Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Oroszországban zavartalan a légi forgalom

Oroszországban zavartalan a légi forgalom, a pénteken késő délután lezárt kalinyingrádi repülőteret is még aznap este megnyitották, és a tiszti főorvos szerint az izlandi vulkánkitörés hamufelhője egészségügyi szempontból nem veszélyes.
Hivatalos közlés szerint csak azok a légi járatokat törlik, amelyek Európa légi forgalom elől lezárt térségéből érkeznének, vagy oda indulnának.

Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumának égisze alatt számos intézmény végez folyamatos megfigyeléseket, s ezek eredményei azt mutatják, hogy a felhő jelentősen megritkult állapotban, nagy magasságban lebeg az ország nyugati területe felett.

Onyiscsenko idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetését, de úgy vélte a veszély Oroszországban egyelőre csak elméleti, s ha a felhőben lévő részecskék földet érnek, akkor is első sorban az asztmás és egyéb légúti megbetegedésekben szenvedőknek okozhatnak gondot.

A meteorológusok szerint egyelőre nehéz megjósolni, mi várható, mert az izlandi vulkánkitörés még folytatódik. Oroszország központi szövetségi körzetében a hétvégén esők várhatók, és ez kicsaphatja a felhőben lebegő részecskéket, de attól is sok függ, meddig működik a szóban forgó tűzhányó.

A központi meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a repülésre veszélyes jelenségről - ide tartozik a vulkáni hamu - Petrozavodszk, Murmanszk, Penza, Szamara, Vologda és Moszkva térségére. Az előrejelzés szerint a sarkvidéktől egészen a Moszkvától délre lévő területekig vonul majd a felhő.

Pénteki bejelentés szerint Kamcsatkán kitört a 4750 méter magas Kljucsevszkaja és a 3283 méteres Sivelucs vulkán: mindkettő hamuból, gőzből és gázokból álló felhőt lövellt ki mintegy 6,5-7 kilométeres magasságba.

A Kljucsevszkaja kődarabokat repít 200 méteres magasságba, a lejtőin láva folyik, a Sivelucs kupolája felett fény látható. Az orosz tudományos akadémia kamcsatkai geofizikai intézetének közlése szerint a két igen aktív vulkán hamufelhője akadályozhatja a repülést, de az illetékes hatóságok egyelőre nem korlátozták a térségében a légi forgalmat.

Kamcsatkán közel másfél száz - köztük húsznál több működő - vulkán van a félsziget keleti partvidékén, ahol a Csendes-óceáni tektonikus lemez évente tíz centiméterrel tolódik az Eurázsiai lemez alá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés: Svájcban meghosszabbítják a légtérzárlatot

A svájci légtér szombaton este nyolc óráig marad zárva az Izland felől érkező vulkáni hamufelhő… Tovább olvasom