Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Orosz elnökválasztás: Moszkvában második fordulót lehetett volna tartani

Vlagyimir Putyin országszerte megszerezte az elsőfordulós győzelemhez szükséges, ötven százalék fölötti szavazatarányt a vasárnapi elnökválasztáson, kivéve a fővárost.
Vlagyimir Putyin országszerte megszerezte az elsőfordulós győzelemhez szükséges, ötven százalék fölötti szavazatarányt a vasárnapi elnökválasztáson, kivéve a fővárost, Moszkvát, ahol a választók 47,77 százaléka szavazott rá.

A Vedomosztyi című újság hétfőn A második forduló csak Moszkvában volt lehetséges című írásában tárja az olvasók elé a Központi Választási Bizottság adatait, amelyeket böngészve kiderül: Moszkva 123 kerületéből 36-ban érte el, illetve haladta meg a Putyinra leadott szavazatok száma az ötven százalékos küszöböt. A lap szerint ezek a kerületek leginkább a folyamatosan terjeszkedő világváros peremén foglalnak helyet.

Putyin legkevesebb híve a főváros Szokol nevű kerületében volt, ott a választók mindössze 38,06 százaléka szavazott Putyinra. A másik véglet Csertanovo Juzsnoje kerület volt, ahol Puytin 58, 67 százalékot szerzett, vagyis az országos átlagtól még ebben a kerületben is elmaradt.

A Vedomosztyiban ismertetett adatok alapján Mihail Prohorov milliárdos vagyonnal rendelkező, független jelölt igen jól szerepelt a fővárosban, a szavazatok csaknem 20 százalékát kapta az országos 7,82 százalékkal szemben, így Moszkvában megelőzte az egyébként második Gennagyij Zjuganov kommunista vezetőt még ha csak néhány tized százalékponttal is.

A moszkvai kerületekből beérkezett adatok szerint ott, ahol Prohorovra viszonylag sokan, 30 százaléknyian szavaztak, Putyin az országos szinthez képest kevesebbet, körülbelül 39 százalékot kapott, vagy fordítva: a már említett Csertanovo Juzsnojéban Prohorov 11 százalékot szerzett.

A lap felhívja más választási érdekességekre is a figyelmet: Putyin a forrongó észak-kaukázusi köztársaságokban tarolt: Csecsenföldön csaknem 100 százalékos volt a teljesítménye, Dagesztánban 93, Ingusföldön 92 százalék.

Viszont Oroszország megválasztott elnöke gyengébben szerepelt azokban a körzetekben, ahol viszonylag erős a kommunista befolyás, így a jaroszlavli, a vlagyimiri és a kasztromai területeken nem érte el a 60 százalékos arányt, mint ahogy szülővárosában, Szentpéterváron (Leningrádban) sem, ahol 56,55 százalékot ért el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fényes Ösvény vezérének valószínű utódját fogták el Peruban

A perui rendőrség bejelentette helyi idő szerint vasárnap, hogy előző este őrizetbe vette a Fényes… Tovább olvasom