Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Orosz egyenruhások elfoglalták a krími parlament épületét

Többségi koalíció alakult az ukrán parlamentben, az oroszok garantálják Janukovics védelmét.
21.32

Az ukrajnai válság fő kérdése a Krímben nem Viktor Janukovics leváltott államfőről szól, hanem arról, hogy a félsziget Ukrajna része marad-e - mondta Nagyezsda Gladkih, a Krími Magyar Társaság tiszteletbeli elnöke csütörtök este telefonon Szimferopolból a HírTV-nek nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy polgárháborús helyzet van-e a Krímben, Nagyezsda Gladkih úgy felelt: az oroszbarát lakosok az Ukrajnától való elszakadást követelik, az ukránok és a krími tatárok viszont az ország egységének megőrzését szorgalmazzák.

Azzal kapcsolatban, hogy egy referendumon a lakosság hány százaléka támogatná az elszakadást Ukrajnától, azt mondta, várhatóan a szavazóknak csak a fele, azoknak is egy része alapvetően a gazdasági nehézségek - az alacsony nyugdíjak és fizetések - miatt. (A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje május 25-re írt ki népszavazást a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről. A szavazóknak nem a terület elszakadásáról kell majd véleményt nyilvánítani, hanem arról, hogy "a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon-e Ukrajnán belül".)

A krími magyar vezető arról is beszélt, hogy a dél-ukrajnai félszigeten vannak, akik valószínűnek tartják az orosz beavatkozást, bár a budapesti memorandum értelmében Moszkvának erre nem lenne lehetősége. (A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak a Kijevvel szembeni erő alkalmazásától, illetve gazdasági nyomásgyakorlástól.)

Nagyezsda Gladkih véleménye szerint Oroszország bejelentései arra utalnak, hogy Moszkva békét akar. A terület esetleges elszakadása csak népszavazással valósulhat meg - tette hozzá.

Az 1997-ben alakult Krími Magyar Társaság fő célja egyfelől a magyar nyelv megőrzése és a magyar hagyományok ápolása a helyi szórványmagyarság körében, másfelől pedig a magyar kultúra népszerűsítése a soketnikumú krími kultúrkörben. A félszigeten több száz, elsősorban kárpátaljai származású magyar él. A Krími Magyar Társaságnak több településen van képviselete, egyebek között a nyugati Jevpatorijában, a déli Alustában, Jaltában, valamint a keleti Feodoszijában. A társaságnak nemcsak magyarok lehetnek a tagjai, hanem mindenki, aki érdeklődik a magyar kultúra iránt, és fejleszteni kívánja a magyar-krími kultúrkapcsolatokat.

18.14

Az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság parlamentje május 25-re írt ki népszavazást a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről - közölte csütörtökön a parlamenti sajtószolgálat.

A képviselők abban egyeztek meg, hogy a szavazólapon mindössze egyetlen kérdés szerepel majd: "Támogatja-e Ön, hogy a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon Ukrajnán belül?".

A sajtóközlemény szerint a száztagú törvényhozás jelenlévő hatvannégy képviselője közül hatvanegyen a népszavazás megtartása mellett foglaltak állás a zártkörű szavazáson.

A parlament ezzel párhuzamosan menesztette a Krími Autonóm Köztársaság kormányát és új miniszterelnököt választott Szergej Akszenyov, a törvényhozás Orosz Egység nevű frakciójának vezetője személyében.

Újságírók csütörtök reggel óta nem közelíthették meg a krími törvényhozás épületét, így nem látták az oda belépő képviselőket sem. A parlament tagjai sem mobiltelefonjukat, sem táblagépüket nem vihették magukkal az ülésterembe.

A krími parlament ugyanarra a napra írta ki a népszavazást, amelyen Ukrajnában előre hozott elnökválasztást tartanak. Ez utóbbi voksolást az ukrán parlament írta ki múlt szombaton, miután elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt.

A fekete-tengeri terület a Szovjetunión belül az autonóm köztársaság státusát élvezte, 1954-ben azonban az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatolták Krími terület néven. A Szovjetunió felbomlása után végül Kijevnek sikerült megtartania fennhatóságát a terület felett, a Krím azonban ismét autonóm köztársaság lett.

A Krím félszigeti Oroszország-párti lakosság továbbra is Janukovicsot tekinti államfőnek. A helyzetet élezi, hogy Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta. A bázis területét Moszkva a 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.

