Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Oroszországban még nem volt akkora hőség, mint az idén

Az időjárási megfigyelések regisztrálásának 130 évvel ezelőtti megkezdése óta még nem volt példa az idei hőségre, de az orosz államiság mintegy ezer éves fennállása alatt írt krónikák és feljegyzések sem utalnak ehhez hasonlóra.
Az igazgató ezt azzal is megtoldotta, hogy a legkorszerűbb matematikai és meteorológiai módszerekkel végzett számítások alapján az intézetben úgy vélik: a mai Oroszország központi területein ilyen hosszú és ilyen forró nyár 5000 évenként egyszer fordulhat elő.

A 30, néha 40 Celsius-fokos rekkenő hőség közel 60 napig tartott az idén.
A hőség szerdán még 35 Celsius-fokos volt, de csütörtöktől már bizonyosan megkezdődik a lehűlés, pénteken már legfeljebb 18 Celsius-fokig kúszik fel a hőmérők higanyszála - ígérték a meteorológusok.

Fotó: MTI
Moszkva hétköznap. A Krasznaja plosagyból Csernaja plosagy lett...  Fotó: MTI


Hozzátették: hosszú és a megszokottnál melegebb vénasszonyok nyara várható szeptemberben.

A különböző hatóságok közben arról vitatkoznak, hogy a hőség és az erdő- és tőzegtüzekből felszálló füstköd mennyivel növelte meg az elhalálozások számát a fővárosban.

A tudományos akadémia környezeti és népegészségügyi előrejelzésekkel foglalkozó intézete szerint júliusban Moszkvában 5840-nel haltak meg többen, mint az előző év júliusában, a statisztikai hivatal vonatkozó adatai azonban csak augusztus 20. utánra várhatók. A fővárosi önkormányzat egészségügyi osztálya korábban azt közölte, hogy kétszeresére nőtt a halálozások száma, de az egészségügyi minisztérium jelezte, hogy nem állnak rendelkezésére ilyen adatok.

Fotó: MTI
Szentpétervári strandolók. „Fekete egünkre csalok szivárványt..." Fotó: MTI


A hosszú hőségben augusztus elején a környéken égő erdők és tőzeges területek füstje példátlanul sűrű szmogként borította be a várost, amelynek egészségügyi hatásai kiszámíthatatlanok.

A szakértők követelni kezdték, hogy a hatóságok dolgozzanak ki megfelelő terveket az esetleges későbbi forró periódusokra, kezdve az idősek megsegítésétől az utcai ivókutak kiépítéséig.

Fotó: MTI
Moszkvai hűsölő. Így talán ki lehet bírni a hőséget. Fotó: MTI

Moszkva körül egy szerdai bejelentés szerint megkezdték a 22 leginkább tűzveszélyes tőzeges terület elárasztását. Ezek olyan egykori mocsarak, amelyeket tőzegkitermelés céljából csapoltak le a múlt században.
A területfejlesztési minisztérium szerdán bejelentette: a tüzekben súlyos károkat szenvedett 148 település közül ötvenet nem az eredeti helyén építik fel újra. Az üdülőkkel együtt összesen 2537 ház semmisült meg. A kormány egy korábbi döntése értelmében minden érintett családot a kívánságának megfelelően kárpótol az állam: aki ugyanott, ugyanolyan családi házat szeretne, annak felépítik, aki inkább pénzt kér, az pénzt kap. A házak építése már megkezdődött, s a munkát őszre be kell fejezni.

Moszkva, másképp


Az építkezéseket Vlagyimir Putyin kormányfő személyesen is figyeli az utasítására a helyszínen üzembe helyezett webkamerák segítségével, de szerdán újabb utasítást adott, ezúttal arra, hogy a kamerákat távolról is lehessen irányítani, mert számos közvetítésen nem lát semmit a tájon kívül.

Olvasóink írták

 • 4. pinkcat25 2010. augusztus 18. 22:53
  „Black&Red igazad van!
  Nálunk nem több ezer házat kellene ujjáépíteni!
  És őszig be kell fejezni?!
  Meg webkamerákkal figyelik hogy valóban halad-e a munka?
  Ott biztos nem tűnik el "balkézen" az arra szánt pénz, mint itthon!”
 • 3. xido 2010. augusztus 18. 20:53
  „kekeczke:"hideg lesz, kurva nagy, baromi szürke lesz, soha nem múló, életfogytig tartó"

  bocs..idéztem:)”
 • 2. Black&Red 2010. augusztus 18. 20:52
  „Vajon nálunk mikor lesz olyan, hogy az állam teljesen új házat épít, vagy pénzt ad a károsultaknak!!??”
 • 1. kekeczke 2010. augusztus 18. 20:35
  „és milyen tél lesz ? ? ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hozta meg a várt eredményt az áfa-emelés

Romániában a megemelt forgalmi adó a vártnál kevesebb bevételt hozott az államnak júliusban, mivel a… Tovább olvasom