Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Oroszország óva inti Moldovát attól, hogy közeledjen az EU-hoz

Örökre elveszítheti az ellenőrzést a Dnyeszteren túli szakadár terület fölött, valamint a mostaninál csak sokkal drágábban tud majd energiát vásárolni Oroszországtól.
Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettes chisinaui látogatásán óva intette Moldovát attól, hogy közeledjen az Európai Unióhoz, mondván, hogy örökre elveszítheti az ellenőrzést a Dnyeszteren túli szakadár terület fölött, valamint hogy ebben az esetben a mostaninál csak sokkal drágábban tud majd energiát vásárolni Oroszországtól.

Moldova azt reméli, hogy - Ukrajna útján járva - az Európai Unió novemberi vilniusi csúcstalálkozóján társulási és szabadkereskedelmi megállapodást köthet az unióval, ami egyértelmű szakítás lenne szovjetunióbeli múltjával.

Rogozin azután, hogy Chisinauban megbeszéléseket folytatott Iurie Leanca moldovai miniszterelnökkel, hétfő este újságíróknak nyilatkozva egy olyan mozdonyhoz hasonlította az országot, amely rázós vasúti pályán halad, és ezért elveszítheti egy-két kocsiját - utalva a zömmel oroszok lakta Dnyeszteren túli területre, amely 1992-ben de facto elszakadt Moldovától, Moszkvát tekinti patrónusának, de státusa a több évi nemzetközi tárgyalások ellenére meghatározatlan.

Ezenkívül - utalva arra, hogy Moldova százszázalékosan orosz földgázimportra szorul - azt mondta: "A tél közeledtével fontos az energiaellátás biztosítása. Remélem, nem fognak megfagyni!" Rogozin hozzátette még: Moldova európai integrációs politikája veszélyezteti, hogy tartós megoldás szülessen a szakadár területről. "A Dnyeszteren túliakat nagyon aggasztják Moldova tervei, különösen az, hogy szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az EU-val" - mondta a kormányfőhelyettes egy chisinaui oroszbarát fórumon.

Rogozin - akik korábban hazája NATO-nagykövete volt - figyelmeztette a moldovai vezetést, hogy "Európa nem a gyengéknek való". "Találkozóim után az a benyomásom, hogy egyes chisinaui vezetők azt gondolják, az EU-val megállapodások aláírása után az egész ország tejben-vajban fog fürödni. De e megállapodások csak a mézesmadzag szerepét töltik be."

Moldovát megelőzően Moszkva Ukrajnát is hasonló módon kezdte zsarolni az EU-hoz való közeledése miatt. Az orosz hatóságok augusztusban egy néhány napos időszakban megszigorították az ukrán importáruk vámellenőrzését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóásó Előd: másfél év múlva születhet meg az ítélet

Tóásó Előd szerint mindenképpen elítélik, mert "ez a bolíviai kormány parancsa". Tovább olvasom