15.23

A Krími Autonóm Köztársaságban zajló erőszakos cselekmények, az állami és kormányhivatalok munkájának szüneteltetése, valamint az általános biztonsági helyzet romlása miatt a Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt javasolja a magyaroknak, hogy halasszák el az oda tervezett utazásaikat.

A konzuli szolgálat honlapján csütörtökön közzétett figyelmeztetés szerint a már ott tartózkodó magyar állampolgárok a teendőket illetően Fruszlov Vladimirt, a Krími Magyar Társaság elnökét vagy Gladkih Nagyezsdát, a szervezet tiszteletbeli elnökét, a szimferopoli tiszteletbeli konzul asszisztensét kereshetik.

A Krímen kívüli területekre, Kijevbe és más nagyvárosokba utazók figyelmét arra hívták fel, hogy saját biztonságuk érdekében továbbra is kerüljék a tömeges rendőri intézkedések, esetleges erőszakcselekmények és tüntetések helyszíneit.

Az ukrán fővárosban a korábbi harcok helyszínei – a Függetlenség tere (Majdan), a Krescsatyik út, az Európa tér és a Grusevszka utca, valamint ezek egy kilométeres körzete, így a teljes kormányzati negyed – mára politikai tevékenységnek és az áldozatokról való megemlékezésnek, a gyásznak adnak helyet. A felkelők táboraikat, sátraikat, barikádjaikat még nem számolták fel, azok egy ideig biztosan a helyükön maradnak. Ezek a területek már látogathatók, de a konzuli szolgálat javasolja, hogy az áldozatok iránti tiszteletből az ide érkezők kerüljék a feltűnést, ne tartózkodjanak hosszú ideig a területen és késő este továbbra is kerüljék el ezeket a részeket.

A konzuli szolgálat az ukrajnai utazás esetén változatlanul ajánlja az előzetes, körültekintő tájékozódást.

Csütörtök hajnalban helyi orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét a dél-ukrajnai Szimferopolban. Az ideiglenes ukrán vezetés válaszul készültségbe helyezte az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is.

Viktor Janukovics ukrán elnök múlt szombati megbuktatása után minden jel szerint a Krím vált az új hatalommal szembeni ellenállás egyik utolsó bástyájává. Az új ukrán vezetők az elmúlt napokban többször is aggodalmukat fejezték ki a krími szakadár törekvések jelei miatt.

14:45

A fekete-tengeri orosz hadiflotta betartja a nemzetközi egyezményeket - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárca arra az állításra reagált, amely szerint "az orosz fél megsértette a fekete-tengeri orosz hadiflottával kapcsolatos alapvető szerződéseket". Moszkva azt hangoztatta, hogy "a jelenlegi bonyolult helyzetben" a flotta pontosan betartja ezeket a megállapodásokat.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a Krím félszigeten állomásozó flotta "egyes páncélozott járműveinek mozgása" teljes mértékben megfelel az alapvető szerződéseknek és nem volt szükség ezzel kapcsolatban bármilyen egyeztetésre.

Moszkva csak most reagált arra, hogy - miután a krími oroszok önvédelmi szervezetének több tucat fegyverese hajnalban elfoglalta a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét a dél-ukrajnai Szimferopolban, - azonosító jelzések nélküli hét páncélozott szállítójármű indult a szevasztopoli orosz flottatámaszpont irányából a köztársaság székhelye felé. A katonai járművet megállították egy rendőrségi ellenőrző pontnál és a bennük ülők azt állították, hogy tervszerű gyakorlatot hajtanak végre. A rendőrök visszafordították a páncélozott járműveket.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna agressziónak tekintene minden olyan orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a Fekete-tengeri hadiflotta krími támaszpontjának területén kívül hajtanának végre. Figyelmeztette egyben az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.

A fekete-tengeri orosz hadiflotta támaszpontja a Krím félsziget déli részén fekvő Szevasztopolban található. A bázis területét Moszkva a 2010-ben Harkivban kötött megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.

12:40

Oroszbarát tüntetők mintegy kétszáz fős csoportja áttörte a krími parlament környékét lezáró rendőrkordont csütörtök délben a dél-ukrajnai Szimferopolban, és orosz zászlókkal az épület elé vonult.

