Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Örményország megszakítja kapcsolatait Magyarországgal

Örményország péntektől megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal - közölte Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban.

Örményország péntektől megszakította diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal - közölte Szerzs Szargszján örmény elnök Jerevánban.

"Hivatalosan bejelentem, hogy mától megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal" - jelentette be az örmény elnök a kaukázusi országban akkreditált ENSZ-tagállamok nagykövetei előtt - jelentette az Interfax hírügynökség, míg más hírügynökségek a kapcsolatok felfüggesztéséről írtak.

Az orosz hírügynökség tudósításában utalt arra, hogy pénteken Azerbajdzsánba érkezett és elnöki kegyelemmel kiszabadult Ramil Sahib Safarov, aki mindeddig Magyarországon töltötte börtönbüntetését egy örmény katonatársa meggyilkolásáért.

"Sem én, sem Örményország nem fogadja ezt el. Az örmény nép ezt nem bocsátja meg" - fogalmazott Szerzs Szargszján az Interfax szerint.

Az örmény elnök összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát is. A jereváni elnöki hivatal honlapján közzétett sajtóközlemény szerint Szargszján a tanácskozáson egyebek között arról beszélt, hogy "a magyar hatóságok nagy hibát követtek el. Valójában üzletet kötöttek az azeri hatóságokkal."

Szargszján azeri forrásokra hivatkozva arról beszélt, hogy "titkos tárgyalások folytak csaknem egy éve, s az ügyet végül a magyar miniszterelnök hivatalos bakui látogatásakor oldották meg."

A Novosztyi Armenyii örmény hírügynökség beszámolója szerint az örmény államfő árulással vádolta meg Magyarországot. Szerzs Szargszján az ENSZ-tagállamok nagykövetei arról beszélt, hogy Gurgen Markarjánt örmény volta miatt gyilkolta meg 2004-ben Budapesten azeri katonatársa.

"Akkor mind az Európai Unió, mint a NATO arra szólított fel bennünket, hogy ne politizáljuk át ezt az ügyet, és bízzunk ennek a fontos blokknak az igazságszolgáltatásában" - mondta az örmény államfő.

Az Armenpress hírügynökség a Reutersre hivatkozva azt is írta internetes oldalán, hogy Magyarország az év eleje óta folytat tárgyalásokat Bakuval, akárcsak Ankarával azért, hogy pénzügyi támogatást kapjon, és megoldja a pénzügyi válság következményeit.

Az Armenpress értesülései szerint Novruz Mammedov, az azeri államfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója korábban elismerte, hogy Ilham Aliyev azeri elnök felügyelete alatt közel egy éve titkos tárgyalás és levelezés folyt többek között a magyar igazságügyi szervekkel Safarov kiadatásáról.

A magyar kormány álláspontja szerint Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint járt el. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Magyarországon meghozott büntető ítélet alapjául szolgáló cselekmény az ottani büntető törvénykönyv szerint is életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Mindeközben paradicsommal dobálták meg és letépték a magyar tiszteletbeli konzulátus zászlaját Jerevánban Örményország Köztársasági Pártjának (HHK) hívei tiltakozásul azért, mert Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Sahib Safarovot.

Az esetről az Armenpress hírügynökség számolt be internetes oldalán.

A megmozdulás résztvevői elégették Safarov fényképét is. Később rendőrök érkeztek a helyszínre.

Karen Avagjan, a Köztársasági Ifjúsági Szervezet elnöke a hírügynökségnek azt mondta, azért jöttek, hogy kinyilvánítsák tiltakozásukat és felháborodásukat. A megmozdulás nem volt előre tervezett, ez volt az első válasz a történtekre. "Ez úton szeretnénk ráirányítani a nemzetközi közvélemény figyelmét erre az elfogadhatatlan esetre" - tette hozzá.

Olvasóink írták

143 hozzászólás
 • 143. X_Y 2012. szeptember 01. 21:47
  „138. maci53 2012.09.01. 19:53

  Lehet hogy nem is ölt baltával Safarov - ott voltál , láttad? Nem . Sőt lehet nincs is olyan hogy Örményország meg Azerbajdzsán, vagy láttad a saját szemeddel? Meg a Föld is lapos...”
 • 142. tucat 2012. szeptember 01. 21:01
  „134. jozko
  Jó szándékkal?! Melléfog?!
  Embeeer! Az ég szerelmére!

  Áh... Aludjunk. Én azt teszem. Jobban járok. Akkor jártam volna még ennél is jobban, ha meg se születek. Főleg nem itt. De úgy egyáltalában..., legalábbis nem ezen a bolygón.

  Ne válaszoljon (más se), mert nem válaszolok a válaszára!

