Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Orosz harci repülők berepültek az ukrán légtérbe

Az EBESZ egyik szóvivője közölte, hogy nem a szervezet által küldött megfigyelőket ejtették fogságba a fegyveres Moszkva-barát szakadárok.
EBESZ: nem az EBESZ-misszió munkatársait ejtették fogságba

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik szóvivője közölte, hogy nem a szervezet által küldött megfigyelőket ejtettek fogságba fegyveres Moszkva-barát szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken, hanem olyan nemzetközi katonai megfigyelőket, akiket még Kijev kérésére küldtek Ukrajnába az EBESZ-tagállamok.

Az EFE spanyol és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség érdeklődésére az EBESZ sajtószolgálata közölte, hogy a hivatalos mandátummal Ukrajnában tartózkodó összes megfigyelője biztonságban van. Azokat a külföldi fegyvertelen katonai megfigyelőket, akiket Szlovjanszk városban fogtak el, a Bécsi Dokumentum alapján - Kijev meghívásának eleget téve - küldtek EBESZ-tagállamok Ukrajnába.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamai között 2011-ben kötött, a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy EBESZ-tagállamok szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. Egy ilyen katonai megfigyelő misszió kiküldéséhez nem szükséges külön felhatalmazás az EBESZ-en belül. Kijev még március elején kérte, hogy a Bécsi Dokumentum alapján küldjenek katonai megfigyelőket az országba.

Ukrajnában jelenleg két EBESZ-misszió működik: egy különleges megfigyelői és egy választási.

Az 57 tagú EBESZ állandó tanácsa kéthetes huzavona után március 21-én döntött ukrajnai különleges megfigyelő misszió kiküldéséről. A mandátum alapján több száz szakértőt és megfigyelőt vezényeltek ki Ukrajna-szerte. A megfigyelők információkat gyűjtenek és jelentéseket készítenek a biztonsági helyzetről, rögzítik és jelentik az esetleges incidenseket, beleértve az EBESZ alapelveinek és vállalásainak vélelmezett megsértéseit. Figyelemmel kísérik az emberi jogi helyzetet az országban, ezen belül a nemzeti kisebbségek jogainak betartását.

A május 25-i elnökválasztás előkészítésére, megfigyelésére és ellenőrzésére az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldött szakértőket a kelet-európai országba.

Orosz harci repülők berepültek az ukrán légtérbe

Orosz harci repülőgépek többször is berepültek az ukrán légtérbe az utóbbi 24 órában - közölték pénteken amerikai tisztségviselők névtelenségbe burkolózva.

Hozzátették, hogy nem világos, mi volt a berepülések célja. Lehet, hogy tesztelni akarták az ukrán radarrendszert, de az is, hogy pusztán erőfitogtatás végett sértették meg az ukrán légteret, vagy provokálni akarták a légvédelmet.

Jurij Szerhejev ukrán ENSZ-nagykövet egy pénteki interjúban azt mondta, Moszkva hadgyakorlat ürügyén komoly erőket csoportosított Ukrajna határához.

Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő, az "Információs Ellenállás" nevű szervezet koordinátora sajtótájékoztatóján kijelentette: információi alapján az elmúlt három hétben a határ orosz oldalán 200 kilométeren belüli övezetben 150-200 tüzérségi eszközt, csaknem 700 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 220-230 katonai légi járművet, továbbá körülbelül 50 ezer katonát észleltek.

Az orosz vezérkari főnök a NATO-aktivitás erősödésére panaszkodik amerikai kollégájának

Az orosz hadsereg vezérkari főnöke arra panaszkodott amerikai kollégájának pénteken, hogy az orosz határok közelében felerősödött a NATO katonai tevékenysége.

Valerij Geraszimov tábornok telefonon beszélt Martin Dempsey tábornokkal, akinek kifejtette: Moszkva aggasztónak tartja, hogy a Baltikumban és Lengyelországban megnövekedett az amerikai harci repülőgépek és katonák száma, továbbá, hogy a NATO-hadihajók száma is megnőtt a Fekete-tengeren - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

Geraszimov azzal kapcsolatban is rosszallását fejezte ki, hogy az orosz határ mellett ukrán csapatösszevonás történt.

Kijelentette, hogy Ukrajna jelentős számban vezényelt katonákat a határhoz, és a csapatok között olyanok is vannak, amelyeknek - mint fogalmazott - szabotázs a feladatuk. Geraszimov aggodalmának adott hangot a délkelet-ukrajnai helyzet és az e heti ukrán terrorellenes művelet halálos áldozatai miatt is.

Az ukrán erők hat oroszbarát szeparatistával végeztek csütörtökön, miközben megpróbáltak tőlük visszafoglalni területeket.

Az orosz vezérkari főnök arról tájékoztatta amerikai kollégáját, hogy az orosz déli és nyugati katonai körzet egységei összfegyvernemi gyakorlatok kezdenek, és az orosz légierő harci gépei repüléseket fognak végezni az országhatár közelében.

A két fél megállapodott, hogy szükség esetén újra kapcsolatba lépnek egymással.

Kijev szerint szakadárok elfogták az EBESZ-megfigyelőket

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint fegyveres Moszkva-barát szakadárok megállították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit szállító buszt, és utasait fogságba ejtették a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken.

A tárca sajtószolgálatának közlése szerint az autóbuszt Kramatorszk felől a városhoz érkezve tartóztatták fel a fegyveresek déltájban.

A jármű utasait - egy cseh, egy lengyel, egy svéd, egy dán és három német megfigyelőt, valamint az ukrán fegyveres erők öt tagját - az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületében tartják fogva.