A többségében orosz ajkú Krími Autonóm Köztársaság parlamenti és kormányépülete előtt, amelyet hajnalban elfoglaltak a helyi orosz önvédelmi szervezet fegyveresei, a tüntetők Oroszországot éltetik, és államfőjüknek nevezik a múlt szombaton elmenekült, azóta leváltott Viktor Janukovics ukrán elnököt.

Fokozódik a helyzet a Krimi Autonóm Köztársaságban. Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic (galéria)

A tüntetők szószólói kijelentették, nem félnek az odabenn tartózkodó fegyveresektől, de nem is akarnak behatolni az épületbe.

A krími parlament tagjai közben közölték, hogy délután rendkívüli ülést tartanak, amelyen az autonóm jogkörök kiterjesztését tervezik megvitatni. A képviselőket a fegyveresek beengedik az épületbe.

11:20

Oroszország garantálja Viktor Janukovics ukrán elnök biztonságát a saját területén - közölte csütörtökön egy a moszkvai hatalomhoz közel álló forrás.

A névtelenül nyilatkozó forrás az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy Janukovics fordult védelemért az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz.

11:15

Berendelték az ukrán külügyminisztériumba csütörtökön az orosz nagykövetség kijevi ügyvivőjét, és azonnali konzultációra szólították fel Moszkvát azt követően, hogy a krími Szimferopolban hajnalban a helyi oroszok önvédelmi szervezetének fegyveresei elfoglalták a parlament és a kormányzat épületét.

A kiadott közlemény szerint az orosz ügyvivőnek, Andrej Vorobjovnak átadtak egy jegyzéket, amelyben arra kérik a krími Szevasztopolban állomásozó orosz katonai alakulatot, hogy ne hagyja el támaszpontját.

Oroszország - azt követően, hogy a kijevi parlament a múlt szombaton megfosztotta államfői tisztségétől Viktor Janukovics ukrán elnököt - visszahívta nagykövetét az ukrán fővárosból.

11:10

Viktor Janukovics továbbra is Ukrajna törvényes elnökének tekinti magát - jelentette ki a politikus több orosz vezető hírügynökséghez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Fokozódik a helyzet a Krimi Autonóm Köztársaságban. Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic (galéria)

Az ukrán parlament által múlt szombaton leváltott és nemzetközi körözés alatt álló politikus, aki nem hivatalos orosz sajtóértesülések szerint egy Moszkva környéki szanatóriumban tartózkodik, védelmet kért az orosz hatóságoktól a szélsőségesekkel szemben.

Viktor Janukovics szavait az ukrán népnek címezve közleményében hangsúlyozta, hogy "mindannak, ami most a Verhovna Radában (az ukrán parlamentben) történik, nincs törvényes jellege".

10:45

Aggodalmát fejezte ki csütörtök délelőtt a Krím-félszigeten zajló események miatt Anders Fogh Ramsussen NATO-főtitkár.

A politikus a Twitteren közzétett rövid üzenetében emellett azt írja: "felszólítom Oroszországot, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely növelheti a feszültséget, vagy félreértésre adhat okot".

A NATO főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy Oroszország értesítette a NATO-t az ukrán határ közelében zajló csapatmozgásokról, gyakorlatról.

A NATO védelmi miniszterei jelenleg az afganisztáni műveletekről egyeztetnek, délben viszont Ukrajna képviselőivel ülnek majd össze a kialakult helyzet értékelésére az úgynevezett NATO-Ukrajna Bizottságban.

Szerda délutáni ülésükön a tárcavezetők közös nyilatkozatot fogadtak, amelyben a NATO a többi között a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának fontosságát is hangsúlyozza. Emellett az észak-atlanti szövetség sürgeti minden érintett bevonását a politikai folyamatba, amelynek a demokratikus értékek, az emberi jogok, a kisebbségek és a jogállamiság tiszteletben tartásán kell alapulnia, és amely az egész ukrán nép demokratikus vágyakozásainak eleget kell tegyen. A nyilatkozat szerint a NATO készen áll a reformok támogatására és a párbeszédre Ukrajnával, egyúttal örömét fejezi ki, hogy a hadsereg nem avatkozott bele a politikai válságba.

10:30

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter drasztikus lépésnek nevezte a krími kormányzati épületek elfoglalását, ami a miniszter szerint regionális konfliktussal fenyeget.