  Nyugodt éjszakát! Lesz, tudom, csak tudnám, hogy csinálják!”
 • 141. Queenmargareth 2012. szeptember 01. 20:04
  „A "lényeg":Amerika megint figyel ránk....
  Kínával azért ne húzzunk ujjat...akármennyire is ázsiai nép vagyunk”
 • 140. kormoska 2012. szeptember 01. 19:58
  „Legalább lesz munkája a Tek-nek,az örmények igencsak szeretnek robbantgatni,bosszút állni.Megszállottak.
  Az esetleg kint élő-dolgozó magyaroknak nem lennék a helyében,ki kéne hozni őket onnan minél előbb!
  Az ország megint ég(a zászló is) méghozzá nemzetközi szinten.Még jó,hogy Viktor és Martonyi elkezdett nekik"udvarolni"!
  Ez egy alku volt,a felelősöknek menni kéne azonnal!
  Vajon ezek után hová megyünk kilincselni olajért?”
 • 139. NP1 2012. szeptember 01. 19:54
  „jozko

  Természetesen a nagyok és a győztesek írják a történelmet, ők jelölik ki azt a pályát ahol játszanunk lehet - ebben nincs vita közöttünk.
  Éppen ezért egy kicsi és jó nagy lecsóban lévő ország vezetésének kellene leginkább tisztában lenni saját lehetőségeivel. De nem. Mi többfrontos harcot vívunk mindenki ellen akivel valahol találkozunk. Hazudunk az EU-nak, kioktatjuk az USA-t stb. tényleg kezdjük kiírni magunkat Európából...
  Tudod mi jutott eszembe: Teleki Pál búcsúlevele... nem idézném.....”
 • 138. maci53 2012. szeptember 01. 19:53
  „Ez a sok "Zugügyvéd" akik itt kárálnak mind ott voltak a tárgyalásokon,látták halloták Orbánt amikor eltette a pénzt?
  Ennyi droidot csak Szegeden találni a komócsin leszármazottak közt.”
 • 137. X_Y 2012. szeptember 01. 19:30
  „133. Mil 2012.09.01. 17:44

  Lókupecek lettünk, hitvány, megbízhatatlan lókupecek..

  Ez már hónapok óta nyilvánvaló volt. Most csak sikerült még a látszatát is elkerülni hogy Mo. Európához akar tartozni.”
 • 136. kalkutta 2012. szeptember 01. 18:45
  „Mégha csak lókupecek lennénk...
  De az egész világ azt gondolja rólunk, hogy gyilkosokkal kereskedünk.
  Óriási öngól volt. A felelősöket elhajtani, megbüntetni!”
 • 135. X_Y 2012. szeptember 01. 18:02
  „129. szandokán 2012.09.01. 17:31

  Az EU-nak meg a NATO-nak meg lesz lehetősége rágódni a farokfejű magyar droidokon.”
 • 134. jozko 2012. szeptember 01. 18:00
  „X_Y :

  No para...
  Ismered a példabeszédet az öregről, a fiáról és a szamárról?

  NP 1:

  Ami a nemzetközi joghoz való igazodást illeti, sok "szövetségesünk" - no persze a nagyok -
  bort iszik és vizet prédikál.
  Az emberi jogok élharcos államai nagyon is radikálisan tudják védelmezni az érdekeiket - és a demokráciát, ha az a sajátjuk.
  Ezekben az ügyekben rendszerint az eredmény számít - a győztesek írják a véleményt.
  Megnézhetjük /nézhetnénk/ magunkat, ha csak "igazodnánk".
  Ezzel nem mentem fel a felelőtlenül /kül/politizálókat, de szégyellős koldusnak üres marad a tarisznyája, vagy ha úgy jobb : béna gyereknek anyja veri ki / a pokrócát/ .
  Nem lelkizni kellene itt, hanem haladni végre!

  Engem úgy általában nem forró fejűnek ismernek, de kezd elegem lenni ebből a demokráciából, ahol csak a bűnözőknek vannak jogai, aki pedig -jó szándékkal néha - melléfog , az magyarázkodhat akkor is, ha csak a joghézag határára lépett!”
 • 133. Mil 2012. szeptember 01. 17:44
  „Mégvalami: nem önmagában a kiadás a kínos. Hanem az, hogy ez előzmények ismeretében(Orbán azeri látogatása, pénz kuncsorgás..) az egész világ számára nyilvánvaló, hogy lényegében pénzért adtuk ki úgy, hogy mindenki tudta: odakint nemzeti hősként ünneplik, és sejthető volt hogy elengedik.. vagy legalábbis jelentősen enyhítik a büntetését...
  Lókupecek lettünk, hitvány, megbízhatatlan lókupecek..”
 • 132. scott1 2012. szeptember 01. 17:39
  „Akkor olvasd el mit is írtál pontosan!

