Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Orosz lapok Putyin győzelmének várható következményeiről

Az elnökválasztást megnyerte, legitimitását azonban elveszítheti az orosz kormányfő- véli a Vedomosztyi című orosz lap; a hazai komentárok messzire mutató következményekkel számolnak Vlagyimir Putyinnak az államfői posztra való visszatérése nyomán.
"A meglehetősen nagy különbséggel aratott győzelem ellenére a hatalom nem tudta véghez vinni a legnagyobb feladatot, megnövelni saját, így azzal együtt Vlagyimir Putyin legitimitását, amely az utóbbi hónapok óta tartó tiltakozó mozgalom miatt elveszni látszott" - fejtette ki a Vedomosztyinak Nyikolaj Petrov, a Carnegie Központ moszkvai intézetének elemzője. Szerinte a még Moszkvában is rögzített visszaélések miatt a hatalom csapdába esett: a nyílt csalások kényelmetlenek lettek volna, de nem lehetett alacsony szavazási eredményt produkálni".

A Novije Izvesztyija kommentárja szerint az ellenzék, amely nem akarta Putyin visszatérését a Kremlbe, szintén ünnepelhet, mert Putyinnak ettől kezdve figyelembe kell vennie a kisebbség véleményét is. "Másik országban ébredtünk, 2000 óta először tudta a társadalom arra késztetni a hatalmat, hogy rá figyeljen."

http://www.newizv.ru/politics/2012-03-05/160190-vybor-sdelan.html
Az Izvesztyijában Makszim Szokolov arról írt, hogy az eddigi kormányfő az utolsó hitelét használja. "Az elnökválasztási győzelem azt jelenti, hogy ettől a naptól megkezdődött a visszaszámlálás, és ha a hatalom nem tesz valamit hatalmi előnyét kihasználva az ország érdekében, akkor Oroszországra keserű évek várnak".

A kormány lapja, a Rosszijszkaja Gazeta szerkesztőségi cikke szerint az elnökválasztás Oroszországban az igazság pillanata volt. A lap munkatársai a Moszkva központi terén Putyin ünneplésére szervezett vasárnap esti tömeggyűlésről és a kormányfő első megszólalásáról tudósítottak - írta lapszemléjében Kegyes Csilla, az MTI moszkvai tudósítója.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap azt írta, nem akarja használni a tisztességes szót az elnökválasztásra. A többszörös szavazások, a választások előtti, csupán az egyik jelöltet központba állító "játékok" fényében sem lehet tisztességes választásokról beszélni. Törvénytelennek minősíteni a választásokat sem lenne helyes, hiszen Putyin túlsúlyát nem lehet a csalásokkal magyarázni. Természetesen ez kellemetlen az ellenzéki politikusok számára, ők már most szerettek volna nyerni. "Elég lenne a választások menetét követő webkamerákkal bepillantani a kis városok és települések életébe, ahol nem ismerik az ellenzéket. Meg kell érteni azt, hogy Oroszország jelenleg egypártrendszerre, a kormánypártra épül." A tévében is az állami Pervij Kanal (Egyes csatorna) a mérvadó.

Ebből következik az, hogy nagy utat kell még megtenni, "amíg ország összes lakosa egy információs mezőbe kerül, amelyben nemcsak nagy számú rádió- és tévéállomás, de az internet is ott van. Kedvező az, hogy az ország ebben az irányba halad. (...) Ez pedig a másként gondolkodásra épülhet, amire nem is annyira az ellenzéknek van szüksége, mint magának az országnak" - írta a Moszkovszkij Komszomolec.

Az ellenzéki Novaja Gazeta azt írta, lehet ugyan választásokat tartani, de a népet nem lehet becsapni. Kirill Rogov újságíró szerint "a választás egy olyan eljárásrend szerint zajlott, amely nem biztosítja a győztes legitimitását".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt egy görög tankhajó Athén közelében, egy ember eltűnt

Elsüllyedt egy több mint kétezer tonna nyers- és dízelolajat szállító görög tankhajó hétfőn Athéntől… Tovább olvasom