Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Óriási tömegtüntetés Kambodzsában

A tüntetők az országot immár 28 éve irányító Hun Szen miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelték.
Hatalmas tömeg vonult utcára vasárnap Kambodzsában az országot immár 28 éve irányító Hun Szen miniszterelnök lemondását és új választások kiírását követelve.

A már második hete tartó ellenzéki tüntetéssorozathoz az utóbbi napokban csatlakoztak a sztrájkoló textilipari munkások, akik azt akarják elérni, hogy a kormány a jelenlegi havi 95 dollárról (20 ezer 500 forint) 160 dollárra (34 ezer 500 forint) emelje a minimálbér összegét.

Bár a résztvevők pontos számát nehéz felmérni, bizonyos, hogy Kambodzsa történelmének egyik legnagyobb szabású tüntetése zajlott a fővárosban. A szervezők minden bizonnyal túlzó becslései szerint egymillió ember vonult utcára.

"Hun Szen és törvénytelen kormánya hall minket, nem vehetnek figyelmen kívül, a nép kimutatta a változás iránti vágyát" - mondta a demonstráción Sam Rainsy egykori pénzügyminiszter, a Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) nevű ellenzéki erő vezetője.

A tüntetés helyszíne a phnompeni Szabadság park volt, amelynek területén számos résztvevő már az ellenzéki megmozdulás december 15-ei kezdete óta táborozik.

A július 28-ai hivatalos választási eredmények megerősítették tisztségében a kormányfőt, akinek pártja idén 68 helyet szerzett a parlamentben az ellenzék 55 mandátumával szemben. Az ellenzék azt állítja, hogy Hun Szen csalással nyert, és addig bojkottálja a parlamenti munkát, amíg a kormány eleget nem tesz követeléseinek.

A legnagyobb szakszervezet vezetője elmondta, hogy az országban működő mintegy hatszáz ruha- és cipőgyár közül kétszázban szünetel a munka. A kambodzsai export 80 százalékát a textilipar adja mintegy félmillió embernek biztosítva munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellepi a szemét Lisszabont

A portugál főváros köztisztasági vállalatának dolgozói közel egy hete sztrájkolnak. Tovább olvasom