Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Oroszország megvenné Ukrajnától az Arteket

Az orosz Duma képviselői azt indítványozzák, hogy az orosz kormány tegyen lépéseket a nagy hírű, jelenleg viszont anyagi csőd szélére került Artek gyermektábor kivásárlása ügyében.
Az intézmény éhségsztrájkoló igazgatója időközben kórházba került, mivel orvosai szerint életét veszély fenyegeti. Az Artek az egykori Szovjetunió, illetve a mai Ukrajna, továbbá egész Európa legnagyobb gyermektábora. A Krím-félszigeti Jalta üdülőváros szomszédságában található.

A közismerten szélsőséges nézeteket valló Vlagyimir Zsirinovszkij neve által fémjelzett Liberális-Demokrata Párt képviselőcsoportja azt indítványozza, hogy Oroszország vásárolja meg a Krím-félszigeten található Artek nemzetközi gyermektábort. Még Gennagyij Szeleznyov, az orosz alsóház korábbi elnöke is azon a véleményen van, hogy Ukrajna nem képes megbirkózni az örökségül kapott szovjet pionírtábor fenntartásának költségeivel - amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a gyermeküdülő ezen a télen első ízben nem fogad vendégeket, mivel az ukrán költségvetés az idén egyetlen fillért sem irányzott elő a fenntartására.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség is beszámolt, Borisz Novozsilov, az Artek igazgatója január 19-én éhségsztrájkba kezdett, tiltakozásul az állami támogatás megvonása ellen. A gyermektábor vezetőjét szívroham gyanújával két napja kórházba kellett szállítani. Időközben Ukrajnában a vezető politikusok egymásnak üzengetnek az Artek ügyében. Leonyid Kucsma korábbi államfő Viktor Juscsenko elnökhöz intézett levelében sürgette az intézmény támogatásának megoldását, utóbbi viszont Julia Timosenko miniszterelnököt bízta meg ugyanezzel a feladattal.

Azzal minden vezető politikus egyetért, hogy az UNESCO égisze alatt működő, csaknem Monaco-méretű Artek gyermektábor privatizálása vagy feldarabolása semmilyen körülmények között sem megengedhető, s a csőd szélére juttatása Ukrajna nemzetközi megítélésére is árnyékot vet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama bonyolult döntésekre készül

Barack Obama szerint "bonyolult döntéseket" kell hozni Irakkal és Afganisztánnal kapcsolatban. Az… Tovább olvasom