Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Oroszországban a lakosság 13,8 százaléka él a létminimum alatt

Oroszországban 19,5 millió ember, vagyis a lakosság 13,8 százaléka él a létminimum alatt a Roszsztat, az állami statisztikai hivatal friss jelentése szerint, közel kétmillió emberrel több, mint tavaly ilyenkor.
A hétvégi lapoknak nyilatkozó szakértők szerint azonban a statisztika túloz, vagy ha a valós helyzetet mutatja is, olyan időpontban készült, amely nem ad reális képet.

A szegénység terjedésének két fő okát ugyanis abban látják, hogy idén nem volt lényeges nyugdíjemelés, a közalkalmazottaknál egyáltalán nem volt báremelés - mert mindezt a decemberben esedékes parlamenti választások előtti utolsó percekre tartogatják -, továbbá hogy tavaly megemelkedett a társadalombiztosítási járulék.

A nyugdíj- és fizetésemelések elmaradását a kormány részben már kompenzálta is: a közalkalmazottak fizetését október 1-től több mint 6 százalékkal megemelte, és várhatóan még a választások előtt lesz nyugdíjemelés is.

A társadalombiztosítási járulék és bizonyos adók megemelkedése azonban a szakemberek szerint oda vezetett, hogy a munkáltatók igyekeznek elkerülni a többlet kifizetését, ezért sok munkavállaló jövedelmének jelentős része átkerült a "szürke" gazdaságba.

A megkérdezettek a lapoknak elmondták: a szegénységi határ alatt élők mintegy fele olyan családok tagja, ahol van állami alkalmazott. Ez különösen az általános és főiskolai tanárokat, orvosokat, a kultúra területén dolgozókat érinti.

A szegények másik hagyományos csoportja a csonka családok, a munkanélküliek családjai, és azok a családok, amelyeknek rokkant tagja is van.

Natalja Zurabevics, a Független Szociálpolitikai Intézet igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak nyilatkozva rámutatott: a szegénység nem a nyugdíjasokat, hanem a gyerekeket sújtja leginkább.

A szakértők egybehangzóan javasolják, hogy a kimutatást készítsek el újra a statisztikusok jövő év elején, amikorra a nyugdíjasok és a közalkalmazottak a választások előtt már megkapták az emeléseket, és amikor Dmitrij Medvegyev elnök határozott és kitartó követelésére újra leszállítják a TB-járulékot.

A társadalombiztosítási járulék csökkentése volt a hadikiadások növelése mellett a másik fő vitapont Medvegyev elnök, és a múlt héten leváltott Szergej Kudrin pénzügyminiszter között. Kudrin azzal érvelt, hogy a járulék újbóli csökkentése lyukat üt a költségvetésen, de az államfő utasítására mégis leszállítják, viszont megemelik a magasabb jövedelműek adóját.

Olvasóink írták

 • 5. Nyomozo 2011. október 02. 10:28
  „Egyébként most mennyi a létminimum nálunk?”
 • 4. unknown 2011. október 02. 10:21
  „Nem akarok rosszat az oroszoknak, de ennyi létminimum alatt élőt jelzett néhány hete az USA is. az USA-ban. Ahogy mi magunkon is tapasztaljuk a rendszerváltás (nem rendszerváltoztatás :-(() következményét inkább elhinném a dupláját is, akik nem a kirakatban élnek.”
 • 3. totya66 2011. október 02. 09:29
  „Nálunk pedig statisztikailag is 7,5%, de mivel a statisztika egy ideje hazudik lehet hogy ebben is mi vagyunk a jobbak. :(”
 • 2. kekeczke 2011. október 02. 09:14
  „akkor ők sokkal jobb helyzetben vannak ?????”
 • 1. Nyomozo 2011. október 02. 09:05
  „Nagyon jó az Oroszoknak, mert nálunk többen élnek létminimum alatt mint náluk. Jövőre ez a szám még emelkedni fog.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintegy 400 tüntetőt állítottak elő New Yorkban a forgalom akadályozása miatt

A gazdasági válság negatív következményei ellen tüntetők közül mintegy négyszáz személyt állítottak… Tovább olvasom