"Ez drasztikus lépés, és figyelmeztetem azokat, akik ezt tették, és azokat is, akik megengedték nekik ezt tenni, mert így szokott kezdődni egy regionális konfliktus. Ez nagyon veszélyes játék" - mondta Sikorski csütörtöki sajtóértekezletén a Reuters jelentése szerint.

10:20

Páncélozott szállító járművek indultak a szevasztopoli orosz flottatámaszpont irányából az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság székhelye, Szimferopol felé, de időközben megálltak és visszafordultak - jelentette az Interfax-Ukraina csütörtök délelőtt, szemtanúkra hivatkozva.

Az azonosító jelzések nélküli hét katonai járművet megállították egy rendőrségi ellenőrző pontnál, és a bennük ülők ott azt állították, hogy tervszerű gyakorlatot hajtanak végre.

Fokozódik a helyzet a Krimi Autonóm Köztársaságban. Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic (galéria)

A rendőrökkel lezajlott tárgyalás után megfordultak, és elindultak visszafelé - közölték szemtanúk.

9:55

Az orosz lakosság önvédelmi szervezetének képviselői, akik Szimferopolban elfoglalták a helyi parlament épületét, elutasították a tárgyalást csütörtökön a Krími Autonóm Köztársaság miniszterelnökével, Anatolij Mogilevvel.

"Arra hivatkoztak, nincsenek felhatalmazva arra, hogy tárgyaljanak" - derült ki a minisztertanács internetes honlapjára feltett tájékoztatóból.

Mogilev ugyanakkor meghagyta telefonszámát, hogy kapcsolatba léphessenek vele és rendezzék a kialakult helyzetet

9:45

Ukrajna agressziónak tekintene minden olyan orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a Fekete-tengeri hadiflotta krími támaszpontjának területén kívül hajtanának végre - figyelmeztetett csütörtökön az ideiglenes ukrán államfő.

Olekszandr Turcsinov egyúttal figyelmeztette az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.

Turcsinov ezt azt követően jelentette ki a kijevi parlamentben, hogy ismeretlen, de magukat orosznak mondó egyenruhás fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság törvényhozásának épületét Szimferopol városában, és Oroszország harckészültségbe helyezte vadászgépeit nyugati - ukrán határ menti - katonai körzetében.

"Felszólítom a Fekete-tengeri flotta katonai vezetőjét, hogy a (flotta) minden tagja maradjon a megállapodásban kijelölt területen belül. Katonai agressziónak fogunk tekintené bármiféle csapatmozgósítást - különösen a fegyveres katonákét - a (bázis) határain túl" - mondta Turcsinov.

A Krím félszigeten található Szevasztopolban van az orosz fekete-tengeri flotta fő támaszpontja. A bázis területét Moszkva egy korábbi megállapodás értelmében legalább 2042-ig bérli Ukrajnától katonai célokra.

Az ukrán hatóságok korábban készültségbe helyezték a rendőrség teljes állományát a Szimferopolban történtekkel kapcsolatban.

Ukrajnán belül a Krímben a legerősebb az Oroszországhoz kötődés hagyománya, a félsziget hivatalosan Oroszország része volt, amíg 60 évvel ezelőtt a moszkvai szovjet vezetés az ukrán köztársasághoz csatolta. A krími lakosok két, egymással merőben szemben álló álláspontra helyezkedtek az ukrán válsággal kapcsolatban. Egy részük - elsősorban az oroszajkú többség - nem ismeri el az új kijevi vezetést, és azt akarja, hogy a Krím szakadjon el Ukrajnától. Mások - köztük a krími tatárok és az ukrán lakosság - Ukrajna területi egységének megőrzése mellett szállnak síkra, és azt mondják, hogy nem engedik meg a Krím elszakadását.

9:40

Az ukrán ideiglenes államfő figyelmeztette  csütörtökön az orosz flottát, hogy kerüljön minden katonai agressziót Ukrajna ellen.


9:35

Oroszország megalkuvás nélkül védi "az orosz honfitársak" érdekeit - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.

Az állásfoglalás néhány órával azután került fel az orosz külügy Twitter-oldalára, hogy hajnalban a Krím félszigeti Szimferopolban egyenruhás orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét.

Twitter-üzenetében Moszkva aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy "Ukrajnában tömegesen megsértik az emberi jogokat". A bejegyzés szerint "az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok tényleges megsértésére".

