Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Oroszország elleni gazdasági szankciókról egyeztettek az EU nagykövetei

Előzetes megállapodás született kedden az Európai Unió tagállamainak nagykövetei között az Oroszországgal szemben bevezetendő széles körű gazdasági szankciókról - közölték diplomáciai források.
Az Európai Unió külügyminiszterei a múlt héten határoztak arról, hogy elő kell készíteni olyan büntetőintézkedéseket, amelyekkel korlátozható Oroszország hozzáférése a tőkepiacokhoz, a védelmi szektor termékeihez, valamint az úgynevezett kettős felhasználású termékekhez, amelyeket katonai, rendészeti és polgári célokra is lehet használni, továbbá az úgynevezett érzékeny termékekhez, beleértve az energiaszektorban használatos technológiákat is.

A védelmi célú termékek, jobbára fegyverek Oroszországba irányuló exportjának tilalma a megállapodást ismerők szerint kizárólag az új szerződésekre vonatkozik majd, így például nem érinti közvetlenül azt a már hatályos szerződést, melynek értelmében Franciaország két Mistral típusú hadihajót szállít Oroszországnak. Az energiaszektorban a szankciók a mélytengeri és sarkvidéki olajfúrásokhoz szükséges technológiákat érintik, a földgázkitermelést egyelőre nem. A pénzügyi szankciók egyelőre azt jelentik, hogy mostantól az Európai Unióban sem magánszemélyek, sem más, így bankok és vállalatok sem vásárolhatnak vagy adhatnak el orosz állami tulajdonban lévő vállalatok vagy fejlesztési bankok által kibocsátott új kötvényeket vagy részvényeket.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a büntetőintézkedések csütörtökön vagy pénteken léphetnek hatályba, és három hónap múlva vizsgálják majd felül őket. A név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselő arra is kitért, hogy a szankciók szigorításának vagy lazításának szükségességét is folyamatosan értékeli majd az Európai Unió, emellett pedig egy év múlva, ha szükséges, meg kell majd újítani az intézkedéseket.

Az Európai Unió legfőbb döntéshozó testülete, az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács márciusban döntött úgy, hogy három lépcsőben vezethetnek be szankciókat Oroszországgal szemben az ukrán válságban játszott szerepe, a Krím elcsatolása, Kelet-Ukrajna destabilizálása, valamint az ország területi egységének, függetlenségének és szuverenitásának veszélyeztetése miatt.

Első lépésként felfüggesztették a gyakorlati együttműködést, a kétoldalú uniós és tagállami csúcstalálkozókat. Második lépésként személyek, majd később vállalatok és szervezetek ellen rendeltek el vagyonbefagyasztást az unióban, valamint előbbiek esetében beutazási tilalmat is. A kilátásba helyezett szankciók harmadik szakasza az átfogó, széleskörű gazdasági szankciókat jelenti, amely egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint gazdasági háborúval érhet fel.

Pár órával korábban a nagykövetek arról is határoztak, hogy négy további ember ellen rendelnek el beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást. Hárman közülük - uniós források szerint - Vlagyimir Putyin belső köréhez tartoznak, a negyedik pedig donyecki. Emellett négy jogi személy vagyonának zárolását is elrendelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kommandósok telepítik ki Romániában az árvíz elől az embereket

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden Románia délnyugati olténiai részén. Tovább olvasom