"Folyamatban vannak a tárgyalások kiszabadításukért" - közölte a belügyminisztérium. Állítólag a túszejtők azt mondták, hogy "oroszországi illetékesektől" várnak további utasítást, s addig nem engedik el a foglyokat.

Vjacseszlav Ponomarjov, a város önkényesen kinevezett szakadár polgármestere közben más forrás szerint azt mondta, hogy "a kijevi kormány egy katonai kémje" is a buszon utazott az EBESZ küldöttségével, ezért ejtették a csoportot foglyul.

Előzőleg Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolat a Donyeck megyében tartózkodó EBESZ-küldöttséggel. A német védelmi minisztérium is közölte, hogy nem tud kapcsolatba lépni az EBESZ német vezetésű katonai megfigyelői csoportjával.

Perebijnisz kijelentette, hogy "ha terroristák ejtették túszul a megfigyelőket, akkor botrányos bűncselekményt követtek el, megsértve az EBESZ alapelveit, és erre megfelelő válaszlépést tesz Ukrajna, illetve a nemzetközi közösség"

Közben a belügyminisztérium sajtószolgálata Sztepan Poltorakra, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnokára hivatkozva közölte, hogy a gárda egységei teljesen bekerítették Szlovjanszkot. A parancsnok szavai szerint az állam vezetésének utasítására kerítették körbe a várost, hogy a szeparatisták ne kapjanak kívülről erősítést.

A Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2000-ben megszüntetett Nemzeti Gárdát március közepén hozta újra létre a parlament. A belügyminisztérium alá tartozó alakulat egyik fő feladata a terrorcselekményekkel szembeni fellépés.

A Donyeck megye északi részén lévő városában két hete feszült a helyzet, szeparatista fegyveresek tartanak megszállva több középületet, köztük a városházát, a rendőrkapitányságot és az SZBU helyi épületét, a városba vezető utak mentén ellenőrzőposztokat állítottak fel.

Megszakadt a kapcsolat az EBESZ-misszióval Donyeck megyében

Megszakadt a kapcsolat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a kelet-ukrajnai Donyeck megyében tartózkodó katonai ellenőrző küldöttségével - közölte pénteken az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Jevhen Perebijnisz szavai szerint nem kizárt, hogy a misszió tagjait "terroristák", azaz Moszkva-barát szakadár fegyveresek ejtették foglyul.

"Ha valóban ez történt, akkor botrányos bűncselekményt követtek el a terroristák, megsértve az EBESZ alapelveit, és erre megfelelő válaszlépést tesz Ukrajna, illetve a nemzetközi közösség" - hangsúlyozta a szóvivő.

A német védelmi minisztérium is közölte, hogy egyelőre ismeretlen okok miatt nem tud kapcsolatba lépni az EBESZ német vezetésű katonai megfigyelői csoportjával. A német, cseh, lengyel, svéd és dán megfigyelők Szlovjanszk városban tartózkodtak.
Az ukrajnai EBESZ-missziót "jelentősen" meg kell erősíteni

Az EBESZ ukrajnai megfigyelő misszióját "jelentősen" és a lehető leggyorsabban meg kell erősíteni, ennek előkészületei már el is kezdődtek - mondta pénteken Tim Guldimann, az EBESZ ukrajnai különmegbízottja a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Az EBESZ Állandó Tanácsának március 21-i döntése alapján ötszáz megfigyelőt küldenek a krízis sújtotta országba. Jelenleg 130-140 szakértő tartózkodik a helyszínen. A létszám bővítése nem egyik napról a másikra történik - mondta a különmegbízott és kiemelte a misszió megerősítésének fontosságát.


Perebijnisz kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnának - beleértve orosz ajkú állampolgárait - nincs szüksége úgynevezett "békefenntartókra" Oroszországból. Leszögezte: az Ukrajna keleti részén zajló terrorellenes művelet nem Oroszország ellen irányul, hanem az a célja, hogy megvédje az ott élő békés állampolgárokat a terrorista cselekedetektől, a gyilkosságoktól, a megfélemlítésektől, az antiszemita megnyilvánulásoktól és mindenféle túlkapásoktól, amelyet fegyveres "bűnbandák" követnek el az orosz titkosszolgálatok tudtával és közvetlen részvételével.

Közölte továbbá, hogy az ukrán-orosz határ Donyeck megyénél lévő szakaszánál az orosz oldalon aktív katonai mozgásokat figyeltek meg. "Előző nap Rosztov-na-Donu városában láttak az ukrán határ felé tartani két járműoszlopot, benne 50 páncélozott harcjárművet, hat harckocsit, nyolc Grad rakéta-sorozatvetőt és 300 egyéb katonai járművet" - fejtette ki. Hozzátette, hogy a helyzet péntekre sem változott jelentősen, az orosz fegyveres erők folytatták a katonai manővereket az ukrán határ mentén.

A szóvivő arról számolt be, hogy az orosz oldalon, a gukovói határátkelőnél nem engedik át Oroszországba az ukrán állampolgárokat.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter előző nap jelentette be, hogy Oroszország hadgyakorlatot kezdett a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére. Az ukrán biztonsági erők a héten felújították a terrorellenes műveletet az ország délkeleti részén fekvő Donyeck megyében, amelynek "aktív fázisát" a múlt héten leállították a húsvéti ünnepek idejére. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint az ország biztonsági erői öt fegyveres Moszkva-barát szeparatistát öltek meg csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszk városánál.

Az orosz védelmi miniszter közölte, hogy aggodalomra ad okot a délkelet-ukrajnai erőszak, és Oroszország "kénytelen reagálni" ezekre az eseményekre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MOGYE-ügy: benyújtották lemondásukat a magyar vezetők

A MOGYE szenátusának és kari tanácsainak magyar tagjai pedig közös nyilatkozatban tudatták, hogy… Tovább olvasom