Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Őrizetbe vették a lengyel katonai elhárítás volt vezetőjét

Őrizetbe vették szerdán Varsóban Piotr Pytelt, a lengyel katonai elhárítás (SKW) volt vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy hatáskörét túllépve, törvénytelenül együttműködési megállapodást kötött az orosz titkosszolgálattal.
A katonai rendészet közölte, hogy az őrizetbe vétel a vádhatóság utasítására történt. Lukasz Lapczynski, az ügyészség szóvivője elmondta, Pytel ellen 2016-ban indítottak vizsgálatot, aki ellen most újabb vádakat is felhoztak. Ez utóbbiakról a vádhatóság képviselője nem közölt részleteket. Reagálva az őrizetbe vételre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy Pytel "a kötelességtudat, a hazafiasság és a tisztesség példaképe".

Tusk, aki 2007 és 2014 között lengyel miniszterelnök volt, hozzátette: büszke arra, hogy együtt dolgozhattak. Tavaly decemberben az ügyészség azzal gyanúsította meg a lengyel katonai elhárítás két volt főnökét, Janusz Nosek tábornokot és Piotr Pytelt, hogy közvetlenül a 96 tagú állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB) az akkori miniszterelnök tudomása nélkül.

A lengyel sajtóban megjelent értesülések szerint az együttműködési megállapodás értelmében az orosz szakszolgálat egyes tisztjei szabadon felkereshetik a lengyel katonai elhárítás központját és viszont. Pytel 2014 és 2015 között vezette az SKW-t, korábban pedig több vezető tisztséget töltött be a katonai elhárításnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

65 éve nem volt példa erre Görögországban

65 éve nem volt példa erre Görögországban
Erdogan személyében 65 év után először látogat török államfő csütörtökön Görögországba. Tovább olvasom