Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Orosz területen csapódott be egy ukrán lövedék

Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik ember megsebesült.
Családi ház kertjébe csapódott egy, a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap. Egy férfi meghalt, egy idős asszony és egy másik ember megsebesült. Az orosz külügyminisztérium előbb kemény diplomáciai válaszlépéseket helyezett kilátásba, majd tiltakozó jegyzéket adott át a moszkvai ukrán nagykövetség ügyvivőjének.

Az eset az Ukrajnával határos orosz területen lévő Donyeck városban történt. A 49 ezer lakosú, doni kozákok alapította település közvetlenül az ukrán határnál, mintegy 60 kilométerre található a délkelet-ukrajnai Luhanszktól, és 171 kilométerre északnyugatra Rosztov-na-Donutól, a dél-oroszországi régió székhelyétől.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását.

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács szóvivője ugyanakkor határozottan kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai speciális műveletben részt vevő csapatok nem lőttek orosz területet - tudósított a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Kijevből.

Az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett luhanszki népköztársaság képviselői pedig azt utasították vissza, hogy a szakadárok lőnék Oroszország területét, és szándékos dezinformációnak nevezték Kijev állítását.

A Rosztovi terület kormányszóvivőjének közlése szerint közép-európai idő szerint a lövedék 7 óra 20 perckor csapódott be a családi ház udvarába. Az ott tartózkodó, 1968-as születésű férfi vesztette életét a kelet-ukrajnai Donyeckkel azonos nevű orosz város Baltyijszkaja utcájában. A később pontosított adatok szerint összesen hét ukrán lövedék csapódott be a településre.

Az elhunyt férfi kezét szétroncsolta az akna - jelentette a Rosszija 24 hírtelevízió. Az állami tévé regionális tudósítójának jelentése szerint két másik ember is megsebesült a lövedék becsapódásakor. Egyiküket, egy idős asszonyt a robbanáskor keletkezett lökéshullám házának falához dobta, állapotát kielégítőnek tartják az orvosok.

Az orosz külügyminisztériumban kemény és konkrét diplomáciai válaszlépéseket helyeztek kilátásba Ukrajnával szemben a dél-oroszországi Donyeckben becsapódott lövedék és a férfi halála miatt. Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes a Ria Novosztyinak azt mondta, a tények azt bizonyítják, hogy veszélyesen erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán. Hozzátette, hogy a diplomáciai válaszlépések előtt tisztázniuk kell minden körülményt a történtekkel kapcsolatosan.

Időközben az orosz külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a moszkvai ukrán nagykövetség ügyvivőjének, amelyben "a szuverén Oroszország és állampolgárai elleni újabb agresszív cselekménynek minősítették a provokációt".

Karaszin az Itt Moszkva beszél című rádióműsornak kifejtette, az eset ismételten rámutat arra, hogy mielőbb be kell szüntetni a vérontást, és fel kell újítani a tárgyalásokat az úgynevezett kontaktcsoport keretében minden érintett bevonásával. A csoportban a kijevi hatalom képviselői az EBESZ és Moszkva közvetítésével tárgyaltak korábban a délkelet-ukrajnai szakadárokkal a délkelet-ukrajnai rendezésről.

A Rosszija 24 hírtelevízió emlékeztetett arra, hogy korábban is több alkalommal csapódtak be lövedékek az Ukrajnával határos dél-oroszországi régió területére, de a vasárnapi az első eset, hogy a lövéseknek sebesültjei vannak. Múlt csütörtökön több aknavető-lövedék érte a Luhanszk megyével határos Rosztovi terület egyik határállomását, amely Novosahtyinszk település közelében van.

Az Interfax orosz hírügynökség tudomása szerint az oroszországi Donyeck közelében lévő határátkelő működését is leállították, nem először.

A Zvezda orosz televízió munkatársának jelentése szerint a Rosztovi területnél egy ukrán katonai repülőgép megsértette Oroszország légterét, és az oroszországi Donyeck felé berepülve lövéseket adott le, vélhetően Ukrajna területén lévő célpontra.

Alekszandr Tyitov, a Rosztovi terület kormányának tájékoztatási hivatalának munkatársa közölte, hogy az ukrán határ mentén elhelyezkedő Donyeckből távolabbra telepítik az ukrán menekülteknek felállított 500 férőhelyes sátortábort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden készen áll a Costa Concordia vízre emelésére

A hajóroncsot emeletről emeletre emelik meg egészen addig, hogy a vízen ússzon. Tovább olvasom