Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Örökre eltiltották hivatásátóla volt iráni elnök bizalmasát

Vasárnapi iráni sajtójelentések szerint az ítélet értelmében öt évre eltiltották attól is, hogy közintézményekben dolgozzon.
Örökre eltiltotta jogászi hivatása gyakorlásától egy teheráni bíróság a Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni államfő bizalmasaként számon tartott Szaid Mortazavit, a 2009-es elnökválasztás utáni tiltakozások miatt őrizetbe vett ellenzékiek perének ügyészét, akinek nevéhez több mint 120 újság megjelenésének betiltása, valamint a rendszert bíráló több tucatnyi újságíró és politikai aktivista bebörtönzése fűződik.

Vasárnapi iráni sajtójelentések szerint az ítélet értelmében öt évre eltiltották attól is, hogy közintézményekben dolgozzon.

Szaid Mortazavi hivatali ideje alatt a 2009-es tüntetések három részvevője tisztázatlan körülmények között meghalt a börtönben.

A jogászt Zahra Kazemi kanadai-iráni fotóriporter 2003-ban bekövetkezett halálával is összefüggésbe hozták. Az 55 éves nő - egy feltehetően Mortazavi által vezetett kihallgatáson - ütést kapott a fejére, aminek következtében agyvérzésben meghalt. Azért vették őrizetbe, mert felvételeket készített a hírhedt teheráni Evin börtön előtt tüntetőkről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IÁ brit hóhéra is megsérülhetett egy légicsapásban

A Jihadi Johnról szóló hírekkel kapcsolatban a brit külügyminisztérium szóvivője elmondta, tudnak… Tovább olvasom