  50. hoppárézimi 2012.09.01. 07:50
  "Társasházban élő ismerőseim közül (józan értelmiségiek) nem egy mostanában kezdett el vegyes tüzelésű vaskályha vásárlásán gondolkodni, arra az esetre, ha nem kapnánk gázt, és nem lenne fűtés."

  És az általad emlegetett beszivárgó örmény terroristákat már szóba sem hozom, akik miatt szerinted tömegesen (ahogy te fogalmaztál, aki még eddig nem tette) fognak menekülni Magyarországról az emberek külföldre...

  Hosszú nyelv? Kétharmad? Te összetévesztesz valakivel, még csak párttag se voltam soha! Bár azután a baromság után amit összehoztál, nem csodálkozom, hogy inkább személyeskedni támad kedved!”
 • 131. X_Y 2012. szeptember 01. 17:39
  „130. NP1 2012.09.01. 17:35

  " és arra is nagyobb összegben fogadni mernék, hogy az ellentételezésből nem lesz semmi."

  Én meg arra is mernék fogadni, hogy az ellentételezés már megtörtént. Kp-ben. Viktor zsebébe pár hete...”
 • 130. NP1 2012. szeptember 01. 17:35
  „Az azért arcpirító, hogy az a párt és kormány hivatkozik a nemzetközi jogra amelyik ezt semmibe veszi.
  Annyi eljárás van ellenünk különböző törvénysértésekért mint égen a csillag.
  Ráadásul van egy olyan érzésem, Viktorékat megvezették de nagyon. Nem ez lehetett az eredeti forgatókönyv, csak az azeriek hülyére vették a magyarokat és arra is nagyobb összegben fogadni mernék, hogy az ellentételezésből nem lesz semmi.”
 • 129. szandokán 2012. szeptember 01. 17:31
  „Legalább egy darabig lesz min rágódni a hirekbe ,ezeken az örmény ördögfejü zombikon.”
 • 128. Mil 2012. szeptember 01. 17:17
  „Ez nem volt egy jó húzás. Noha nem tartok súlyosabb következményelktől ,azért még érhetnek kellemetlenségek minket. Ugyanis pénzügyileg hiába áll jobban Azerbajdzsán, hiába vannak tele olajjal, a két ország közül Örményország tartozik a nyugathoz, a kereszténységhez, az USAban erős az örmény lobbi(az örmények lényegében olyanok mint a zsidók, csak "kicsiben"), és az oroszok is az örmények oldalán állnak a konfliktusban.
  Sztem az ügynek nem lesz súlyos következménye, csak szimplán hülyét csináltunk magunbkól-ismét. lassan teljesen erodáljuk a megbízhatóságunkat, megbecsültségünket a nyugat szemében. Aztán majd mehetünk keletre.. Kína, Oroszország, Irán, Üzbegisztán, mind csupa zavaros diktatúra-féldiktatúra, szép kilátások.
  Egyébként egy ideje az a meggyőződésem, Orbánt semmi más nem érdekli, mint a foci, és a hatalom. Morális tartása 0. Csak pénzt tudjon kuncsorogni valahonnan, hogy hatalmon tudjon maradni..”
 • 127. X_Y 2012. szeptember 01. 17:04
  „Szép eredménye az előrelátó magyar külpolitikának:

  http://www.panarmenian.net/eng/news/121209/

  We are certain that Armenian communities around the world will raise their voice, will take advantage of their contacts and will do everything possible to
  1. organize massive protests in front of Hungary´s diplomatic representations in the given countries,

  Az USA-ban és Ny-Eu-ban igen jelentős számú örmény él...

  2. demand that the government and the parliamentarians of their respective countries of residence
  a) influence Azerbaijan to annul such a humiliating decree on pardon and return the criminal back to the prison cell in which he belongs,
  b) condemn the Hungarian government´s actions and demand that European organizations apply sanctions against Hungary,

  Azt hiszem ezzel el lehet felejteni az EU-s támogatások egy részét is.....

  c) turn the issue of Azerbaijan´s future European integration into a topic of discussion through parliamentarians within the Council of Europe since the illegal act committed by the leader of that country does not fall in line with European laws, the system of values and the spirit of humanitarianism,
  3. condemn the illegal deal and actions of the Hungarian government and the President of Azerbaijan through the mass media,

  Az azeriek már büszkén ki is jelentették hogy titkos alkut kötöttek a magyar kormánnyal amit OVI legutóbbi látogatásakor. Az ottani viszonyokat figyelembe véve az is lehet hogy ott helyben cash-ben fizették ki a Kedves Vezetőt hogy engedje haza a a gyilkost/nemzeti hőst....”
 • 126. X_Y 2012. szeptember 01. 16:46
  „124. jozko 2012.09.01. 16:26
  Bolhafing a nulláslisztben...vagy ha úgy jobban tetszik, vihar egy lavór vízben.

