előadását a miniszterelnök.

Az EPP a bukaresti kongresszusán szerdán újabb három évre elnökké választották az ernyőszervezetet húsz éve irányító Wilfried Martenst. A kongresszus csütörtöki, záró napján megválasztják az EPP alelnökeit. Orbán Viktor, aki tíz éven keresztül alelnöki tisztséget töltött be az Európai Néppártban, már korábban jelezte, nem indul újabb alelnöki mandátumért. A miniszterelnök sajtófőnöke korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányfőt szeptemberben ismét megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének, és a kormányfői munka mellett erre a megbízatására kíván az eddigieknél is jobban koncentrálni.

Olvasóink írták

  • 2. csipcsup 2012. október 19. 14:39
    „O.V. felszólalásairól nekem az elmúlt években mindig egy régi eset jut eszembe:
    Anno a Szegedi Szabadtéri játékok elöadásait az élö fanfárjáték kezdte.Egy sok évvel ezelötti júliusi elöadásnál vagy háromszor is meg kellett szakitani azt a zivatar, zápor miatt aminek elvonultát szépen kívárták a nézök és folytatódott az elöadás, elötte persze újra megfújták.Néhány taktus, száradó nézö, ismét zápor.. már harmadszor szakadt le azég.Újból fanfár jelzi a vihar elvonultát ekkor valaki bekiabált "Ne fújják már, hisz azért esik!"
    Szóval nem mondaná meg valaki ennek a "jóembernek":ne fújja már...eleget esett!”
  • 1. Agyalapi 2012. október 18. 13:58
    „Irigylésre méltó ember a miniszterelnökünk. Mindennap mond sok-sok okos dolgot, így aztán egyre nehezebb megemészteni az értelmét. Az Istenre kérem, csak három naponként beszéljen, akkor eléri az én értelmi szintemet is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt Klicsko pártjának képviselőjelöltje Kárpátalján

Olekszandr Kicskovszkijt utoljára néhány órával azt követően látták, hogy a visszalépésére vonatkozó… Tovább olvasom