Az orosz külügyminisztérium vezetése szerdán Szergej Lavrov tárcavezető elnökletével ülésezett, és megvitatta a minisztérium feladatait az emberi jogok védelmében. Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban elhangzott, hogy a tárca aggódik "az emberi jogok súlyos megsértése, az anyanyelvhasználat elnyomása, az etnikai és nemzetiségi alapú hátrányos megkülönböztetés, a történelmi-kulturális emlékek megtámadása és a vandalizmus miatt".

Ez a megállapítás feltehetően az elmúlt napokban Ukrajna szerte ledöntött több tucat Lenin-szoborra utal.

Időközben Moszkvában bejelentették, hogy a nap folyamán a Krím félszigetre utazik Andrej Jurov, az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanácson belül működő, külföldön élők jogait vizsgáló bizottság elnöke. "Jogvédők szerint most a Krímben a legkritikusabb a helyzet, ezért döntöttem úgy, hogy odautazom" - mondta a szakember. Az oroszországi jogvédő tanácsban korábban külön munkacsoportot hoztak létre az emberi jogok ukrajnai tiszteletben tartásának vizsgálatára.

Az Oroszországhoz tartozó délorosz Tatárföld parlamentje is küldöttséget menesztett csütörtökön a Krím félszigetre, amelynek tatár nemzetiségű közössége a félsziget Ukrajnától való elszakítása ellen lépett fel.

A Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban ülésező törvényhozás felhívást fogadott el, amelyben "a krími konfliktus békés rendezésére" szólított fel. Az államtanács képviselői a szembenállásban érintett felek bármelyike által használt erőszakos módszerek határozott elítélését követelte a Krími Autonóm Köztársaság vezetésétől

8:50

Egyenruhás, minden jel szerint orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét csütörtök reggel az ukrajnai Szimferopolban.

Erről a helyi tömegtájékoztatási eszközök számoltak be Refat Csubarovra, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnökére hivatkozva.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében azt emelte ki, hogy a fegyveresek - akik azonosító jel nélküli egyenruhát és az orosz érdemrendeken használt, fekete-narancs színű úgynevezett György-szalagot viselnek - egyelőre nem terjesztettek elő semmilyen követelést. Az épület ablakára azt írták ki, hogy "a Krím félsziget Oroszországé".

A rendőrség körbe vette a terület minisztertanácsának is helyet adó épületet, és lezárta a környéket.

A podrobnosti.ua hírportál beszámolt arról, hogy helyi idő szerint hajnali 4 óra húsz perckor történt az épületfoglalás. A mintegy harminc támadó, gépfegyverekkel és más lőfegyverekkel lőni kezdték az épület bejáratait. Gyorsan behatolva lefegyverezték az épület őrségét, és kihajtották őket az épületből. Az elsődleges értesülések szerint senki sem sebesült meg.

Újságírók szemtanúktól, a parlamentnél egész éjszaka tüntető orosz-párti megmozdulás résztvevőitől úgy értesültek, hogy a teljes menetfelszerelésben érkező támadók előzőleg a földre parancsolták az épület előtti tüntetőket.

Egy szimferopoli szemtanú elmondta, az akció részvevőitől arra kérdésre, hogy kicsodák, azt a választ kapta, hogy oroszok. Hozzátette, hogy a támadók jól fel voltak fegyverezve, mint a filmekben a tengerészgyalogosok.

Miközben Ukrajna fővárosában, Kijevben már túl vannak a hatalomváltáson, és a Janukovics-kormányzatot elűző ellenzéki tüntetők szerdán már az új kormány valószínű összetételét is meghirdették, úgy tűnik, hogy az események újabb tűzfészke az ország déli részén fekvő, Krím lett.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt. A törvényhozás épülete előtt szerdán két tábor tüntetett. Az egyik tábor Ukrajna területi egységének megőrzésért, jórészt muzulmán krími tatárok részvételével, míg a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. A tüntetések csúcspontján mintegy tízezren voltak a parlament épülete előtt. A két tábor között összecsapások törtek ki, ami után mindkét oldal vezetői felszólították a demonstrálókat, hogy térjenek haza. A tüntetőknek csupán egynegyede tett ennek eleget.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájc befagyasztja Janukovics számláit, ha vannak

A szövetségi tanács szerdán hozta meg a döntést, a végrehajtásáról szóló rendelet pénteken jelenik… Tovább olvasom