  Ne legyen igazam, de lehet hogy pár hónap múlva csak biztonsági kapun áthaladva mehetsz majd le a a metroba, a fontosabb csomópontokon állandó készültség lesz...

  "A szuverenitása adott hozzá, a felelősséget nem úszhatja meg / ha lesz/ - de egyelőre valahogy ki kell kecmeregni a a gazdasági kutyaszorítóból - akár az öreg ördöggel cimborálva is!"

  Ahan, tehát ha mondjuk a szlovák milliomosnő családja vállalja hogy ha apuci újra kormánytag lesz akkor Szlovákia vállalja hogy 1 milliárd EUR értékben vesz államkötvényt, akkor mehet haza - akiknek meg a családtagjai elégtek a balesetben, azok meg vegyék tudomásul hogy a kormány a gazdasági helyzet miatt így döntött... Aztán vagy vesznek áállampapírt, vagy nem. Mert eddig az azeriek sem vettek egyetlen centért sem. És innentől nincs is miért...ők már megkapták amit akartak. És ahogy nagyvonalúan a büntetés folytatását is elengedték...”
 • 125. hoppárézimi 2012. szeptember 01. 16:34
  „Scott, én veled nem... Olyan vagy, mint az egyik ismerősöm: mindegy, mit mondanak neki, először összemossa, aztán a kavarékból kutyul egy olyan mondatot, amire rá lehet ugrani. Hogy annak az eredeti értelmezéshez már semmi köze, az nem számít.
  Szóval: az ismerősök, akik a kályhát akarják, társasban élnek - gázfűtésesben. Ők azzal fűtenek. Erre írtam, hogy ha nem lesz gáz, nem lesz fűtés, erre akarnak kályhát. Én paneles vagyok, központi fűtéssel, de túlzott illúzióim nekem sincsenek. Gáz nélkül én spec. jól megvagyok. Viszont ha nincs fűtés (bármilyen, szétfagynak a vízvezetékcsövek, tehát víz sem lesz, legalábbis csapból nem. De nem cizellálom tovább, tudod, az ok-okozat-összefüggés - esetleg távlati - felfogása jól látom én, hogy meghaladja azt a magasságot, amit te még megugrasz, sok párttársadhoz hasonlatosan. A lényeg, hogy legyen bármi, ti 2/3 maradéka, sem éhezni, sem fázni nem fogtok, mert ahol vagytok (a nyelvetek legalábbis jó mélyen), ott van táplálék is és meleg is van.”
 • 124. jozko 2012. szeptember 01. 16:26
  „Bolhafing a nulláslisztben...vagy ha úgy jobban tetszik, vihar egy lavór vízben.

  A diplomáciában /úgy általában a világban/ ennél nagyobb húzásokat is megcsinálnak, vagy netán komolyabb vádalkukat kötnek, foglyokat cserélnek.
  Nálunk a demokrácia tudatában sokan úgy gondolják, teli szájjal kritizálhatnak bármilyen döntést, akármilyen szinten született is - és akármennyire tájékozatlan is a "kritikus".
  Ugyanabban / ugyanebben / a demokráciában viszont a sok "jogtudor" a -saját- kötelességéről szívesen megfeledkezik.

  Semmi bajom az örményekkel, sőt igen sokat tisztelek az itt felsoroltak közül is - de a vallási vitáikat rendezzék egymás között /például az azeriekkel/.
  Magyarország diplomáciailag elég szuverén ország ahhoz, hogy egy ilyen kérdésben maga döntsön.
  Az USA / NATO tag, mint Magyarország/ nem kérdezte meg MO-t, hogy elidítsa-e az afgán stb...háborúkat -
  ahova a NATO országok kontingeseket küldtek. /Naná, önként és dalolva, kerül, amibe kerül.../
  Hülye hasonlat, de az afgán jelenlétünk évi 15 milliárdban van - a legutóbbi nagyobb árvíz utáni védelmi és helyreállítási munkákra jutott kb. 30 milliárd .
  Nem garantálom a számok pontosságát / senki nem garantálja.../ - csak a nagyságrendi összehasonlítás kedvéért mondom.
  A felelős magyar kormány tegyen meg mindent az ország érdekében.
  A szuverenitása adott hozzá, a felelősséget nem úszhatja meg / ha lesz/ - de egyelőre valahogy ki kell kecmeregni a a gazdasági kutyaszorítóból - akár az öreg ördöggel cimborálva is!
  A "szent emberek" pedig vonuljanak kolostorba - úgy értem, a hozzászólók közül.
  Ez itt a való világ - és qrva kemény!”
143 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berezovszkij pert vesztett Abramoviccsal szemben Londonban

Pert veszített pénteken Roman Abramoviccsal szemben Borisz Berezovszkij; a két orosz oligarcha… Tovább olvasom