Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Orosz atomtudósok nyugalomra intenek

Japán - Az orosz Távol-Keleten nincs veszély a japán Fukusima atomerőmű problémái miatt, a sugárzás a normának megfelelő, és orosz atomtudósok szerint az erőműből a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz miatt sincs ok az aggodalomra.
A rendkívüli helyzetek minisztériuma mindennap, moszkvai idő szerint reggel közzéteszi a térségben mért adatokat, s ezek szerdán is a megszokott értékeket mutatták.

Az orosz Távol-Keleten a japán földrengés kezdete óta vizsgálják a Japánból érkezett személyeket és árukat, a kikötőkbe befutó hajókat és azok rakományát és a kihalászott halakat is. Az eddigi közlések szerint csupán néhány alkalommal mértek olyan értéket, amely csekély mértékben meghaladta a szokásost. A térségben jelenleg több mint 630, részben mozgó laboratórium méri folyamatosan a sugárzási értékeket, egyebek között a levegőben is, a Föld felszínétől különböző távolságokra és a tenger vizében.

A Komszomolszkaja Pravda című lap a a tengerbe folyó sugárszennyezett víz ügyében megkérdezte Rafael Arutyunjant, a nukleáris energetika biztonságos fejlesztésének problémáival foglalkozó intézet igazgatóhelyettesét, aki elmondta: a tengerben mindig volt, és lesz is radioaktivitás, a megengedett értékek messze vannak a veszélyestől, és egyelőre messze nem mutatkozik olyan koncentráció, hogy az veszélyes lehetne az emberre.

A tudós elmondta: az erőműből a tengerbe folyó víz szennyezettségére vonatkozó különféle közzétett értékekkel teljesen feleslegesen rémítettek meg mindenkit. Az orosz szakértők számításai szerint az a víz akár iható is, nem veszélyesebb semmivel a természetes háttérsugárzásnál; a tenger ráadásul fel is hígítja.

Kedden Leonyid Bolsov, az intézet igazgatója fejtette ki: az orosz szakértők úgy látják, hogy a Fukusima erőműben bekövetkezett károsodásokból eredő sugárszennyezés messze elmarad a csernobili katasztrófáétól, mivel Japánban nem robbant fel egyetlen reaktor sem, így a radioaktív kiszóródás sem lehet olyan mértékű, mint a ma Ukrajnához tartozó Csernobilban 1986-ban bekövetkezett balesetnél.

Gennagyij Onyiscsenkónak - aki a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője s egyben Oroszország tiszti főorvosa - más a véleménye. Igaz, hogy ő orvos és nem atomkutató. Szerinte a Fukusima erőműben bekövetkezett balesetek máris nagyobb kárt okoztak a környezetben, mint Csernobil, csak ez ma még nem látszik, mert a szennyezés jelentős része a Csendes-óceánba kerül. "Meg kell azonban érteni, hogy a világon felhasznált élelmiszer-fehérje mintegy 40 százalékát ott halásszák ki, és ma még lehetetlen kiszámítani, hogy a történtek milyen hatással lesznek hosszú távon" - mondta.

Olvasóink írták

  • 2. Mike3 2011. április 08. 12:22
    „1: Hidd el, nekik aztán van rutinjuk az ilyen dolgokban... Nekik szembe kellett nézniük a legsúlyosabb problémákkal:
    1. Jelentős mennyiségű és nagy területet érintő cézium kihullás
    2. Grafit tűz”
  • 1. JungHeinrich 2011. április 06. 11:35
    „...iható ,jah oroszországban biztos meg is itatnák a polgárokkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rezsim hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert

A líbiai vezetés hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, ha leteszik a fegyvert - közölte kedd esti… Tovább olvasom