Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Oroszországban lassacskán újra indul az élet

Oroszország - Oroszországban lassacskán indul be újra az élet a közel kéthetes munkaszünet után: szilvesztertől egészen hétfőig zárva tartottak a hivatalok és a legtöbb üzem, az utcák üresek voltak, s jószerivel csak a kereskedelem és a közlekedés működött.
A felnőttek téli szünetét néhány éve vezették be, amikor az energihahordozók ára a csúcson járt, s azóta is sokan vitatják ennek létjogosultságát, illetve azt, hogy ha már áll az ország, nem lenne-e helyesebb ezt tavasszal tenni, amikor a dácsatulajdonosok elvégezhetnék a kerti munkákat. A téli szünet hívei arra hivatkoznak, hogy Nyugat-Európában is elutaznak az emberek karácsony-újév táján, mert regenerálódásra van szükségük, s ezért ilyenkor ott is "fél gőzzel" folyik a munka.

Felmérések kimutatták, hogy a nők fizikailag és lelkileg is jobban hasznosítják a téli pihenést, mint a férfiak: a "gyengébb nem" képviselőinek 53 százaléka érzi úgy, hogy feltöltődik, míg a teremtés koronái közül csak 46 százalékot tölt el ez az érzés. A pihenés után pedig főleg a fiatalok égnek a vágytól, hogy megvalósítsák az ünnepek alatt támadt ötleteiket.

A mostani ünnepek alatt sokak pihenését elrontotta az időjárás: országszerte erősen havazott és csikorgó hideg volt, Moszkvában pedig ilyen hóeséseket az ünnepek körül 120 éve nem jegyeztek fel, a várost több mint 10 centiméteres hótakaró fedte be. Ez sok munkát adott, szinte folyamatosan több ezer hókotró több millió köbméter havat hordott el az utcákról.

Általában azonban nyugodtabban zajlottak az ünnepek az előző évinél: idén 133, míg tavaly 160 tűzeset történt, a halálos áldozatok száma a tavalyi 18 után 9 volt, s a tűzijátékok-petárdák a tavalyihoz képest fele annyi embert - szám szerint kilencet - sebesítettek meg. De még a számtalan havas autóbaleset nyomán is "csupán" ezren kerültek kórházba, szemben a tavalyi több mint 1500 sérülttel.

Eltérő becslések vannak arról, hogy mibe kerül az államnak az össznépi pihenés, de az elemzők egyetértenek abban: Oroszország, amely az életszínvonalat tekintve a világon az 52. helyen áll, aligha engedheti meg magának ezt a luxust. A becslések abból indulnak ki, hogy az egy napra jutó GDP a kiesett munkanapok számával megszorozva elvben 1200 milliárd rubelt (7200 milliárd forint) tesz ki, vagyis tíz nap alatt ennyi érték nem termelődik meg. Mivel azonban sok ágazat működött, a veszteséget 600-700 milliárd rubelre becsülik. Ez a GDP 1,5 százalékának, avagy mintegy 30 millió orosz ember havi fizetésének felel meg. Az illetékes minisztérium a GDP éppen 1,5 százalékos növekedését tervezte 2010-re, vagyis téli szünet nélkül a növekedés elvben elérhette volna a 3 százalékot.

Jevgenyij Brjun, Oroszország fő narkológus orvosa szerint a tíznapos szünet tavaszra való áthelyezése ellen szól, hogy az orosz emberek újabban már a Gergely-naptár szerinti, december 24-i karácsonykor kezdenek ünnepelni, majd következik az ortodoxok Julián-naptár szerinti újéve - a sztálini idők óta ez itt az ajándékozós, karácsonyfás családi ünnep -, s akármi történik, az italozással a január 14-re eső ortodox újévig nem hagynak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb sorozatgyilkossági ügy körvonalazódik

Belgium - Feltehetően újabb sorozatgyilkossági üggyel kell megbirkóznia a belga rendőrségnek, miután… Tovább olvasom