Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Orosz lapok a rakétapajzs tervének ejtéséről

Oroszország - Barack Obama amerikai elnök szakít elődje, George Bush politikájával - írta pénteki számában a Kommerszant című orosz lap arról, hogy előző nap Washington bejelentette, lemond a Közép-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs telepítéséről.
A döntés alapvetően megváltoztatja a helyzetet az orosz-amerikai viszony szempontjából - állapította meg a moszkvai napilap. Voltaképpen ez az első látható következménye a Washingtonban bejelentett "új kezdetnek" - írta, utalva rá, hogy az előző amerikai elnök erőteljesen szorgalmazta a csehországi radarállomás megépítését és elfogórakéták telepítését lengyel területen.

A Kommerszant rámutatott, hogy a rakétavédelmi program volt az egyik fő oka az Egyesült Államok és Oroszország között kialakult példátlan feszültségnek. Moszkva nem hitte el azt az amerikai magyarázatot, hogy a rendszer kizárólag az Irán jelentette nukleáris fenyegetést hivatott kivédeni.

Egy másik orosz újság, a Rosszijszkaja Gazeta - cikkében "pragmatikus elnöknek" nevezve Obamát -, kifejtette: az új elnök magával vitte a Fehér Házba azt a meggyőződést, hogy a nemzetközi problémákat csak a partnerekkel együtt lehet megoldani, és ez hozzájárult a csütörtöki döntéshez. A lap utalt arra is, hogy Moszkva a rakétavédelmi program kérdésében kezdettől fogva világossá tette: a megvalósítással Amerika átlépne egy vörös vonalat, amelyen túl globális fegyverkezési verseny kezdődne.

George W. Bush előző amerikai elnök trójai falóként használt egyes kelet-európai államokat az EU-ban; ezek rendre nemet mondtak, ha valami nem tetszett Washingtonnak. A NATO-ban is próbálkoznak egyes korábbi kommunista országok azzal, hogy az atlanti szövetséget Oroszország ellen irányítsák. Ezek elfeledkeznek arról, hogy a Fehér Házban ma már egy másik, pragmatikus elnök lakik - írta a Rosszijszkaja Gazeta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a japán teherűrhajó

Japán - Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) péntekre virradóra az első legénység… Tovább olvasom