Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Őrizetben a Muzulmán Testvériség vezetője, lelőttek egy újságírót

Az al-Ahram című napilap egyik vidéki szerkesztőségének a vezetőjét az éjszakai kijárási tilalom idején lőtték le kocsijában.
Letartóztatták a Muzulmán Testvériség vezetőjét

Letartóztatták az egyiptomi biztonsági erők keddre virradóra Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériségi mozgalom vezetőjét - jelentette az egyiptomi állami média.

A szökésben lévő Badíét Kairó északkeleti részén fogták el egy lakásban, miután a biztonsági apparátushoz bejelentés érkezett a hollétéről. Vele együtt őrizetbe vették a testvériség két másik ismert tagját, Jusszef Talaat és Hasszan Malejkot.

Mindhármukat Kairó Naszrváros nevű negyedében vették őrizetbe egy olyan utcában, amely a Rabaa el-Adavíja tér tőszomszédságában van. Egy héttel ezelőtt a rendőrség ezen a helyen erőszakot alkalmazva felszámolta a tüntetők egyik táborát. Aznap országszerte több mint ötszázan haltak meg a rendőrség és Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti véres összecsapásokban.

A médiában bemutatott felvételeken látható, amint a kommandósok beültetik a rendőrségi gépkocsiba az elfogott Badíét. A belügyminisztérium a Facebookon tett közzé képeket a rendőrségi akcióról.

A 70 éves Badíét szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a Torah börtönbe, ugyanoda, ahol Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát tartják fogva.

Egyiptom főügyésze július 4-én, Mohamed Murszi elnök megbuktatása után egy nappal rendelte el Badíé és a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Az a vád ellenük, hogy ők szervezték, illetve provokálták ki a támadást az elnöki gárda székhelye ellen. Az összecsapásban 55-en haltak meg. Badíét és két helyettesét augusztus 25-én állítják bíróság elé.

A biztonsági erők lelőttek egy újságírót

Az egyiptomi biztonsági erők lelőtték az al-Ahram című napilap egyik vidéki szerkesztőségének a vezetőjét, tüzet nyitva a gépkocsijára az éjszakai kijárási tilalom idején - közölte keddre virradóra az egyiptomi hadsereg.

Az incidensben meghalt Tamel Abdel-Rauf, az al-Ahram című lap Buhajra tartománybeli szerkesztőségnek a vezetője, illetve megsebesült egy másik újságíró, aki az al-Gumhúríja című újságnak dolgozott.

A Facebook közösségi portálon közzétett közlemény szerint a két újságíró gépkocsija gyanússá vált, miután az éjszakai kijárási tilalom ideje alatt nagy sebességgel száguldott, és nem állt meg egy ellenőrzőpontnál, holott erre felszólították és figyelmeztető lövéseket is leadtak a levegőbe.

Újságírókra a kijárási tilalom nem vonatkozik.

Az egyiptomi kormány egy hónapos éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, miután a biztonsági erők a múlt héten felszámolták a Mohamed Murszi megbuktatott elnök visszatérését követelő tüntetők két táborát. Azóta az egyiptomi erőszakcselekményekben csaknem 900 ember halt meg, és több mint 100-an közülük katonák vagy rendőrök voltak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Joe Biden hívei hisznek a 2016-os demokrata előválasztás megnyerhetőségében

A legtöbb meghatározó demokrata politikus nem hiszi, hogy Biden vagy bárki más eséllyel szállhat… Tovább olvasom